Kızarmış Dondurma..
Roma İmparatoru Neron, savaşçılığıyla olduğu kadar boğazına düşkünlüğüyle de tanınır. Gladyatör dövüşlerini seyrederken, kendisine lezzetli yiyecekler sunan çeşnicibaşlarını ödüllendirir. Çeşnicibaşlarından biri , bir gün dağın zirvesinden topladığı karları bir kaba sıkıştırarak doldurmuş. Üzerine bal ve çeşitli meyve parçaları dökerek,imparatora sunmuş. Neron, o güne kadar hiç tatmadığı bu yiyeceği çok sevmiş. Ertesi gün kölelerini kar toplamaya göndermiş. Karın üzerine bal ve ezilmiş meyve döktürerek tarihin ilk dondurmasını hazırlatmış.
Türkiye’de dondurma , eskiden pastanelerde ya da sokak dondurmacıları tarafından hazırlanırdı. Dövme dondurma ‘Maraş dondurması’ adıyla meşhur oldu. Sahlep katılarak koyulaştırılan kaynamış süt , kepçeyle karıştıra karıştıra soğutulur. Etrafı kalın bir buz tabakası kaplı olan karışım dövülerek dondurulur. Böylece dondurma sakız gibi uzayan ve kolay kolay erimeyen bir hal alır.
Yaz aylarının vazgeçilmezi kökeni romaya uzanan üç bin yıllık dondurma günümüzde sadece kar ve bal ile değil farklı sunum şekilleri ve tatlar ile kaşımıza çıkmakta.
Kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte sunum şekli kültürden kültüre değişen Japonların tempura hamuru kullandığı Amerikalıların mısır gevreği, Meksikalıların ise tortilla parçaları kullandığı kızarmış dondurma.
Şimdi siz değerli okurlarımız için ; Eskişehir’de Kentpark içerisinde yer alan Rosa Luna cafe bistro da sizlerin de damak zevkine uygun olacağını düşündüğüm; eşsiz lezzet.
Kentpark’ı bir Ankaralı olarak şöyle tarif edebilirim Gençlik Parkı ile Kuğulu park karışımı bir yer gölet’i, kafeleri ve gölette yüzen kuğu ve kazları ile.
“Rosa Luna” göleti gören bir manzaraya sahip dışarıdan ve içeriden bir albenisi olan mekan dikkatimizi çeken bir şey olur mu diye bakınırken; “kızarmış dondurma”nın tadına bakalım istedik. Dondurma seven ve yenilik seven biriyseniz kesinlikle hayatınızda bir kere yemeniz gereken bir lezzet.
Mekanın sahibinin sır olarak sakladığı dondurma tarifi için şunları söyleyebilirim içerisinde erimesin diye maraş dondurması kullanılmış, dışında mısır gevreği ve üzerinde süs olarak ceviz ve bal eşlik ediyor.
Sıcak yaz günleri veya dondurma için zaman aramayan benim gibi dondurma tutkunlarının her zaman yiyebileceği bir lezzet. Yolunuz düşerse Kentparkta bu güzel ambiyansta bu lezzetin tadına bakmanızı tavsiye ederim…
……………
“ BURSA ARENA” gurmesi Tuğçe Yıldırım’dan eşsiz bir lezzet… Kızarmış Dondurma.
16 Eylül 2016 Cuma 22:04
*** NERON kadar olamadık dememek lazım !..Eskişehir'e gidip ; " Kızarmış dondurma "yı yemek lazım..