Rusya'da 15-17 Mart'ta düzenlenecek devlet başkanlığı seçimlerinde, Merkezi Seçim Komisyonu'ndan onay alan 4 aday kozlarını paylaşacak.
Seçimleri, 2000'den bu yana Rusya'yı yöneten Vladimir Putin'in rahat bir şekilde kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Muhalifler, Putin'in rakiplerini de Kremlin'in belirlediğini ve iktidarın politikalarıyla uyumlu olmayan kişilerin adaylıklarının engellendiğini öne sürüyor.
CEC daha önce, seçmenlerin uzun kuyruklar oluşturarak imza verdiği barış yanlısı aday Boris Nadejdin'in adaylığını evraklarında hata olduğu gerekçesiyle reddetmişti.
Aynı şekilde bir başka barış yanlısı aday Yekaterina Duntsova'nın da adaylık başvurusu reddedilmişti.
Pusulada hangi isimler yer alacak?
Vladimir Putin
20 yılı aşkın süredir Rusya'yı yöneten Vladimir Putin, seçimlerin tartışmasız favorisi. Bağımsız anketler dahi Putin'in seçimleri açık ara farkla kazanacağını ortaya koyuyor.
71 yaşındaki Rus lider, seçimi kazanması durumunda en az 2030'a kadar görevde kalacak.
Bağımsız aday olarak yarışa katılan Putin, bunun için seçim yasası gereği 300 bin imza topladı. Putin'in kampanya ekibi, ihtiyaç duyulandan 10 kat fazla imza toplandığını açıkladı.
Rusya anayasasına göre Putin'in 2024'te yeniden aday olamayacağı öngörülüyordu. Ancak 2020'de yapılan değişiklikler Rus liderin, 6 yıllık iki dönem daha iktidarda kalmasının yolunu açtı.
Vladislav Davankov
Yeni Halk Partisi'nin adayı Davankov, bazı uzmanlar ve muhalif siyasetçiler tarafından barış yanlısı seçmenlerin yönelebileceği alternatif isim olarak görülüyor.
40 yaşındaki Davankov, Rus seçmenler için rakiplerine kıyasla yeni bir yüz.
2021'den bu yana Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın başkan yardımcılığını yapan Davankov, aynı zamanda eski bir iş insanı.
Davankov, Ukrayna'yla müzakere süreci yürütülerek barış ilan edilmesini, basın özgürlüğünün sağlanmasını ve Rusya'nın Batı ülkeleriyle ilişkilerinin normalleştirilmesini savunuyor.
Davankov, 2023'te Moskova Belediye Başkanlığı'na aday olmuş ancak oyların sadece yüzde 5'ini alabilmişti. VTsiom'un anketine göre Rus siyasetçinin bu seçimde de yüzde 6 oy alarak ikinci sırada kalması bekleniyor.
Leonid Slutski
Radikal sağcı LDPR'nin lideri Slutski, 2000'den bu yana milletvekilliği yapıyor. Anketler Slutski'nin yüzde 3 civarında oy alacağını öngörüyor.
56 yaşındaki Rus siyasetçi daha önce birkaç skandala karışmış ve 2014'te Kırım'ın ilhakına verdiği destek nedeniyle Batı ülkeleri tarafından yaptırım listesine alınmıştı.
Slutski, 2018'de bazı gazetecileri taciz etmekle suçlanmış hatta bazı medya kuruluşları tarafından "Rus Harvey Weinstein" diye nitelenmişti. Rus siyasetçiyse suçlamaların "provokasyon" olduğunu öne sürüyor.
Aynı yıl Rus muhalif Aleksey Navalni, Slutski'nin resmi gelirinden daha fazla maliyete sahip çok sayıda lüks araç sahibi olduğunu ortaya çıkarmıştı. Aynı yıl Slutski'nin tam 825 kez trafik kurallarını ihlal ettiği anlaşılmıştı.
Ukrayna savaşı konusunda "şahin" tutum izleyen isimlerden biri olan Slutski, 2022'deki barış görüşmeleri sırasında Rus heyetinde yer alan isimlerden biriydi.
Nikolay Haritonov
1993'ten bu yana milletvekilliği yapan Haritonov, Rusya Federasyonu Komünist Partisi'nin liderliğini yapıyor.
2004'te de başkanlığa aday olan 75 yaşındaki Rus siyasetçi, oyların yüzde 13'ünü alarak ikinci sırada kalmıştı.
Seçim kampanyasını yaşlı seçmenler üzerine kuran Haritonov, emeklilik yaşının düşürülmesini, emekli maaşlarının artırılmasını ve geniş ailelere destek ödemesi yapılmasını savunuyor.
Ukrayna savaşının başından itibaren Batı tarafından yaptırım uygulanan isimlerden biri olan Haritonov, Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü ve IMF'ye üyeliğini sonlandırmayı vadediyor.
Independent Türkçe, Moscow Times, Reuters, Şarku'l Avsat