TÜSİAD Başkanı Turan: "Dünyanın ilk 10 ekonomisinden birisi olacaksak, eğitim sistemimizin kalitesi de dünyada ilk 10’a girmeli"

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), "Geleceğimiz için Eğitimi Birlikte Konuşmak" temalı bir konferans düzenledi.

Konferansta TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, eğitimin Türkiye'nin geleceği için taşıdığı önemi vurgulayan etkin bir konuşma yaparak, eğitimin, ülkenin refahı ve geleceğini şekillendiren en temel unsur olduğuna dikkat çekti.

"Nitelikli ve herkes için erişilebilir bir eğitimin önemini uzun yıllardır vurguluyoruz. Eğitim, ülkemizi geleceğe taşıyacak genç nesillerin potansiyeline yapılan en önemli yatırımdır. Kendi potansiyelini en üst düzeyde gerçekleştirebilen bireyler, sadece kendisini ve çevresini değil, ülkemizi her alanda ileriye taşıyacaktır" şeklinde konuşan Turan, Türkiye'nin küresel rekabette öne çıkabilmesi için eğitim kalitesinin artırılması gerektiğini söyledi.

McKinsey ve OECD gibi uluslararası kuruluşların raporlarına atıfta bulunan Turan, yapay zeka ve dijital becerilerin gelecekte çok daha önemli hale geleceğinden bahsederek "Dünyanın ilk 10 ekonomisinden birisi olacaksak, eğitim sistemimizin kalitesi de dünyada ilk 10’a girmeli.  Eğitim alanında geri kalmanın, ülkenin dünya sahnesinden geri kalması anlamına gelecektir." dedi.

Başkan Turan'ın konuşması şöyle devam ediyor;

"Türkiye'deki genç nüfusun potansiyelinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Teknoloji yetkinliği gerektiren iş kollarında yaşanan beyin göçü, yetenek ihtiyacını daha da belirgin hale getirmektedir. En becerikli, eğitimli, yetenekli gençlerimizi, daha iyi eğitim, yaşam ve çalışma koşulları gibi sebeplerle başka ülkelere kaybediyoruz. Gençlerimize potansiyellerini ve hayallerini kendi ülkelerinde gerçekleştirebilecekleri bir iklim yaratmamız gerekiyor.  

Eğitim sisteminin tüm boyutlarıyla ele alınması, okul öncesi eğitimin erken yaşlardan itibaren zorunlu ve ücretsiz olması gerekmektedir. Bu adım, eğitimde fırsat eşitliği sağlanması açısından önemlidir. Eğitim sistemlerinin, çağın gereklerine uyumlu ve bilimsel temelli bir yaklaşımla yeniden yapılandırılması gerekmekte, Cumhuriyetin kurulduğu dönemde başlatılan Eğitim Seferberliği'ne dönülmesi önemlidir."

Öğrenci ve öğretmenlerin potansiyellerini en iyi şekilde gerçekleştirebilecekleri bir ortam sağlanmasının önemine de vurgu yapan Turan, eğitimde başarıyı getiren ülkelerin öğretmenlerin çalışma ve yaşam koşullarını önceliklendirdiği belirterek  "Her bireyin farklı potansiyeli ve yeteneği vardır. Farklılıkların yeşermesine ve bireylerin kendi yetenekleri doğrultusunda gelişimine imkan sağlayan bir eğitim anlayışı, hem insanımızı hem ülkemizi güçlendirecektir" dedi. Eğitimde atılacak adımların, Türkiye'yi ekonomik ve sosyal kalkınma hedeflerine ulaştıracak en önemli kaldıraçlardan biri olacağını da ilave etti.

bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.