İstiklal Caddesi saldırısı dünya basınında geniş yer buldu

NYT saldırının turizme etkisine dikkat çekti, Haaretz seçimler öncesinde güvenlik kaygısının artacağını yazdı.

İstiklal Caddesi'ndeki saldırıyı uluslararası ajanslar ve dünya medyası "Son dakika" anonsuyla duyururken, birçoğu görgü tanığı ifadelerine başvurarak olayın İstanbul'un göbeğinde meydana geldiğine dikkat çekti.

Associated Press haberi "Bomba İstanbul'un kalbindeki bulvarı sarstı" başlığıyla duyurdu ve devlet yetkililerinin açıklamalarını aktardı.  

Reuters, adını açıklamayan üst düzey Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde, saldırganın ülkeye Suriye'den girdiğini, büyük ihtimalle PKK bağlantılı olsa bile, DEAŞ bağlantısının da araştırıldığını belirtti. 

AFP, "İstanbul'un patlamayla sarsılan ünlü bölgesinde öfke ve direngenlik" başlıklı haberinde, birçok görgü tanığının ifadesine başvurdu. 

Amerikan basını
CNN International: ABD'nin ünlü kanalının haber sitesi, "Yetkililer, 6 kişinin ölümüne 81 kişinin yaralanmasına neden olan İstanbul patlamasıyla ilgili olarak bir şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı" başlığıyla haberi gördü. 

Diğer yayın organlarından farklı olarak, Lübnanlı Tariq Keblaoui'nin olaya tanıklığına yer verildi. Tatilinin son gününde alışveriş yaparken, kendisinden 10 metre uzaklıkta patlamanın gerçekleştiğini söyleyen gazeteci, şu ifadeleri kullandı:

"Etraftakiler hemen kaçıştı. Çok kısa bir süre sonra kaç kişinin yerde yaralı yattığını görebiliyordum. Bir dükkanda kulaklarından ve bacaklarından kan gelen bir adam vardı ve arkadaşları onun etrafında ağlıyordu. Turistlerle dolu çok kalabalık bir caddede yaşanan çok huzurlu bir pazar gününden, bir savaş alanının sonrası gibi görüntülere geçiş çok hızlı oldu."

Haber Fransa, Avrupa Konseyi, NATO, ABD ve Ukrayna'dan gelen kınama ve taziye mesajlarıyla sona erdi.

New York Times: "İstanbul'daki ölümcül bombalama, terör saldırısı olarak soruşturuluyor" başlığını kullanan gazete, habere şu ifadelerle başladı:

Saldırı 6 kişinin ölümüne ve 81 kişinin yaralanmasına neden olurken, koronavirüs pandemisinin turizm endüstrisini atlatmaya çalıştığı Türkiye'de yıllardır süren huzur hissini paramparça etti.

PKK ve DEAŞ'ın benzer saldırılarının hatırlatıldığı haberde, pandeminin etkilerinin azalması ve Türk lirasının değersizleşmesiyle birlikte turizmin yeniden canlandığı belirtildi. 

NYT'nin canlı blogundaki "Saldırı bölgesi, restoran ve dükkanlarla dolu ikonik bir bulvar" başlıklı haberi Twitter'da turizm vurgusuyla paylaşması, Türkiye'den pek çok kullanıcının tepkisini çekti. 

Bu haberde, her yıl 10 milyonlarca turistin Türkiye'yi ziyaret ettiği ve bunların çoğunun patlamanın olduğu yerde vakit geçirdiği belirtildi. İstiklal Caddesi'nin geçmişi ve bugünüyle kısaca anlatıldığı haberde, bombalamayla turizmde normale dönüşün sekteye uğradığı vurgulandı

Wall Street Journal: Ekonomi odaklı gazetenin başlığı "Ölümcül patlama, trafiğe kapalı caddeyi vurdu" oldu. 

