Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketinden sonra Rus turistlerin Türkiye'ye seyahat etmek için tur ve uçak bileti talepleri dörtte bir oranında düşüş gösterdi.
Bu da depremin turizmimize etkilediğini gösteriyor.
TürkRus’un Kommersant’tan aktardığı habere göre felaketin ilk günlerinde bazı turistlerin tatil beldelerine gitmekten vazgeçtiği belirtiliyor.
Gazete depremzedelerin otellere ve konaklama tesislerine yerleştirilmesi ve deprem bölgesindeki pek çok tarihi yapının yıkılması nedeniyle turistik talebin sekteye uğradığına dikkat çekti.
TravletataRu yetkilileri Türkiye'ye yönelik talepte yüzde 25'lik bir azalma yaşanırken Rus turistlerin Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Tayland gibi ülkelere yöneldiğini bildiriyor.
OstrovokRu verilerine göre bireysel seyahat eden turist sayısında da düşüş söz konusu. Servis yetkilileri 6-12 Şubat tarihleri arasında Türkiye'de rezervasyon yaptıran Rus turist sayısının bir önceki haftaya kıyasla üçte bir oranında düştüğünü söyledi. Diğer servisler de benzer oranlar paylaşıyor.
Ancak Kommersant'a konuşan tur operatörleri Türkiye'ye yönelik talebin kısa süre içinde yeniden artışa geçeceği düşüncesinde. Sektör temsilcileri Avrupa Birliği'nden turistlerin daha temkinli davranacağı, Türk otellerin bu nedenle Rus turisti çekmek için indirime yöneleceği görüşünü dile getirdi.
6 Şubat’ta Türkiye'nin güneydoğusu ve Suriye’de meydana gelen iki büyük deprem, birçok insanın ölümüne ve yaralanmasına sebep oldu.
Dünyanın birçok yerinden, Türkiye ve Suriye'deki depreme destek gelmeye devam ediyor. Emergency Appeals Alliance (EAA); Avrupa, Japonya, Kanada ve Avustralya'daki 13 ülkeden yaklaşık 150 hayır kurumu ve kar amacı gütmeyen kuruluş aracılığıyla bağış etkinliği düzenledi.
EAA tarafından yapılan açıklamada depremden etkilenen 17 milyon kişinin insani ihtiyaçlarına odaklanıldığı belirtilirken bağışlarda bir haftada toplam 150 milyon euro (yaklaşık 3 milyar 22 milyon TL) toplandığı bildirildi.
EAA Yönetim Kurulu Başkanı ve İngiltere Afet Acil Durum Komitesi CEO'su Saleh Saeed, '' Türkiye ve Suriye'deki depremler için EAA'ya bağış yapan herkese ve gelirleri en çok ihtiyaç duyanlara aktarmak, bağışlara olabildiğince hızlı yanıt vermek için var gücüyle çalışan EAA üyelerine teşekkür ederim. Kış soğuğunda enkaz altından ayakkabısız ve montsuz çıkan depremzedelerin hikayelerini dinlemek gerçekten üzücüydü. Onların ve ailelerinin ne zorluklar yaşadıklarını anlayabilmemiz çok zor. Ancak bağışlardan edindiğimiz gelirler üyelerimiz ve yerel partnerlerimiz aracılığıyla ihtiyacı olanlara dağıtılacak.'' açıklamasını yaptı.
Hangi turizmci depremzedelere ne kadar bağış yaptı buna göz atalım.
Sekiz TV kanalının ‘Türkiye Tek Yürek’ sloganıyla düzenlediği ortak yayında depremzedeler için büyük bir yardım kampanyası düzenlendi. 115 milyar lirayı aşkın paranın toplandığı yardım kampanyasına turizm şirketleri de katıldı.
THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, kurumun depremzedeler için 2 milyar lira bağışta bulunduğunu açıkladı.
Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Kızılay’a ve AFAD’a 500 milyon TL bağış yaparken, Rixos Otellerinin sahibi Fettah Tamince’nin 120 milyon lira bağışladığı açıklandı.
ANEX Grubunun Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar ise, depremzedeler için 50 milyon lira bağış yaptı.
Limak Otellerini de bünyesinde barındıran Limak Holding 100 milyon lira bağış yaptığını açıklarken, çok sayıda otel ve rezidans yatırımı bulunan Astaş Holding’in patronu Vedat Aşçı 10 milyon TL bağışta bulundu.
Otel ve AVM yatırımları bulunan Torunlar GYO 20 milyon TL bağışladı.