Bursa Arena E'Gazete
2021-09-06 10:09:25

Zil Çaldı, 'Hayat Bilgisi' Dersi Başlıyor

CAFER GENÇ

06 Eylül 2021, 10:09

Sevgili öğrenciler,

6 Eylül günü itibariyle okullar açıldı. Ders zili çaldı. 180 günlük eğitim-öğretim maratonunuz başlamış oldu. Başarılar diliyorum.

Sevinçli ve heyecanlı olduğunuzu biliyorum. Özlediğiniz arkadaşlarınıza, öğretmenlerinize, okulunuza kavuştunuz. En anlamlı paylaşımlarınızı, en güzel anılarınızı okulunuzda ve eğitim sürecinizde yaşayacaksınız.

Korona salgını sebebiyle yaklaşık 2 yıldır eğitimden, öğretimden mahrum ve mağdur olduğunuzu biliyorsunuz. Milli Eğitim Bakanı, tedbirlerin alındığını, hazırlıkların tamamlandığını, yapılacakların planlandığını, eğitime hazır olduklarını belirtmiş olmakla birlikte sizlerin sağlığı her şeyden ÖNEMLİ diyerek ÖNCELİKLE dikkatli ve tedbirli olmanız gerektiğin vurgulamak istiyorum. Her ders “Hayat Bilgisi” dersidir ancak ilk dersler sağlık için “Hayat Bilgisi” dersi olacaktır. COVİT salgınını ciddiye almalısınız. Ayrıca, eğitimin gerekli bir ihtiyaç olduğu gerçeğinden hareketle eksikleriniz konusunda telafiyi ve takviyeyi ihmal etmemek gerektiğini de bilmelisiniz.

30 yılı müdürlük olmak üzere 40 yıllık tecrübeli bir eğitimci, yönetici olarak meslek hayatımda çok önemli gördüğüm konuları sizlerle paylaşmak istiyorum. Biliyorum, "yine mi nasihat?" diyeceksiniz ama eğitimciler (yöneticileriniz ve öğretmenleriniz) olarak bizler, sizlere iyiyi, güzeli, doğruları öğretmenin görevimiz ve sorumluluğumuz olduğunu bilmenizi isterim. Akıl ve bilgi ile para kazanılan bir mesleğin mensubu olan eğitimciler boş konuşmazlar...!

Sizlere, bugünkü yazımda, anlamlı olacağını düşündüğüm için bazı samimi tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

Toplu yaşanılan yerlerde kurallara uyma zorunluluğu vardır. Eğitim kurumlarında da kurallara uymayı öğreneceksiniz. Eğitim ve öğretim ile hayata ve bir meslek sahibi olmaya hazırlanmış olacaksınız. Öncelikle, "okula niçin geldiğinizi" bilmelisiniz. Yaptığınız işi (öğrenciliği) sevmelisiniz. Okula koşarak, coşarak, severek, isteyerek gelmelisiniz.

İtalyan eğitimci, yazar Edmando, "Çocuk Kalbi" adlı eserinde, okuldan ayrılacak olan oğluna, "...Hatta okulda almış olduğun cezalardan bile fayda gördün, o binayı sakın unutma yavrum !.." diyor. Gerçekten de öyledir. Cezalar, eğitim adına yaptığınız yanlışları göstermektedir. Ödüllendirme ile teşvik etmenin, ceza ile de caydırıcılığın önemi vurgulamış olmaktadır.

Rekabetin, tertip ve düzenin, kurallara uymanın, disipline etmenin eğitimde önemli bir yeri ve anlamı vardır. Sizler, her gün okula gelip giden, öğrenme zorunluluğu ile çok ağır yükü omuzlayan, bilinmesi gereken bilgileri unutmadan taşıma mecburiyetinde olan emek işçilersiniz. Söylenenleri önemserseniz, öğrenmeye istekli olursanız ve kurallara uyarsanız işinizi iyi yapmış ve yükünüzü hafifletmiş olursunuz.

Bayrak törenine mutlaka katılmalısınız. İstiklal Marşı’mızı gururla söylemelisiniz. Yazılış amacına saygınızı, minnet duygularınızı ifade ederek "milli ruh"u yaşamalısınız.

Okula zamanında gelmelisiniz, geç kalmamalısınız ve devamsızlık yapmamalısınız.

Sosyal faaliyetler çok önemlidir. Kişiliğinizin oluşması, davranışlarınızın olgunlaşması, yeteneklerinizin ortaya çıkması gibi pek çok faydasının olduğunu bilmelisiniz.

Meslek seçimi evlilik gibidir. Bir ömür boyu birlikte olacağınızı düşünerek istediğiniz, seveceğiniz, mutlu ve başarılı olacağınız mesleği seçmelisiniz. İlgi alanınızı, bilgi seviyenizi, yeteneğinizi bilmelisiniz ve tercihlerinizi bu yönde yapmalısınız.

Yazılı sınavlarda "kopya çekmek" öğrenciliğin fıtratında vardır derler ama çok yanlış bir anlayıştır. Çünkü, emek ve bilgi gasbı ile hak etmediğiniz bir şeyi elde etmeyi isterken başkalarının hakkını da yemiş olmaktasınız. Sınavlar ve notlar, öğrendiklerinizin ölçülmesidir, kendinizi değerlendirmenizdir. Bildikleriniz ve eksikleriniz konusunda kendinizi sınamanız anlamına gelmektedir.

