Temmuz'da aşırı sıcaklardan yüz milyonlarca insan etkilendi, sadece Tokyo’da 123 ölüm

2024 temmuzu Asya, Afrika ve Avrupa'da sıcak dalgalarının hakimiyetinde geçti. Yüz milyonlarca insanın etkilendiği aşırı sıcaklar yüzünden dünya çapında yüzlerce kişi yaşamını yitirdi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Sözcüsü Clare Nullis, 2024’ün temmuz ayı boyunca aşırı sıcakların yüz milyonlarca insanı etkilediğini kaydetti.

Nullis ve WMO’da iklim uzmanı olarak görev yapan Jose Alvaro’nun Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında konuşan Nullis, dünyanın en sıcak gününün 22 Temmuz olarak kayıtlara geçtiğini anımsattı.

Nullis, aşırı sıcaklarla ilgili yaşananların, insani faaliyetlerden kaynaklanan sera gazlarının iklimi ne ölçüde değiştirdiğinin bir başka istenmeyen göstergesi olduğuna işaret etti.

Haziran 2023 ile Haziran 2024 arasında küresel ortalama sıcakların art arda rekor kırarak kayıtlara geçtiğini kaydeden Nullis, geçen yıl her kıtada yaygın, yoğun ve uzun süreli sıcak dalgalarının yaşandığını; 2023’te en az 10 ülkenin birden fazla yerinde günlük 50 santigrat derecenin üzerinde sıcaklıkların kayıtlara geçtiğini söyledi.

Alvaro da 22 Temmuz’un en sıcak gün olarak kaydedilmesinin ardından, 23 Temmuz’da da neredeyse aynı sıcakların görüldüğünü hatırlattı.

Asya, Afrika ve Avrupa‘da sıcaklık rekorlarının kırıldığını vurgulayan Alvaro, “Sıcaklıklar dünyanın birçok yerinde daha kalıcı hale geliyor. Örneğin, Las Vegas‘ta 40 derecenin üzerinde 40 günden fazla sıcaklık görüldü” dedi.

Japonya’nın başkenti Tokyo’da temmuz ayında 123 kişi sıcak çarpması nedeniyle öldü

Japonya da ise Meteoroloji Ajansı‘nın kayıt tutmaya başladığı 1898 yılından bu yana en sıcak temmuz ayının yaşandı.

Yetkililer, temmuzda ülkede ortalama hava sıcaklığının, son 30 yılın ortalamasından 2,16 santigrat derece yüksek ölçüldüğünü; ay boyunca sıcak çarpması nedeniyle çoğu yaşlı 123 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Meteoroloji Ajansı, ağustos ayında da hava sıcaklığının 35 santigrat dereceyi aşabileceğini ifade etti.

Temmuzdaki ölümler, 2018’de sıcaklar nedeniyle 127 kişinin hayatını kaybetmesinden bu yana en yüksek sayı olarak kayıtlara geçti. (Yeşil Gazete)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.