Bursa Arena E'Gazete
2024-08-22 01:33:46

Türkiye’de Engelli Sporcu Olmak

ALPER ŞİRVAN

22 Ağustos 2024, 01:33

Paris’te gerçekleşen 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları sona erdi. Yine Paris’te 28 Ağustos – 8 Eylül 2024 tarihleri arasında engelli sporcuların boy gösterdikleri “Paralimpik Oyunları” başlayacak.

Bu arada küçük bir not.

Paralimpik Oyunlar, çeşitli engelli gruplarından sporcuların katıldığı çok sporlu etkinliktir. Orijinalindeki "paralympic" kelimesi; İngilizce, felçli anlamına gelen "paralyzed" ve "olympic" kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir.

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nden aldığım bilgiye göre, Golbol Kadın Milli Takımı, Görme Engelli B1 Erkek Milli Futbol Takımı'nın yanı sıra atıcılık, eskrim, halter, kürek, tekerlekli sandalye tenisi, masa tenisi, atletizm, okçuluk, tekvando, judo, yüzme ve badmington dalında toplam 94 millî sporcusu paralimpik oyunlar için kota aldı, katılmaya hak kazandı.

Yani engelli bir sporcu için bu oyunlara katılmak bile büyük başarıdır.

Oyunların başlamasına çok az kaldı. Takımlarımızın ve bireysel sporcularımızın birçoğunun madalya alıp ülkeyi gururlandıracaklarını umut ediyoruz.

Ama…

Onlar Türkiye’de spor yapmaya çalışan engelliler olarak “aştıkları engellerle” şimdiden “başarmış” sporcularımızdır.

Çünkü…

Aylarca devam eden bir süreçte sadece İstanbul ve çevresindeki engelli sporcularla yapılan çalışmayla ortaya çıkan tablo hiç de iç açıcı değil…

Bu arada bu çalışmayı yapıp benimle paylaşan Engelliler Spor Federasyonu Zihinsel Engelliler Teknik Kurul Üyesi Abdullah Gümüşbaş’a çok teşekkür ediyorum.

İstanbul’da antrenman, lig ve diğer müsabakalarımızın yapıldığı tesislerde;

Giriş ve çıkışlar sayı ve kapasite yönünden yetersizdir. Engelli sporcu ve seyircilere ayrılan tribün kapasitesi ve koltuk sayıları yeterli seviyede değildir. Aktivite öncesi için yapılan ısınma, açma, germe gibi çalışmaların yapılacak alanlar yetersiz seviyededir. Soyunma ve dinlenme odaları sayı ve kapasite açısından yetersiz olmakla beraber engellilere göre değildir. Hijyen ve temizlik olanakları olması gereken koşulları taşımamaktadır. Havalandırma / ısıtma ve ısınma olanakları oksijen durumu açısından yetersizdir. Aydınlatma olanakları yeterli seviyede değildir. Duş ve banyo lavabo tuvalet imkânları kapasite ve sayı yönünden yeterli seviyede olmadığı gibi engellilerin erişimine göre değildir. Güvenlik olanakları yok denecek kadar azdır. Saha ve zemin özellikleri yaptığımız branş çalışmalarına uygun olmayıp ve sakatlıklara sebebiyet vermektedir. Aktivitede bulunduğumuz branşa uygun malzeme sayısı ve malzeme kalitesi yönünden yeterli seviyede değildir. Sağlık kabini ve ilk yardım odası olanakları sınırlıdır. Otopark alanları açısından yetersizlik mevcuttur. Sosyal amaçlı olarak kullandığımız internet, kütüphane, kantin, TV odası, vb. olanaklar bulunmamaktadır. Düzenlenen aktivitelerden haberdar olmamız veya tesislerin ve personellerin iletişim becerileri iyi değildir. Mimari düzenleme, bina yapımında kullanılan malzemenin kalitesi ve işçilik özellikleri yetersizdir. Yeterli sayıda personel, yönetici, sağlık görevlisi, masör bulunmamaktadır. Görev yapan yönetici ve personeller bizler ile ilgili oluşan problemlere karşı yeterince ilgili değiller. Görev yapan yönetici ve personelleri spor ve sporcu açısından yeterince özendirici ve teşvik edici bulmuyoruz. Görev yapan yönetici ve personellerin işletmecilik anlayışı içerisinde, uygun mesleki eğitimlerini almış, sorunlarımıza çözüm arayan ve bizlere yardımcı olan kişiler olduğuna inanmıyoruz. Biz engelli sporcular için, giriş çıkışlar, aktivite alanları, dinlenme ve soyunma odaları, tuvalet ve banyo özellikleri yeterli değildir. Ulaşım yetersiz olup evden tesise, tesisten eve ulaşımda ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bize spor yapmamız için verilen süre ve tanınan zaman yeterli değildir. Gün içerisinde açık kalma süresi bakımından bizim boş zamanlarımızda spor yapabilmemiz için uygun ve yeterli seviyede değildir. Sportif organizasyonları, planlama, yürütme, denetim ve kontrol açısından yeterli seviyede değildir.

Sadece Türkiye’nin değil dünyanın en büyük metropollerinden İstanbul’da durum böyle iken diğer şehirleri varın siz düşünün.

Haftanın Notu:

2024 Paralimpik Oyunlarında bütün sporcularımıza başarılar diliyorum.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.