Turist kalabalığının can havliyle kaçtığı belirtilen haberde saldırıyı henüz kimsenin üstlenmediği bildirildi. PKK ve DEAŞ'in saldırıları hatırlatılarak yıllardır böylesi bir eylemin görülmediği vurgulandı. DEAŞ'ın en önemli yöneticilerinden  "Abu Zeyd/Üstad Zeyd" kod adlı Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai'nin İstanbul'da yakalanmasının eylülde duyurulduğu aktarıldı.

Bu saldırılarla birlikte 2016'daki darbe girişiminin ülkenin turizmine ve dolayısıyla ekonomisine verdiği zararın altı çizildi. Türkiye'nin dünyanın en yüksek enflasyon oranlarından mustarip olmasına da haberde yer verildi. 

Twitter, Instagram, YouTube ve Facebook gibi sosyal medya platformlarının kısıtlanması ve RTÜK'ün yayın yasağı da bildirildi.

Washington Post: ABD'nin önde gelen gazetelerinden WP, olayla ilgili haberde "Erdoğan, İstanbul'ın alışveriş bölgesine yapılan 'saldırıda' 6 kişinin öldüğünü söyledi" başlığını kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Eylemin talimatının Kobani’den geldiği konusunda bir değerlendirmemiz var. Eylemi yapanın Afrin’den geçtiği konusunda bir değerlendirmemiz var" sözleriyle saldırının faili olarak PKK'yı işaret ettiği bildirildi.

WP de turizmin canlandığı sırada bu saldırının gerçekleşmesine dikkat çekti. Haber, RTÜK'ün yayın yasağı ve internet kısıtlamasıyla bitti.

Gazete, ayrıca fotogaleri formatında bir haber daha yaptı.  


Britanya gazetesi Guardian, İstiklal Caddesi saldırısıyla ilgili haberinde bölgenin haritasını yayımladı (Guardian)

Avrupa basını
BBC News: Olay yeri yakınlarındaki uluslararası haberler muhabiri Orla Guerin'in izlenimlerini ve görgü şahitleriyle konuşmasını aktaran Britanya kamusal yayın kuruluşu, ülke liderlerinin Türkiye'ye yolladığı taziye mesajlarını aktardı. 

Daily Mirror: İtalyan vatandaşı Massimo D'Angelo (30), arkadaşlarıyla Taksim Meydanı'ndan Galata semtine giderken patlamayı gördüğünü anlattı:

"Kokuyu aldım, galiba baruttu. Bir şey yanıyor gibiydi, sahiden garipti. Kokuyu iyi hatırlıyorum. Sonra yüzlerce, belki binlerce kişinin bağırıp koştuğunu gördüm. Gerisi bulanık, güvenli olacağını düşündüğümden denize doğru koşmaktan başa bir şey hatırlamıyorum."

Britanya gazetesi Daily Mirror, İtalyan doktora öğrencisi Massimo D'Angelo'nun görgü tanıklığına başvurdu (Daily Mirror)

Guardian: Saldırı bölgesini gösteren harita yayımlayan gazete, geçmişteki bombalı saldırılarından PKK ve IŞİD'in sorumlu tutulduğunu hatırlatarak, PKK'nın Batı ülkeleri tarafından "terör örgütü" kabul edilmesine rağmen, Suriye'deki YPG'nin ABD desteğine sahip olduğunu hatırlatarak, Türkiye İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un, "Uluslararası toplum bilmelidir ki sivillerimize yönelik terör saldırıları, bazı ülkelerin terör örgütlerine verdiği desteğin doğrudan ve dolaylı sonuçlarıdır" sözünü aktardı.

The Independent: İstanbul'daki uluslararası haberler muhabiri Borzou Daragahi ve Zoe Tidman, saldırının arkasında kim olursa olsun, gelecek yıl yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesinde ülke güvenliğinin en iyi nasıl sağlanacağı konusunu gündemin üst sıralarına taşıyacağına dikkat çekti.

Deutsche Welle: İstiklal Caddesi'nin İstanbul'un toplumsal hayatının en merkezi yeri olduğunu vurgulayan gazete, gelişmeleri yerel basına dayanarak okuycularına sundu.

