Recep Tayyip Erdoğan AKP Kurucu Genel Başkanı olduğu halde, hakkındaki yargı kararı nedeniyle milletvekili olamayınca üzülmüş, nefesimi tutmuştum. Neyse ki, Deniz Baykal liderliğindeki CHP’nin desteğiyle yasağı kalktı. Ardından onu Meclise taşıyan Siirt seçiminin tekrarlanmasını sağlamak için neler yapıldığını anlatmak istemiyor, Erdoğan’ın Meclise girmesiyle derin bir oh çektiğimi ve rahatladığımı söylemekle yetiniyorum.
Günümüzde de, İyi Parti’nin seçime katılması ve Meral Akşener’in Cumhurbaşkanı adayı olmasının önüne engeller konulması üzerine nefesim tutulmuştu. Yargıtay ‘girebilir’ diyor, YSK tereddüt gösteriyor, sinirler geriliyor. Sonunda, işi tesadüfe bırakmamak amacıyla CHP taşın altına elini koyuyor, 15 milletvekili İyi Partiye geçerek Mecliste Grup kurmasını sağlıyor. Bu gelişme üzerine de derin bir oh çektim ve rahatladım. Ardından YSK, seçime katılacak 10 siyasi partinin arasında İyi Parti’nin de bulunduğunu açıkladığında ‘geçmiş ola’ diyesim geldi.
Akşam haberlerinde ATV Ana Haber Spikeri, Ankara’dan canlı yayın yapan muhabire, “YSK İyi Parti’nin seçime katılacağını açıkladı. Bu durumda 15 CHP milletvekili boşu boşuna mı bu partiye katılmış oldu?” diye soruyor, muhabir kem küm ediyor. 43 yılını geride bırakmış, bu sürenin üçte ikisini Parlamento Muhabiri olarak geçirmiş, hiçbir partide üyeliği bulunmayan sade bir gazeteci olarak gülüyor ve üzülüyorum.
İyi Parti’nin seçime katılması CHP’nin de YSK’yı zorlamasıyla sağlandı. Peki iş bitti mi? Biter mi hiç. İyi Parti bundan önceki seçimlere katılmadığı için yüzde 5 gibi bir oy şartını yerine getirmesi mümkün değildi. 15 CHP Milletvekili katılmasaydı ve grup kurmasaydı, YSK ‘Seçime katılabilir’ kararı alınca Meral Akşener’in, Cumhurbaşkanı adayı olabilmesi için 100 bin imzanın toplanması çalışmasına başlatması gerekecekti. İşte asıl taşlı ve engebeli yollar, çelme takmalar o zaman önüne çıkacaktı. Meclis Gündemine getirilen Uyum Yasası sayesinde noter masraflarından kurtulsa da, sıkıştırılmış takvim nedeniyle yurt çapındaki İlçe Seçim Kurullarından aday başvurularını toplayıp Ankara'da birleştirmek deliye posteki saydırmaktan farklı olmayacaktı. Bu sorun aynı zamanda Saadet Partisi’nin, Vatan Partisi’nin ve diğer Cumhurbaşkanı adayı gösterecekleri de düşündürüyor. (Onların yolunu açacak bir gelişme de yaşanır umarım.)
Sonuç olarak, 15 CHP milletvekili geçince ve İyi Parti 20 milletvekiline sahip olup Mecliste Grup kurunca Meral Akşener’in doğrudan aday gösterilmesinin yolu açıldı, yol kazasına uğraması engellendi. Anlaşıldı mı spiker kardeşim, anlaşıldı mı muhabir kardeşim.
15 milletvekilinin İyi Parti’ye katılması boşuna değil. Bu ayrıntıyı sizin bilmenizi beklemiyorum, yöneticilerinizin bildiğini de zannetmiyorum. ATV ve sabah grubunda bu ayrıntıları bilen, ancak yönetici olmayan deneyimli gazeteci ağabeylerimiz var elbet. Onlar ise siyaset dışı konuları yazmayı tercih ediyor nedense..
***
98’inci kuruluş Yıldönümünü kutlayan 26. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin uyum yasasını görüştükten sonra, diğer uyum düzenlemeleri için Hükümete yetki vererek tatile girmesi ve ömrünü tamamlaması bekleniyor.
Eğer 24 Haziran seçiminde Erdoğan kazanırsa, Parlamenter Sistemin son parlamentosu olan Mecliste, son başbakan olan Binali Yıldırım Anayasa uyarınca, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ise yaşı gereği veda etti.
AKP ve MHP’nin erken seçim önergesinin ele alındığı, 20 Nisan Cuma günü yapılan 89’uncu birleşimdeki görüşmeleri, Meclis Tutanaklarından, (laf atmaları, kürsüye gelmeden karşılıklı tartışmaları ve gündem dışı konuşmaları ayıklayarak) özetin özeti denilecek şekilde kısaltarak hazırladım. Bu yorucu çalışmadaki amacım, Bursa Arena okuyucularının bilgilendirilmesi ve internet sitemizin arşivine böylesi tarihi önemi olan bir belgeyi kazandırmaktı.
