Mersin’de Küçük Akbabaların Yeni Yuvaları Tespit Edildi

Vaillant ve Doğa Derneği'nin iş birliğiyle yürütülen Küçük Akbabaları Koruma Projesi’nin 2024 yılı ara raporu yayımlandı. Şubat 2024'ten Temmuz 2024'e kadar olan dönemi kapsayan rapor, önemli bulgular içeriyor. 31 aktif küçük akbaba yuvasının tespit edilmesi, farklı beslenme kaynaklarının belirlenmesi ve Çoban Ağı ile sürekli veri akışı sağlanması bu bulgular arasında öne çıkıyor.

Küçük Akbabaları Koruma Projesi, Vaillant Türkiye ve Doğa Derneği’nin iş birliğiyle, sürdürülebilir doğa koruma çalışmalarına önemli katkılar sunmaya devam ediyor. Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin korunması adına önemli bir adım atan Vaillant Türkiye, Doğa Derneği ile 2015 yılından bu yana sürdürdüğü “Küçük Akbabaları Koruma Projesi”nin 2024 yılına ait ilk başarılarını ara raporla açıkladı.

Mersin Bölgesinde yeni yuva ve beslenme alanları tespit edildi

Proje kapsamında Mersin Bölgesi’nde gerçekleştirilen saha araştırmalarında, küçük akbabaların üreme ve beslenme alanları detaylı bir şekilde incelendi. Bu çalışmalar sonucunda, bölgedeki 31 aktif küçük akbaba yuvası tespit edildi. Ayrıca, küçük akbabaların farklı beslenme kaynaklarına bağlı olarak dağılım gösterdiği belirlendi. Örneğin, batı bölgelerinde açık çöplüklerden beslenen küçük akbabalar, doğu bölgelerinde ise tavuk çiftliklerinin atıklarıyla besleniyor. Bu türün geleceği açısından büyük önem taşıyan bu bulgular, Mersin’in küçük akbabalar için kritik bir habitat olduğunu ortaya koyuyor.

Çoban Ağı ile sürekli veri akışı sağlandı

Küçük akbaba koruma çalışmalarında yerel topluluklarla iş birliği büyük rol oynuyor. Çoban Ağı aracılığıyla, düzenli veri alışverişi sağlanarak küçük akbabaların göç hareketleri ve yaşam alanları hakkında sürekli bilgi akışı temin edildi. Bu ağ sayesinde, göçmen kuş türlerinin hareketleri ve bölgedeki tehditler hakkında da önemli veriler toplandı.

Farkındalık çalışmaları ve etkinliklerle somut çıktılar hedefleniyor

Kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Sosyal medya kampanyaları, festivaller, podcast’ler ve bilimsel makalelerle küçük akbabaların korunması konusuna dikkat çekildi. Bu çabalar, küçük akbabanın korunması ve geleceğinin güvence altına alınmasına yönelik somut sonuçlar üretiyor.

Geleceğe yönelik hedefler

Nesli küresel ölçekte tehlike altında olan küçük akbabaların korunması için kritik bir rol oynamaya devam eden proje ile Türkiye’de yıllık olarak 1500-3000 çift arasında ürediği tahmin edilen küçük akbabaların yaşam alanlarının korunması ve popülasyonlarının artırılması hedefleniyor. Vaillant Türkiye ve Doğa Derneği, yerel topluluklarla iş birliği içinde bu çalışmalarını sürdürerek, küçük akbabaların ve diğer yaban hayatı türlerinin korunmasına katkıda bulunmaya devam etmeyi hedefliyor.

Vaillant Group Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Atan, “Proje kapsamında gerçekleştirilen medya iletişimleri, bilimsel çalışmalar ve yerel topluluklarla iş birliği, türün korunması ve geleceğinin güvence altına alınması adına umut verici gelişmeler olarak öne çıkıyor. Bu başarılı iş birliği, diğer türlerin korunmasına yönelik çalışmalara da örnek teşkil ediyor ve gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefine katkıda bulunuyor” diyerek projenin önemini vurguladı.

Doğa Derneği Genel Koordinatörü Serdar Özuslu ise konuyla ilgili açıklamasında, “Yereldeki paydaşlarla kurulan ilişkiler sayesinde çalışmalarımızın etki alanı genişlemiş durumda. Farkındalık çalışmalarımız ise artarak devam ediyor. Küçük akbabaları tehdit eden faktörler ve azaltıcı önlemler de yine önümüzdeki dönemlerde odağımızda olmaya devam edecek” diyerek projenin gelecekteki hedeflerine dikkat çekti.

bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.