İran seçimleri: Pezeşkiyan ve Celili ikinci tura kaldı

İran İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, reformist Mesud Pezeşkiyan ve katı muhafazakâr Said Celili'nin İran'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna katılmaya hak kazandıklarını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı, 58.640 seçim merkezinde oyların sayılmasının ardından cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonuçlarını açıkladı ve kullanılan oy sayısı 24 milyon 535 bin 185 olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanlığı Seçim Komisyonu Sözcüsü Muhsin İslami gazetecilere yaptığı açıklamada, “ilk turda "adaylardan hiçbiri oyların mutlak çoğunluğunu elde edemedi", bu nedenle "birinci ve ikinci adaylar" önümüzdeki Cuma günü belirleyici bir turda karşı karşıya gelecekler” dedi.

Görsel kaldırıldı.

Pezeşkiyan oyların yüzde 42,6'sını alarak birinci olurken, onu yüzde 38,8 ile Celili, yüzde 13,8 ile Meclis Başkanı Muhammed Bagher Kalibaf, yüzde 4,3 ile geçersiz oylar dördüncü ve yüzde birden az oyla muhafazakâr din adamı Mustafa Purmuhammedi beşinci sırada yer aldı.

İçişleri Bakanlığı Seçim Komisyonu'nun istatistikleri, cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılımın yaklaşık yüzde 40'a ulaştığını gösterdi; bu oran, 1979 devriminden bu yana kaydedilen en düşük orana tekabül ediyor.

Şarku’l Avsat’ın İranlı internet sitelerinden elde ettiği bilgiye göre  başkent Tahran'da katılım, yüzde 23'e olarak gerçekleşti.

Yetkililer, ülke içinde ve dışında oy kullanma hakkına sahip 61 milyon 452 bin 321 kişiyi oy kullanmaya davet etti. İran Lideri Ali Hamaney, dün oyunu kullandıktan sonra güçlü bir katılım çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı adayı Said Celili oyunu kullanırken (AP)

İran'ın 14. cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy verme işlemi dün sabah 8'de başladı. Oy verme süresinin üç kez uzatılmasının ardından, ülke genelinde 58.000'den fazla seçim merkezinde oy verme işlemi gece yarısı 24'te sona erdi.

Oy verme işlemi, yetkililer, gözlemci ve aday temsilcilerinin katılımıyla sandıklarda gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin bu döneminde de oylama kâğıt üzerinde yapıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.