Yetenek, sevmek gibi göreceli, oynak bir kavramdır. Hiç tatmadığımız bir meyveyi reddetmeye benzetiyorum bazen.
Sevdiğimiz, hoşlandığımız bir işi yaparken, ona tüm gücümüzü ortaya çıkaracak şekilde kendimizi adarız. Sizce sevmediğimizi sandığımız ama denemediğimiz uğraş yok mu?
Yetenek, o işi sevmekten çok ona ne kadar zamanımızı, gücümüzü, kendimizi verdiğimizle ilgili bir süreç işidir. Yapılan işte yol aldıkça, bizim özelliklerimiz ortaya çıkar, yeteneğimiz gelişir, biz de gelişiriz. Kişisel gelişim, evrensel kanalla beslenme sihrine dönüşür. Bu buluşmalar, rastlaşmalar bizde sevmekten daha üst bir haz yaratır.
"Ben ilhamı beklemem, kapıya çıkar karşılarım." Picasso
İnternet üzerinden yaptığımız bir RESİMLE İÇGELİŞİM paylaşımında bakın bugün ne yaşadık!
Katılımcılara ellerine iki pastel boya almalarını ve önlerinde seçtikleri bir objeyi iki elle karalamalarını istedik. Çalışmaya başlarken iki elin uyum sağlamadaki zorluğu, çalışma ilerledikçe azaldı. Akışkan birer çalışma ortaya çıktı. Çalışmaları yaparken, önce zorlandıklarını sonra özgürlük ve zevk aldıklarını açıkladılar. Bir katılımcı ise:
- Aklıma yıllar öncesinden bir arkadaş geldi. İki eli ile resim yaptığı için televizyona çıkmış ve çok yetenekli olduğu kabul edilmişti. Ama ben bunu denemeyi aklıma bile getirmeden, onun yeteneğine gıpta etmiştim. Oysa bu çalışma ile ben de yapabileceğimi yıllar sonra anladım. Çok şaşkınım, teşekkür ederim!
-Evet, o arkadaşı ben de hatırlıyorum, şimdilerde ünlü artık.Her insanda geliştirilecek bir kaç yetenek vardır. Çocukları büyütürken çeşitli uğraşıları bir müddet denemelerine imkan vermeliyiz. Kendisinin akacağı kanalı bulduğunda aldığı tüm diğer denemeler ana yolunu genişletir. Olayın ters tarafından bakarsak, yetenekli saydığımız bir çok kişinin de istek ve çalışma olmadığından verilen güzelliği ortaya çıkaramadığını ve köreltiğini fark etmişizdir. İsteğin oluşturma gücü, düşünce gücü artık farkındalık bilincine ulaşan kişilerce kabul edilir.
Toplumu bir arada tutma kaygısı yaşayan iktidarlar, yeteneği az kişiye aitmiş gibi vurgularlar. Nedeni, kişilerin özgürleşmesi işlerine gelmez.
Yetenek bireysel ve kişisel bir yolculuktur. Verilmiş özelliğin açığa çıkarılması, kendine ait koku ve rengine ulaşılmasıdır. Yani o tek numune olduğunun farkındadır ve bunu artık yaptığı uğraş ile de kanıtlar. Yalnızlığının sorumluluğu ağır gelmez. Kendine ait bir kanala, topluma uymasa da bağlanır ve bütünlüğe, dinginliğe ulaşır. Bütünlüğe ulaşmış kişi artık doğal olarak bütüne adanmıştır.
Sonuç olarak yeteneğe değil, çalışmaya ve isteğe inanıyoruz.
www.leylasabah.net
...
Fotoğraflar:
"Güzelliğin Çoğaltılması" Sokak Etkinlikleri:
1- Hacıbektaş,
2- Avcılar /İst.,
3- Fethiye.