BURSA ARENA / Haber Merkezi
İsrail’de Ramla kenti yakınlarında ortaya çıkarılan kalıntıların, çok eski bir insan grubunun son kurtulanlarından birini temsil ettiği düşünülüyor. Kalıntılar, 140.000 ila 120.000 yıl önce yaşamış bir bireye ait bir kafatası ve çeneden oluşuyor.
Ekip üyeleri, bireyin Avrupa ve Asya’daki Neandertallerden (günümüzden yaklaşık 250 bin ila 40 bin yıl önce yaşamış insan türü) daha eski bir soydan türediğini düşünüyor. Bilim adamları yeni keşfedilen soya "Nesher Ramla Homo" adını verdiler.
Tel Aviv Üniversitesi'nden Dr. Hila May, keşfin insanın, özellikle de Neandertallerin evriminin hikayesini yeniden şekillendirdiğini belirtti. Neandertal evriminin genel resmi geçmişte Avrupa ile yakından bağlantılıydı.
Dr. May BBC News'e verdiği demeçte, "Her şey İsrail'de başladı. Kaynak nüfusun yerel bir grup olduğunu öğrendik. Buzul dönemlerinde, Nesher Ramla halkı Ortadoğu'dan Avrupa'ya göç etti. Ekibimiz, Nesher Ramla Homo grubunun ilk üyelerinin yaklaşık 400.000 yıl önce Yakın Doğu'da yaşadıklarını düşünüyor’’ dedi.
Dr. May, bulunan fosillerin Neandertallerin ataları olduğunu öne sürdü. Araştırmacılar iddialarını İsrail’de bulunan fosiller ile Avrupa ve Asya'da bulunanlar arasındaki benzerliklere dayandırıyorlar.
Nesher Ramla Homo türünün çenesinin olmaması, kafa yapısı ve çok büyük dişlere sahip olması modern insan Homo Sapiens'tan farklı bir tür olduğunu gösteriyor.
Kudüs İbrani Üniversitesi arkeoloji bölümünden Dr. Yossi Zaidner için keşfedilen kalıntılar, Homo Nesher Ramla'nın taş aletler üretmek için ileri teknolojilere sahip olduğunu ve büyük olasılıkla yerel Homo Sapiens ile etkileşime girdiğine işaret ediyor.
Zaidner, "Bu keşif özellikle göz alıcı çünkü bize insan evriminin bu sonraki aşamasında aynı yerde ve aynı zamanda yaşayan birkaç Homo türü olduğunu gösteriyor" dedi.
Araştırmaya göre daha önce İsrail'de keşfedilen ve benzer özellikler gösteren birkaç fosil daha bu yeni Homo türüne atfedilebilir.
Şalom