ABD ve İsrail'in beklentileri: İran pazartesi günü İsrail'e saldıracak

Biden, Tahran'ın misillemeden vazgeçeceğini umuyor.

ABD'li ve İsrailli yetkililer İran'ın yarın (pazartesi) İsrail'e saldırmasını beklediklerini belirtirken, aynı zamanda ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Michael Corella'nın da durumu yatıştırmak için dün (cumartesi) bölgeye geldiğini kaydetti.

Şarku’l Avsat’ın Axios haber sitesinden aktardığına göre iki ABD'li yetkili, Ortadoğu'daki ABD güçlerinden sorumlu General Corella'nın, Tel Aviv'in Hamas ve Hizbullah'ın üst düzey liderlerine suikast düzenlemesine karşılık İran'ın İsrail'e olası bir saldırısı için hazırlıklar sürerken dün bölgeye geldiğini söyledi.

Tahran ve Hizbullah, Hizbullah'ın üst düzey askerî komutanı Fuad Şükür'ün Beyrut'ta, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin de Tahran'da öldürülmesine ‘güçlü bir şekilde’ karşılık verme sözü verdi.

İki ABD'li yetkili, CENTCOM Komutanı'nın ziyareti sırasında İsrail ile İran arasındaki gerilimi azaltmaya çalışacağını belirtti. Diğer taraftan üç ABD'li ve bir İsrailli yetkili, İran'ın yarın İsrail'e saldırmasını beklediklerini söyledi.

Axios, ‘General Michael Corella'nın bölgeye ziyaretinin İsrail, İran ve Hizbullah arasındaki son gerginlikten önce planlandığını’ aktardı. Ancak ABD'li bir yetkiliye göre generalin bu geziyi ‘nisan ayında İran'ın saldırısına karşı İsrail'i savunan aynı uluslararası ve bölgesel koalisyonu harekete geçirmek’ için kullanması bekleniyor.

Axios'a göre ABD'li yetkililer İran'ın misillemesinin ‘nisan ayında İsrail'e yaptığı saldırıyla aynı çapta’ olmasını, ancak muhtemelen daha geniş kapsamlı olacağını ve Hizbullah'ı da içermesini bekliyor.

ABD'li ve İsrailli yetkililer, İran ve Hizbullah'ın koordineli bir saldırı mı gerçekleştireceklerini yoksa ayrı ayrı mı hareket edeceklerini bilmediklerini ifade ettiler.

ABD Başkanı Joe Biden'a dün gazeteciler tarafından ‘İran'ın yanıt vermekten geri adım atacağını düşünüp düşünmediği’ soruldu. Biden, “Umarım öyle olur, bilmiyorum” cevabını verdi.

Biden yönetimi, Heniyye suikastının İsrail ile Hamas arasındaki savaş bağlamında gerçekleşmesi ve bölge genelinde İsrail karşıtı duyguları harekete geçirmesi nedeniyle daha önce olduğu gibi aynı uluslararası ve bölgesel koalisyonu harekete geçirmenin zor olabileceğinden endişe ediyor.

Şarku'l Avsat Haber Ajansı / Washington

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.