Suriye'de yapılan genel seçimlerde Devlet Başkanı Esad'ın Baas Partisi ve müttefikleri, parlamentodaki 250 sandalyenin 185'ini kazanarak mutlak çoğunluk sağladı.
Suriye'de iktidardaki Baas Partisi bu haftaki parlamento seçimlerinde beklenen çoğunluğu kazandı. 2011'de iç savaşın patlak vermesinden bu yana ülkede dördüncü kez yapılan genel seçime katılım yüzde 40'ın altında oldu.
Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Baas Partisi ve müttefikleri, seçim sonucundaki parlamentodaki 250 sandalyenin 185'ini kazandı. Baas partisi tek başında 169 sandalye aldı.
Geriye kalan 65 sandalyeyse bağımsız adaylar tarafından kazanıldı.
Suriye Yüksek Yargı Seçim Komitesi başkanı Cihad Murad, katılımın yüzde 38,16 olduğunu ve resmi kayıtların 19 milyon uygun seçmenden yedi milyondan fazla kişinin oy kullandığını gösterdiğini söyledi.
Katılım, Baas Partisi ve müttefik adayların 177 sandalye kazandığı 2020'deki son parlamento seçimlerinde yüzde 33 oranında olmuştu. 2016'daki seçimlerdeyse bu oran yüzde 57'ydi.
Diğer yandan, ülkenin kuzeyindeki Türkiye destekli silahlı grupların elindeki bölgelerde, ayrıca YPG/PYD'nin kontrolündeki kuzeydoğuda ve kuzeybatıdaki cihatçıların yönettiği İdlib'de seçim yapılmadı.
Oylamanın çoğu bölgede sakin gerçekleştiği kaydedildi. Ancak bir savaş gözlemcisi ve yerel bir medya kuruluşu, Suriye'nin Dürzi azınlığının yaşadığı ve yaklaşık bir yıldır düzenli olarak hükümet karşıtı gösterilerin yapıldığı güney Süveyda eyaletinde seçim karşıtı protestolar olduğunu bildirdi.
SoL'da yer alan habere göre seçimlerin ardından, milletvekilleri parlamentonun ilk oturumunda bir başkan seçecek ve hükümet, Esad kabineyi kurmakla görevli yeni bir başbakan atayana kadar geçici bir rol üstlenecek.