"Burdur’a Değer Katan Şahsiyetler" Temalı Sempozyum

Eröz İle Kafesoğlu’nun Yerelden Türk Dünyasına Uzanan Akademik Katkısı Burdur’da Aktarılacak.

Türk Dünyası'ndan önemli davetlilerin iştiraki beklenilen bu önemli sempozyum, 22- 23- 24 ve 25 Mayıs 2024 günlerinde, Burdur Mehmet Akif Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleştirilecek.

Yerleşim yerleri birbirinden farklı alanlarda birçok insan yetiştirir çünkü her bölgenin kendine özgü doğası, tarihi, yapısı ve ekonomisi vardır. Bu çeşitlilik insanlardan bir kısmını yerel bir kısmını bölgesel, bir kısmını ulusal bir kısmı da evrensel pozisyona getirir. Konya’da Mevlana, Erzurum'da Mehmet Fuat Köprülü, Kastamonu'da Orhan Şaik Gökyay, Sinop'ta Rıza Nur, Diyarbakır'da Ziya Gök-Alp, Afyonkarahisar’da Abdullah Mahir Erkmen, Antalya'da Osman Yüksel Serdengeçti, Aydın’da Mehmet Eröz örneklerinde olduğu gibi. Onlar artık doğup, yetiştiği kültürüne sahip olduğu mahallin değil Türklüğün düşünce bayrakları haline gelmişlerdir. Bu şekilde Türklüğün akademik düşünce bayraktarlığına yükselen Tefenni’li İbrahim Kafesoğlu’nun Burdur’a Değer Katan Şahsiyetler temalı sempozyumda Aydınlı iletişimci genç araştırmacı İrem Delice tarafından aktarılacağı öğrenildi.

“Burdur, İbrahim Kafesoğlu, Türk Kültürü, Kitle İletişim Araçları” Anahtar kelimeli “Burdur’dan Türklüğün İletişim Gücüne: Kafesoğlu” başlıklı çalışmada araştırma konusu şahsiyetin tarihçiliğinin hariçte tutulmasına mukabil yerelden Türk Dünyasına iletişim gücüne yer verilmiş ve komşu vilayetlerden Aydın Söke’den aynı şekilde Türklüğe akademik iletişim değeri kazandıran Mehmet Eröz’ün çalışmalarından etkilenilmiştir.

Araştırma konusu akademisyen, Türk Milletinin yürüyüşünü bilimsel olarak bizzat temsil edip “Türk Milli kültürünün” teorisini ve pratiğini kütüphanelere, kitle iletişim araçlarına bırakmıştır. Ömrünün sonlarında ülkenin maruz kaldığı eylül fırtınası sürecinde Türk kültürünü ve Türk tarihini hak ettiği değere ulaştırmak için uğraş vermiş, emekliliği ile yalnızca öğrencilerini değil bütün camiayı derinden etkilemiştir.”

Benzer çalışmaların bütün vilayet ve kazalar için düzenlenmesi yerelden ulusala, bölgeselden Türk Dünyasına kazanımlar sağlayacaktır.

Prof. Dr. Turan AKKOYUN

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Anabilim Dalı Başkanı 


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.