***
20 Nisan 2018 Cuma
89. BİRLEŞİM BİRİNCİ OTURUM
Açılma Saati: 14.02
BAŞKAN: İsmail KAHRAMAN
KÂTİP ÜYELER: Vecdi GÜNDOĞDU (Kırklareli), Sema KIRCI (Balıkesir)
----- 0 -----
BAŞKAN - Türkiye Büyük Millet Meclisinin 89'uncu Birleşimini açıyorum.
Toplantı yeter sayısı vardır.
Gündeme geçmeden önce İç Tüzük'ün 60'ncı maddesine göre 15 milletvekiline yerlerinden birer dakika söz vereceğim. Grup başkan vekillerine de yine yerlerinden ikişer dakika söz verilecektir………………………….
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum efendim.
Gündeme geçiyoruz.
Başkanlığın Genel Kurula sunuşları vardır.
Adalet ve Kalkınma Partisi Grubunun İç Tüzük'ün 19'uncu maddesine göre verilmiş bir önerisi vardır, okutup işleme alacağım ve oylarınıza sunacağım.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Bastırılarak dağıtılan 552 sıra sayılı Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanı İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ve Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanı Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli ile 7 milletvekilinin Milletvekili Genel Seçiminin Yenilenmesi ve Seçimin 24 Haziran 2018 Tarihinde Yapılması Hakkındaki Önergesi ve Anayasa Komisyonu Raporu'nun kırk sekiz saat geçmeden gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer işler" kısmına alınması;
Genel Kurulun; 20 Nisan 2018 Cuma günkü (bugün) birleşiminde 552 sıra sayılı Anayasa Komisyonu Raporu'nun görüşmelerinin tamamlanmasına kadar çalışmalarını sürdürmesi, 552 sıra sayılı Anayasa Komisyonu Raporu'nun görüşmelerinin 20 Nisan 2018
Cuma günkü (bugün) birleşiminde tamamlanması hâlinde Genel Kurulun 23 Nisan 2018 Pazartesi günkü özel birleşiminde konuşmaların tamamlanmasından sonra "Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer işler" kısmındaki işlerin görüşülmeyerek çalışmaların tamamlanması;
Önerilmiştir.
BAŞKAN - Öneri üzerinde konuşma talebi yok.
Adalet ve Kalkınma Partisi grup önerisini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Öneri kabul edilmiştir………………………………………………………………………………..
BAŞKAN - Komisyon? Yerinde.
Hükûmet? Yerinde.
Komisyon Raporu 552 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.
Komisyon raporu üzerinde İç Tüzük'ün 72'nci maddesi uyarınca görüşme açıyorum.
Gruplar adına ilk konuşmacı Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına Grup Başkan Vekili Manisa Milletvekili Sayın Erkan Akçay'dır.
MHP GRUBU ADINA ERKAN AKÇAY (Manisa) - ……………………..siyaset bir bakıma gerçekleri görmek, geleceği öngörmek ve tutum almaktadır. Önce ülkem ve milletim diyerek hareket ettiğimizi defalarca vurguluyoruz. Bugün de aynı ilkelerle 24 Haziran seçimlerinde kurulacak sandığın Türkiye'nin önünü açacağına inanıyoruz.
HDP GRUBU ADINA FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - ……………….15 Temmuz 2016'da askerî darbe girişimi yaşandı. 20 Temmuz 2016'da OHAL ilan edildi. Sonuncusu panik seçimin açıklandığı gün olmak üzere, şimdiye kadar OHAL 7'nci kez uzatıldı…………….İki eş başkanımız, iki grup başkan vekilimiz ve parti sözcümüzün de aralarında bulunduğu toplam 11 milletvekilimiz tutuklandı, hâlen 9 milletvekilimiz tutuklu, 11'inin milletvekilliği düşürüldü. Seçimin açıklandığı günün ertesinde yani daha dün 2 milletvekilimizin daha vekilliği halkın iradesini yansıtmaktan bütünüyle uzaklaşmış bu Mecliste düşürüldü.Demokratik Bölgeler Partisinin yüksek oylarla kazandığı belediyelere kayyum atanırken bugüne kadar 95 belediye eş başkanımız tutuklandı, 56'sı hâlen cezaevinde……
CHP GRUBU ADINA ENGİN ALTAY (İstanbul) - …………………..Geldiğimiz noktada, 24 Hazirana giderken Türkiye'de 5 çok temel sorun can yakıcı hâle geldi. Türkiye'nin bu 5 temel sorunu kabul edilebilir sınırların çok ama çok üstünde. Demokrasimiz, ekonomimiz, eğitim politikalarımız, dış politikamız ve toplumsal barış ve huzur ortamı noktasında Türkiye taşınabilir noktada değil artık; ekonomi pert, demokrasi komada, eğitim kanser, dış politikamız felç; toplumsal barış ve Müslüman'lara bomba yağdıran emperyalistleri alkışladınız.
