Montrö Sözleşmesi, Karadeniz’deki savaş gemilerini nasıl etkiliyor, Türkiye’ye ne haklar veriyor?

BURSA ARENA / Haber Merkezi

1936’da imzalanan Montrö Sözleşmesi, Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkelerin bu denizde bulundurabileceği savaş gemilerini kısıtlıyor.

Bu da Türkiye, Bulgaristan ve Romanya dışındaki NATO ülkelerinin Karadeniz’e dilediği şekilde savaş gemisi göndermesinin önüne geçiyor.

Karadeniz’e kıyısı olmayan ülkelerin bu bölgeye 10 bin tondan daha büyük bir gemi göndermesi ve Karadeniz’deki toplam gemilerinin de 30 bin ton ağırlığı aşması yasak.

Söz konusu gemiler 21 günden fazla Karadeniz’de bulunamıyor.

Boğazlardan Karadeniz’e gemi giriş çıkışı için Karadeniz ülkelerinin 8, diğer ülkelerin ise 15 gün önce Türkiye’ye haber vermesi gerekiyor.

Türkiye savaş dönemlerinde veya Boğazlardan savaş gemisi geçişini dilediği gibi kısıtlayabiliyor.

Türkiye kendini yakın savaş tehdidi altında hissederse de savaş rejimini uygulamaya koyabiliyor.

Reuters’ın aktardığına göre 2008 yılında Rusya’nın Gürcistan’daki Güney Osetya ve Abhazya bölgelerinin bağımsızlığını tanımasının ardından ABD Karadeniz’e savaş gemisi göndermek istemiş, o dönem ham madde ve ticaret için Rusya’ya bağımlı olan Türkiye bu talebi reddetmişti.

BBC

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.