Türkiye’nin Edirne iline bağlı Keşan ilçesinde bulunan “Dr. Sadık Ahmet” köprülü kavşağının açılışı TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un katılımıyla gerçekleşti.
Batı Trakya Türklerinin sorunlarını dünya kamuoyuna duyuran Batı Trakya Türklüğünün sembol ismi ve şehit lideri Dr. Sadık Ahmet'in isminin Türkiye’nin Edirne iline bağlı Keşan Belediyesi tarafından Keşan’da bulunan köprülü kavşağına verilmesi kararlaştırıldı. Köprülü kavşağa isim verme töreni Dr. Sadık Ahmet’in 76'ncı doğum günü olan 7 Ocak Cumartesi günü Keşan’da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop’un yanı sıra diğer davetlilerin de katılımıyla gerçekleştirildi.
Törene, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Edirne Valisi Kürşat Kırbıyık, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, İYİ Parti Keşan İlçe Başkanı Gökhan Yılmaz, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mustafa Trampa, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, protokol üyeleri, Sadık Ahmet'in eşi Işık Sadık Ahmet ve Batı Trakya'dan gelen misafirler katıldı.
Tören, Keşan Ağadayı Toplantı Salonu’nda, Edirne Valiliği ve Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen "Dr. Sadık Ahmet Paneli" ile başladı. Saat 12.30’da ise köprülü kavşağın bulunduğu alanda isim verme töreni yapıldı.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Dr. Sadık Ahmet Paneli"nde konuştu. Şentop, Batı Trakya Türklerinin sembol ismi Dr. Sadık Ahmet'i 76. doğum gününde rahmetle andı.
Şentop, Dr. Sadık Ahmet'in Batı Trakya Türklerinin mücadelesinin bayrağı ve sembol ismi olduğunun altını çizdi.
ŞENTOP: BATI TRAKYA TÜRKLERİNİN YANINDAYIZ!
Batı Trakya'daki Türklerin mücadelesine sadece bir siyasi parti veya milletvekili olarak değil, tüm Türkiye olarak sahip çıktıklarını belirten Şentop şunları kaydetti:
"Türkiye olarak, Türkiye'de yaşayan 85 milyon insan olarak Batı Trakya'da yaşayan kardeşlerimizin yanındayız. Onların davasının arkasındayız. Bu, Türkiye'de dönemsel olarak bir sahip çıkma meselesi değildir. Türkiye var olduğu müddetçe, 85 milyon insanımız var olduğu müddetçe, Batı Trakya Türklerinin yanındayız."
Şentop, Yunanistan'ın uluslararası hukuka ve imza atmış olduğu taahhütlerine uyması için Batı Trakya Türklerinin verdiği mücadeleye dikkat çekti. Şentop, Türkiye'nin tarihindeki en zor dönemlerde bile istiklal ve bağımsızlık mücadelesinden vazgeçmediğini vurgulayarak "Şimdi Türkiye tabii ki yüzyıl öncesinin Türkiyesi değil, çok daha güçlü bir Türkiye var. İstiklalini muhafaza etmek için kanının son damlasına kadar mücadele eden bir milletten bahsediyoruz." dedi.
“TÜRKİYE’NİN DOSTLUĞU ÇOK KIYMETLİ, DÜŞMANLIĞI ÇOK TEHLİKELİDİR”
Son dönemlerde Yunanistan'ın Türkiye karşıtı bir tutum sergilediğine değinen TBMM Başkanı Şentop, "Türkiye düşmanlığı üzerine bir millet olma esası getirmeye çalışıyorlar" diyerek şu ifadeleri kullandı:
"Yunanistan'da Türkiye karşıtı bir tutumun sesini yükselttiğini belki de biraz seçimle alakalı olarak bunun gündeme taşındığını, Türkiye düşmanlığının pik yaptığını, yükseldiğini görüyoruz. Bir başka ülkeye olan düşmanlık üzerine kendi milli varlığını izah etmeye çalışan bir ülkenin bu milli varlığını koruyabilmesi, sürdürebilmesi mümkün değildir. Yunanistan'ın yapmış olduğu budur. Yunanistan kendi tarihi değerleri, kültürü üzerine değil, Türkiye düşmanlığı üzerine bir millet olma esası getirmeye çalışıyor. Bu, sürdürülebilir, korunabilir, savunulabilir bir şey değildir."
"Bir devlet komşularına karşı zaman zaman, uluslararası alanda bazı ülkelere dayanarak, o ülkelerin kucağına oturarak efelenmeye kalkarsa bunun başarılı olmadığını, tarihin her döneminde gördük." diyen Şentop, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yunanistan'ın yaptığı budur. Amerika Birleşik Devletleri'nin belki elli birinci eyaleti olmayı da göze alacak şekilde, ekonomik ve askeri bakımdan kendi bağımsızlığını risk ve tehdit altına sokacak şekilde, gözü kara bir Türkiye düşmanlığıyla sürdürmeye çalışıyorlar. Yunanistan'a faydası yok. Yunanistan'da yaşayan insanlara, kendi halkına faydası yok. Ama Türkiye'nin de böyle bir devleti ciddiye alması, öyle bir ligde yarışan, varlığını sürdüren bir devleti ciddiye alması mümkün değil. Bu açıdan söylüyoruz ki Türkiye'nin dostluğu çok kıymetlidir ama Türkiye'nin düşmanlığı da çok tehlikelidir. Dolayısıyla Türkiye'ye karşı herkesin harekete geçerken, konuşurken, hesap yaparken çok dikkatli olması lazım."
Dr. Sadık Ahmet'in eşi ve Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEB) Onursal Başkanı Işık Ahmet ise konuşmasında, Dr. Sadık Ahmet'in bıraktığı eserleri ve fikirleri yaşatmaya devam ettiğini belirterek şu ifadelere yer verdi:
"İlk doktorlardan olmuştur, Batı Trakya'daki ilk cerrahtır ve ilk bağımsız milletvekilidir. Toplumun sorunlarını uluslararası platformlara ilk taşıyandır. Batı Trakya Türklerinin ilk ve tek siyasi partisi DEB'i 12 Eylül 1991 tarihinde kurandır. Türk olduğu için ilk defa hapse atılandır."
Dr. Sadık Ahmet'in eşi ve DEB Onursal Başkanı Işık Ahmet'e Keşan Belediyesi tarafından verilen fahri hemşerilik beratı belgesi TBMM Başkanı Şentop tarafından takdim edildi.
QHA