HAYATİ TEKİN (Samsun) - Miraç Gecesi hem de.
ENGİN ALTAY (Devamla) - ……………………Tıpkı bizim gibi, İYİ Parti, HDP, MHP'li gibi, Saadet Partili gibi, Vatan Partili gibi, ÖDP'li gibi AK PARTİ'li seçmenler de 24 Haziranda günahlarınıza daha fazla ortak olmayacak ve seçimleri kaybedeceksiniz. (CHP sıralarından alkışlar)
AK PARTİ GRUBU ADINA BÜLENT TURAN (Çanakkale) - ………………..seçimin erkene alınması kararının hemen ardından ekonomi dengelerinin rahatlaması, toplumun tüm kesimlerinin, farklı kesimlerinin de bu konuya olumlu yaklaşması bu kararın isabetli olduğunu gösterdi…………..
BAŞKAN - Efendim, Hükûmet adına Başbakan, Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanı İzmir Milletvekili Muhterem Binali Yıldırım Bey konuşacaklar.
Buyurun Sayın Yıldırım. (AK PARTİ ve Bakanlar Kurulu sıralarından ayakta alkışlar)
BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM (İzmir) - ……………………….Bugün tarihî bir gün, bir dönüm noktasındayız……… 24 Haziranda yapılacak bu seçim Türkiye'nin 100'üncü yıl hedefleri açısından da son derece önemlidir. Bu seçimde Türkiye geleceğini, istikrarını ve istikbalini de onaylamış olacaktır………………………….Biz tarihi yaşayanlardanız, tarihi yazacaklar bu yaşananları en güzel şekilde anlatacaklar. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Bu mücadeleye 65'inci Hükûmetin Başbakanı olarak katkı veren bir arkadaşınız olmaktan dolayı da büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. Bugün karşınızda 65'inci Hükûmetin Başbakanı olmanın yanında Türkiye Cumhuriyetinin son Başbakanı olarak da hitap etme onurunu yaşıyorum. (Bakanlar Kurulu ve AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, ayakta alkışlar) Sağ olun, sağ olun, arkadaşlar .…………………
FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Sayın Başkan, tutumumuzu belli etmek için söz aldım. Bizler her koşulda seçime hazır olan bir partiyiz…….Ancak daha dün "Erken seçim vatana ihanettir." deyip, şimdi "Ben istedim oldu. Gelin, burada oy verin." demek bir dayatmadır……………………………..bu dayatmaya karşı olduğumuz için bugün oy kullanmayacağız.
(HDP milletvekillerinin Genel Kurul salonunu terk etmesi)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Anayasa Komisyonunun Milletvekili Genel Seçimlerinin Yenilenmesi ve Seçimin 24 Haziran 2018 Pazar Günü Yapılmasına Dair 552 sıra sayılı Raporu'nun görüşmeleri tamamlanmıştır.
İç Tüzük'ün 95'inci maddesi gereğince Komisyon Raporu açık oya sunulacaktır. Açık oylamanın şekli hakkında Genel Kurulun kararına müracaat edeceğim.
Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.
Oylama için üç dakika süre vereceğim………………..Oylama işlemini başlatıyorum.
(Elektronik cihazla oylama yapıldı)
BAŞKAN - …………………açık oylama sonucunu sunuyorum:
"Kullanılan oy sayısı : 386
Kabul : 386 (x)
(AK PARTİ, CHP ve MHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Efendim, böylelikle, çok önemli, çok mühim bir kararı almış bulunuyoruz; bir dönemin, yerini yeni bir döneme bırakması kararı bu. Hayırlı olsun, uğurlu olsun milletimiz için, memleketimiz için……………………….
Arkadaşlar,…………….seçimlerde birbirimizi inşallah kırmayacağız. Beni bağışlarsanız, hepinize gelmiş olduğunu zannettiğim, edebiyattan güzel bir şiir var; onunla tamamlayalım, bence rehber bir şiir:
"Gülü İncitme Gönül / Çiçeklerle hoş geçin,
Dalı incitme gönül/ Bir küçük meyve için
Başın olsa da yüksek, / Gözün enginde gerek,
Kibirle yürüyerek / Yolu incitme gönül. /
Mevlâ verince azma, / Geri alınca kızma, /
Tüten ocağı bozma, / Külü incitme gönül. /
Dokunur gayretine, / Karışma hikmetine.
Sahibi hürmetine/ Kulu incitme gönül."
Güzel değil mi? (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
METİN KÜLÜNK (İstanbul) - Sayın Başkanım, veda konuşması gibi oldu, biz sizi bir daha görmek istiyoruz.
BAŞKAN -…………..Helallik istiyorum, ben topyekûn helal ediyorum. (AK PARTİ sıralarından "Helal olsun." sesleri, alkışlar) Allah utandırmasın…………..Alınan karar gereğince ………… 23 Nisan 2016 Pazartesi günü saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapatıyorum.
Kapanma Saati: 17.07
---------------------------------------------------
İyi Haftalar..
remzidilan-48@hotmail.com