France 24: Fransız medya kuruluşu, tutuklanan kişinin Suriye uyruklu olduğunu başlığa taşırken, Taksim'deki esnafın görüşlerine de yer verdi.

RT: Moskova merkezli devlet televizyonu, Rusya Başkonsolosluğu'nun da İstiklal Caddesi üzerinde yer aldığını hatırlatarak, olayda üç Rus vatandaşının hafifçe yaralandığını aktardı.

New Izvestia: Rus gazetesi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun olayın ardından ABD'ye tepkisini öne çıkardı. Washington'ın taziye mesajını reddeden Soylu'nun ABD'yi, "terör örgütlerine desteği" nedeniyle "sözde müttefik" diye tanımladığını yazan gazete şu cümleyi alıntıladı: 

"Bugün Amerika tarafından yapılan taziye mesajını da katilin olay yerine ilk gelenlerden birisi olduğu gibi değerlendirmenin esas olduğunu ben düşünüyorum." 

Kathimerini: Atina'da yayımlanan gazete, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, Başbakan Kiriakos Miçotakis ve Dışişleri Bakanlığı'nın Türk halkına gönderdiği taziye mesajlarına yer verdi.

Ortadoğu basını

Gulf Today: Olayla ilgili üç ayrı haber yayımlayan haber portalı, olay yerinden video görüntülerini ve bombayı yerleştirdiği belirtilen biriyle 21 kişinin gözaltına alındığını aktardı. Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı'nın kınama ve taziye mesajlarını haberleştiren Gulf Today, ayrıca ülkenin İstanbul'daki konsolosluğunun Taksim Meydanı civarında uzak kalınması ve Türk yetkililerin güvenlik uyarılarına kulak verilmesi için yaptığı duyuruyu da iletti.

Haaretz: İsrail gazetesi, Zvi Bar'el imzalı analize yer verdi. Bar'el, "İstanbul patlaması Erdoğan'ın siyasi pozisyonunu ve popülaritesini tehdit ediyor" başlıklı analizde şöyle dedi:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şimdi ihtiyacı olan tek şey, Türk Lirası'nın çöküşüne ve enflasyon oranının yüzde 85'in üzerine çıkışına sebep olan ekonomik krizin üzerine bir de ülkenin güvenlik durumu üzerindeki kontrolü kaybetmiş gözükmektir."

Şarku'l Avsat: Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Prens Muhammed bin Selman'ın taziye ve dayanışma mesajlarını ileten gazete, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha ve Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Dr. Nayef el Hacraf'ın da terörizmi kınadığını duyurdu.

Times of Israel: Patlamanın meydana geldiği yerin, 2003'te terör saldırısına hedef olan Neve Şalom Sinagogu'na ve İsrailli turistlerin de uğradığı restoranlara yakın olduğuna dikkat çeken gazete, İsrail güvenlik güçlerinin ülke vatandaşlarını İstanbul'daysalar şehirde dolaşmamaları ve zorunlu olmadıkça Türkiye'yi ziyaretten kaçınmaları için uyardığını yazdı.

Asya basını

Asian News International: Yeni Delhi merkezli haber ajansı, Hindistan'ın Türkiye hükümetine taziye mesajını ilettiği gelişmeleri Anadolu Ajansı ve Türk medyasına dayandırarak haberleştirdi.

Firstpost: Hindistan'ın en zengin kişisi Mukesh Ambani'ye ait haber portalı, Hindistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Arindam Bagchi'nin Türkiye'ye başsağlığı mesajını aktardı.

Globalink: Çin haber ajansı Şinhua'nın dünya haberleri servisi İstanbul'daki saldırıyı Türkiye Devlet Başkan Yardımcısı Fuat Oktay'ın ağzından duyurdu.

South China Morning Post: Hong Kong merkezli haber kuruluşu, sosyal medyadan derlenen iki dakikalık video görüntülerine yer verdi.
 

Kaynaklar:

Şarku'l Awsat, Independent Türkçe, CNN,  New York Times, Washington Post,  Wall Street Journal, BBC, Guardian, The Independent, Haaretz, New Izvestiya

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.