Bursa Arena E'Gazete
2025-01-09 00:39:33

Spordan Daha Fazlası..

ALPER ŞİRVAN

09 Ocak 2025, 00:39

Bursa’da faaliyet gösteren bir kulüp: Bursa Bedensel Engelliler Spor Kulübü.

Önce kendilerini, kendi ifadeleriyle tanıyalım.

“2017 yılında engelli bireyleri evlerinden çıkartıp sosyalleştirmek ve hayata adapte olmalarına yardımcı olmak amacıyla kuruldu. Yedi yıl boyunca toplumun duyarsızlığı ve empati eksikliği nedeniyle pek çok zorlukla karşılaşmamıza rağmen büyük başarılar elde ettik.

Kuruluşumuzun ilk yıllarında spor salonu bulamadık, antrenmanlarımızı yapamadık. Spor sandalyesinin yüksek maliyeti nedeniyle ekipman eksikliği yaşadık. Antrenman ve müsabakalara ulaşımda maddi destek bulamayınca kendi cebimizden harcama yapmak ve borçlanmak zorunda kaldık. Kendi özel yaşantımızdan, zamanımızdan, kendimizden ödün verdik. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen yılmadık ve tekerlekli sandalye basketbolunu insanlara tanıttık.”

Murat Can Alada, 2000 doğum Bursa doğumlu, Spina Bfida hastalığı sebebiyle omurilik felçlisi, tekerlekli sandalye kullanıcısı bir genç.

Eskişehir Açık Öğretim Fakültesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ön Lisans Bölümünde öğrenim görürken aynı zamanda 10 yıldır Bursa Bedensel Engelliler Spor Kulübü'nün tekerlekli sandalye basketbol takımının da sporcusu…

Kendisi spora, takıma ve genel olarak kişisel macerasına ilişkin görüşlerini şöyle ifade ediyor.

“Çocukluk dönemimde yaşadığım engellilik hem okul hayatımı hem de sosyal ilişkilerimi olumsuz şekilde etkiledi. Sosyal ortamlardan uzak durmayı tercih ederek, içine kapanık bir kişilik haline geldim. Ancak basketbol antrenmanlarına başladıktan sonra takım arkadaşlarımla güçlü bağlar kurarak özgüvenimi artırdım.

Tekerlekli sandalye basketbolu ile uğraşmak, bana sadece mutluluk sağlamadı. Ayrıca, spora başlamadan önce aileme bağımlı olduğum noktada, kendi ihtiyaçlarımı karşılama konusunda bağımsızlık kazandım. Antrenörüm ve kulüp üyelerinin emekleri takdire değerdir. Ancak, Bursa Bedensel Engelliler Spor Kulübü'nün bünyesindeki tüm sporcuların maddi ve manevi destek anlamında yeterli yardımı görmediğini düşünüyorum. Süper Lig hedefimize doğru ilerlerken yaşadığımız bu eksiklikler, büyük bir motivasyon kaybına yol açıyor. Buna rağmen bu sezon süper lig hedefimize ilerlemekten dolayı takım arkadaşlarım ve antrenörümüz Recep Tak hocanın çabaları büyük bir takdir ve desteği hak etmektedir.”

Murat Can Alada, böyle bir çırpıda özetlese de geçtiği yollar hayli çetrefilli… Tekerlekli sandalye basketbolu bilhassa malzeme açısından pahalı bir spor olmakla birlikte konunun mücadele gerektiren başka tarafları da var.

Yine sporcularımızı dinleyelim.

Ailelerin Karşılaştığı Zorluklar

Tekerlekli sandalye basketbolu oynayan bireylerin aileleri, sporcuların karşılaştığı fiziksel ve psikolojik zorluklara destek olmaya çalışırken kendilerini tükenmiş hissedebiliyorlar. Bu durum hem ailelerin ruhsal sağlığını hem de sporcunun başarısını olumsuz yönde etkilemekte zaman zaman. Ayrıca, ailelerin engelli bireylerin spor yapması konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları, sporcunun gelişimini etkilemekte.

Toplumsal Algıların Etkisi

Toplumda engelli bireylerin spor yapmasına dair yanlış algılar hem sporcuları hem de ailelerini olumsuz yönde etkileyebilmekte. Bazı insanlar, spor salonunda engelli bir sporcuyu gördüklerinde rahatsızlık hissedebiliyor veya empati kurmak yerine uzak durmayı tercih edebiliyorlar. Dahası, engelli bireylerin bulaşıcı hastalık taşıdığına dair önyargılı yaklaşımlar da bulunmaktadır. Bu gibi tutumlar, sporcuların ve ailelerin motivasyonunu düşürebilmektedir.

Spor Tesisleri ve Ulaşım Zorlukları

Antrenman ve müsabakalara erişimde sporcular büyük zorluklarla karşılaşmaktadır. Toplu taşıma araçlarının yetersizliği nedeniyle sporcular ya kendi araçlarıyla ya da arkadaşlarının yardımıyla ulaşım sağlamak zorunda kalmaktadır. Bursa’daki spor salonu eksiklikleri ise bu sorunu daha da büyütmektedir. Ancak, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Vakıf Bera Spor Salonu, engelli bireylerin kullanımına uygun hale getirilmiştir. Rampalar, soyunma odaları, tuvaletler ve düzenlenmiş tribün alanları gibi erişim özellikleri, engelli sporcuların ihtiyaçlarına göre tasarlanmıştır. Bu konuda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve belediyenin verdiği destek takdire değer.

Tekerlekli Sandalye Basketbolundaki Başarılar

Tekerlekli sandalye basketbolundaki başarılar, engelli bireylerin spor yaparak önemli dereceler elde edebileceğini topluma göstermektedir. Bu başarılar, toplumdaki yanlış algıları kırmak ve engelli bireylerin hayatın her alanında yer alabileceğini kanıtlamak açısından büyük bir öneme sahiptir.”

Hayatın, sporun daha da önemlisi konunun tam da göbeğinde bu sporcuların çözüm önerileri de yok değil.

Ailelere Yönelik Bilgilendirme: Ailelerin, engelli bireylerin spor yapmasını desteklemek için bilgilendirilmesi ve psikolojik destek verilmesi. Toplumsal Farkındalık: Toplumda, engelli bireylerin spora katılımı konusunda bilinç artırılmalı ve önyargılar kırılmalıdır. Erişilebilir Spor Tesisleri: Tüm illerde engelli bireylerin ihtiyaçlarına uygun spor tesislerinin yaygınlaştırılması. Ulaşım Kolaylığı: Toplu taşıma sistemlerinin tekerlekli sandalye kullanıcılarına uygun hale getirilmesi.

Son mesaj da takımın antrenörü Recep Tak’tan gelsin.

“Başarılarımızla Bursa’yı en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz. Sponsorluk konusunda insanları, iş insanlarımızı duyarlı olmaya, Bursalı sporseverleri maçlarımıza davet ediyoruz.

Sporcularımız bu değeri fazlasıyla hak ediyor. Engelli bireylerin hayata kazandırılması hepimizin toplumsal görevi olmalıdır. Sonuç olarak, yaptığımız spor bir sosyal sorumluluk projesi olduğu kadar, ekranlarınıza gelen basketboldan farkı yoktur. Nasıl ki diğer basketbol takımlarımız sponsorlarıyla başarı kazanıyorlarsa, bizlerin de ancak sponsor desteğiyle bu başarılara erişebileceği unutulmamalıdır.”

Haftanın Notu:

Bursa Bedensel Engelliler Spor Kulübü maçlarını buradan takip edebilirsiniz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.