Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: Yenidoğan çetesi çok profesyonel

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu 'Yenidoğan Çetesi' olarak anılan suç örgütünün "çok profesyonel" olduğunu söyledi. Memişoğlu ayrıca, "özel sağlık tesislerinin denetimlerini revize edeceklerini ve yeniden yapılanmaya gideceklerini" duyurdu.

Anadolu Ajansı'nın yayınına katılan Memişoğlu "Çete çok profesyonel. Siz denetimle gittiğiniz zaman o sırada bunun önlemini alabilen bir yapılandırma var" ifadelerini kullandı.

Çetenin, 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanı bazı kişilerle ortak hareket ederek, bebekleri, anlaşmalı özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ettiği, bebek hastaların yatışlarını uzatarak SGK'den haksız kazanç sağladığı iddia ediliyor.

Bakan Memişoğlu, 27 Mart'ta CİMER'e şikayet başvurusu yapıldığını, şikayetin ertesi gün Bakanlık teftiş kurulu ve İl Sağlık müdürlüğüne iletildiğini" söyledi

Memişoğlu şöyle devam etti;

"İl Sağlık Müdürlüğü gereğini yapmak için harekete geçiyor. Denetlemeler yapılıp, talimatlar veriliyor. Bu çete öyle bir çete ki 'Manipüle ediliyor delil bulamıyoruz' dedi arkadaşlarımız.

"Dolayısıyla biz bu sefer 5 Mayıs 2023'te Emniyet'ten destek istiyoruz. Böyle bir şüphe var. Bebekleri fazla yatırarak, hastanelere göndererek SGK'yı suiistimal ettiklerini ilettik.

"Bir ceza kesecekseniz elinizde somut deliller olmalı" diyen Sağlık Bakanı, 4 Eylül 2023'te emniyet büro amirliği tarafından savcılığa başvurulmasının istendiğini vurguladı.

"Bu noktada yaklaşık 300 kişinin dinlenmesine başlandığını" belirten Sağlık Bakanı, "25 Eylül'de anlık olarak olağanüstü bir denetim yapıldığını, 28 Eylül'de de İstanbul genelinde bir komisyon oluşturulduğunu ve komisyonun değerlendirmesiyle hazırlanan raporların Emniyet'e sunulduğunu" ifade etti.

Bakan, bu komisyonun kurulmasının en büyük sebebinin de "denetimlerin incelenme süreci ve somut delil oluşturmak" olduğunu söyledi.

Bakan şöyle devam etti;

"26 Nisan'da polis bu hastanelere baskın yaptı. 28 Haziran'da savcı bebek ölümlerine inceleme istedi. 26 Nisan 2024'te yapılan operasyon ile çete çökertildi.

"16 Eylül'de bebek ölümlerinde illiyet bağı saptandı. Müfettişler, 28 Eylül'de hastanelerin kapanma önerisini sunuyor.

Savcılık 16 Ekim 2024'te iddianamesini bitiriyor ve sunuyor. Biz de 18 Ekim'de hastanelerin ruhsatlarını iptal ediyoruz ve kapatıyoruz."

Yeni doğan bir bebek

Kaynak,Getty Images

İddianamede neler var?

Çetenin, 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanı bazı kişilerle ortak hareket ederek, bebekleri, anlaşmalı özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ettiği, bebek hastaların yatışlarını uzatarak SGK'den haksız kazanç sağladığı iddia ediliyor.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, suça konu 197 eylem sıralanırken, deliller arasında bebek ölümlerini gizleme amaçlı çok sayıda telefon görüşmesi yer alıyor.

İddianamede 10 bebeğin ismi maktul olarak geçiyor.

CİMER'e yapılan ilk ihbar başvurusunda ise çetenin faaliyetlerinin "yüzlerce bebeğin ölümüne sebep olduğu" öne sürülüyordu.

Bu ihbarın ulaştığı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün özel sağlık kuruluşlarının denetlenmesinden sorumlu komisyonu, kendi şüphelerini de doğrulayan ihbar sonrası emniyete başvurdu.

27 Mart 2023 tarihli CİMER ihbarından yaklaşık bir ay sonra savcı soruşturmayı açtı.

26 Nisan 2024 tarihinde 47 kişi gözaltına alındı, bunlardan 22'si tutuklandı.

Tutuklu şüphelilerin bir avukatının, soruşturmayı yürüten savcıyı tehdit ettiğine ilişkin gizli kamera kaydı, 11 Ekim 2024'te gazeteci Emrullah Erdinç tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.

22'si tutuklu 47 zanlı hakkındaki iddianame 16 Ekim’de tamamlandı.

İddianamede Fırat Sarı, 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir ve Dr. İlker Gönen'e "örgüt kurma" suçlaması yöneltiliyor.

Örgütteki birçok zanlı etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini söyledi.

Yenidoğan Çetesini soruşturan savcıyı tehditle ilgili de tutuklamalar yapıldı.

Soruşturma savcısını ailesi ile tehdit eden avukat Aylin Arslantatar ve kendisini müsteşar olarak tanıtan Mustafa Kemal Zengin isimli kişi de tutuklananlar arasında yer aldı.

Örgüt ve tehdit suçlamalarından toplam 27 kişi tutuklu durumda bulunuyor.

İddianame detaylarının basına yansımasının ardından olaya karıştığı iddia edilen 10 hastanenin ruhsatları iptal edildi.

Ruhsatı iptal edilen hastaneler şöyle:

  • Özel Avcılar Hospital Hastanesi
  • Özel TRG Hospitalist Hastanesi
  • Özel Birinci Hastanesi
  • Özel Güney Hastanesi,
  • Özel Bağcılar Medilife Hastanesi
  • Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi
  • Özel Reyap İstanbul Hastanesi
  • Özel Şafak Hastanesi Bağcılar
  • Özel Silivri Kolan Hospital Hastanesi
  • Çorlu Reyap Hastanesi

Recep Tayyip Erdoğan, Yılmaz Tunç, Kemal Memişoğlu

Kaynak, İLETİŞİM BAŞKANLIĞI / Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 Ekim'de Adalet Bakanı Tunç ve Sağlık Bakanı Memişoğlu ile bir araya geldi.

Muhalefetten istifa çağrısı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel çeteyi araştırmak üzere parti temsilcilerinden bir heyetin kurulduğunu açıkladı.

Özel ayrıca, "Getirin, o hastanelerin hepsini bir gecede kamulaştıralım" dedi.

CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, Memişoğlu'na istifa çağrısı yaparak, "Başka bir ülkede olsa hükümet istifa ederdi. Bizde ise sorumluluğu olan siyasiler büyük bir yüzsüzlük ve pişkinlikle koltuğa yapışıyorlar" dedi.

Yücel, bebek ölümlerinde eski sağlık bakanı Fahrettin Koca ve ondan önceki Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da sorumluluğu olduğunu savundu.

Operasyonda adı geçen Medilife Hastanesi Başhekimi ve Beylikdüzü Belediyesi meclis üyesi Ahmet Atilla Yılmaz, CHP üyeliğinden istifa etti.

BBC News

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.