Kaliteli eğitim almanın ve başarılı olmanın, öncelikle sizin elinizde olduğunu bilmelisiniz. İdealist düşüncelerle ideal öğrenci olmalısınız. Kendinizle, çevrenizle barışık olmalısınız. Agresif davranışlar içerisinde olmamalısınız. Öğretmenlerinize, arkadaşlarınıza saygıyı ve sevgiyi ihmal etmemelisiniz.

Rekabet; başarı ve kalite için yarışmaktır. Eksikleriniz konusunda önce kendinizle, daha iyi olmak için de arkadaşlarınızla rekabet içerisinde olmalısınız.

Disiplin konusu, öğrenciler arasında yanlış anlaşılmaktadır. Cezalandırmak anlamında düşünülmemesi gerekir. Tertipli, düzenli olmaktır, kurallara uymak demektir. Eğitimde yeri olmayan olumsuz davranışların, olumlu hale dönüşmesi anlamına gelmektedir. Otokontrol ile başta kendinize, ailenize, öğretmenlerinize, arkadaşlarınıza, okula ve araçlara zarar verilmemesini kavramanız gerekmektedir. Otorite sağlamak farklı şekillerde olabilir. Korkulana değil, ilgi ve sevgi gösteren öğretmene saygı duymanızdan hareketle, hiçbir öğretmenin sizin için "olumsuz ve kötü" olanı istemeyeceğini bilmenizi isterim.

Okul kıyafeti konusu da önemli ve gereklidir. Ayniyetlik, ayrıcalık, sahiplenme ve sorumluluk duygusu verir. Hayatınızı düzene koymanızı, kurallara uymanızı sağlar ve bunları alışkanlık haline getirmenize vesile olur. Aykırı, farklı ve keyfi kıyafet için, "Aman ne olacak" demeyin. Mayo ile sahilde, plajda gezmek normaldir. Böyle bir kıyafetle caddede gezemezsiniz, AVM’lere gidemezsiniz, bilmem anlatabildim mi?

Çağımızın gereği olarak teknolojinin imkânlarından faydalanmanız gerektiğini anlarım ancak teknolojinin, ders esnasında, oyun amacıyla kullanılmasının da doğru olmadığını söylemek isterim. Parmaklarınızı telefonun tuşlarından kurtarıp kitap sayfalarını çevirmek için de kullanmalısınız. Sayılamayacak kadar çok faydası olan kitap okumayı sevmelisiniz ve okumayı, araştırmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

Derslerinize planlı çalışmalısınız. Şöyle ki;

1) Ders, sınıfta öğrenilir. Dikkatli dinlemelisiniz ve notlar almalısınız. Anlamadıklarınızı mutlaka sorup öğrenmelisiniz.

2) Akşam eve gidip dinlendikten sonra, "Bugün neler öğrendim" diye kendinizi yoklamalısınız ve öğrenip öğrenmediğinizi kontrol etmelisiniz.

3) Yarınki derslerinize ön hazırlık yapmalısınız, ödevleriniz için araştırma yapıp kaynaklardan faydalanmalısınız.

Zamanın kıymetini bilmelisiniz, boşa harcamamalısınız. İleride "keşke"li pişmanlıkları yaşamamalısınız. Hayatı, eğitimi önemserseniz ve ciddiye alırsanız ileride üzülmemiş olursunuz.

Yaşayışınızı, zamanınızı planlamalısınız. Eğlenmeye, dinlenmeye de zaman ayırmalısınız. Okul dışında arkadaş seçiminde dikkatli olmalısınız. Sizlere zarar verecek kötü alışkanlıklardan uzak durmalısınız. Olumsuz bir durumu gizlemeden annenize, babanıza, öğretmenlerinize söylemelisiniz, ilgilileri bilgilendirmelisiniz. Sorunları ve sıkıntıları mutlaka paylaşmalısınız.

Eğitimi, önemseyin ve ciddiye alın. Mutlu ve başarılı bir hayat yaşamak için elde edeceğiniz kazanımların kıymetini bilin. Yaptıklarınız yaşayışınıza yansıyacaktır. Gönlünüzün istediği güzellikleri yaşamanız için, okula niçin geldiğinizi bilmelisiniz ve "benim için eğitim" demelisiniz.

Başarının bedelini bir dönem ödemeyenlerin, başarısızlığın bedelini bir ömür boyu ödeyeceklerini unutmamalısınız. Büyük insanların ulaşmak istedikleri idealleri vardır, sıradan insanlar küçük hesapların peşinde koşarlar..

Daha çok şeyler söylemek mümkündür. Uzun yazıların okunmadığını ve sıkıcı olacağını bilmeme rağmen, bu söylediklerimi, "sakın unutmayın" diyerek sizlerin geleceği için çok önemli ve gerekli birer eğitim unsurları olduğunu, okulların açıldığı İLK GÜN belirtmiş olayım,

Yeni eğitim-öğretim yılının sağlıklı, hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum, başarılar diliyorum...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.