BURSA ARENA / Haber Merkezi
Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşın koşulları altında yaşayan Ukraynalı akademisyenlerin sesini duyurmak amacıyla YouTube’da "Science and War" adıyla bir kanal açıldı. Video serisinin ikinci bölümü yayımlandı.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmek amacıyla başlattığı saldırıya kayıtsız kalmayan akademisyenler, Rus kuşatması altındaki meslektaşlarının sesini duyurmak amacıyla “Savaş Ortamında Bilim” adlı bir harekete imza attı. Seri halindeki program çerçevesinde, savaş koşulları altındaki Ukraynalı akademisyenlerin video notları derlenecek. Video serisinin ikinci bölümünde, Kıyiv Taras Şevçenko Milli Üniversitesi Yüksek Teknoloji Enstitüsü Müdürü İgor Komarov yaşadıklarını, duygu ve düşüncelerini anlatıyor:
Kıyiv Taras Şevçenko Milli Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Irina Pokrovska, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Aydıngün ve Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Aydıngün tarafından Ukrayna’da, Rus kuşatması altında yaşayan Ukraynalı akademisyenlerin video notlarını derlemek ve böylece seslerini dünyaya duyurmak amacıyla böyle bir hareket başlattıklarını duyurdu.
“SAVAŞ ORTAMINDA BİLİM” PROJESİ KAPSAMINDA HER HAFTA BİR AKADEMİSYENİN DEMECİ YAYINLANACAK
Hesaptan paylaşılan “Savaş Ortamında Bilim” başlıklı videonun açıklama kısmında yer alan, Prof. Dr. Ayşegül Aydıngün’ün kaleme aldığı metinde, “Bizler, Ukrayna’nın, Ukraynalıların ve Ukraynalı meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu duyuruyor ve Rusya’nın işgalini kınıyoruz. Sizleri de bu videoları paylaşarak meslektaşlarımızla dayanışmaya davet ediyoruz. ” ifadelerine yer verildi.
Bahsi geçen açıklamanın tam metni şöyle:
“Değerli Meslektaşlarım, Bildiğiniz gibi 24 Şubat akşamı, uzun süredir Ukrayna’nın doğusunda, Belarus sınırında ve işgal altındaki Kırım’da bulunan Rusya askerî birlikleri Ukrayna’nın birçok yerleşim yerini bombaladı ve işgal etti.
Bu beklenmedik çaptaki işgal, 10 milyondan fazla Ukraynalının yaşamlarını riske atarak çok zor koşullarda ülke içinde yer değiştirmesine, yaklaşık 5 milyon Ukraynalının ülke dışına göç etmesine ve çocuklar dâhil olmak üzere birçok sivilin de ölmesine neden oldu.
Rusya’nın işgali nedeniyle hayatları kökten değişen, evlerini ve hatta ülkelerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca Ukraynalı arasında binlerce Ukraynalı bilim insanının da bir kısmının üniversitelerini, öğrencilerini ve akademik çalışmalarını bırakmak zorunda kalarak hayatta kalma mücadelesi verdiklerini, bazılarının ise hayatlarını kaybettiklerini biliyoruz.
İşgal altında yaşam mücadelesi veren Ukraynalı meslektaşlarımızın sesini tüm dünyadaki meslektaşlarımıza duyurmak amacıyla bu video notları hazırlama fikri doğdu. Bu fikri İrına Pokrovska ve İsmail Aydıngün ile hayata geçirdik. Bu süreçte çok sayıda meslektaşımız da bize yardımcı oldu. Hepsine içtenlikle teşekkür ediyoruz. Ayrıca içinde bulundukları zor koşullara ve bombardımana rağmen projemize destek vermek için telefonlarıyla video çekip bize gönderen Ukraynalı meslektaşlarımıza da şükranlarımızı sunarız.
Bizler, Ukrayna’nın, Ukraynalıların ve Ukraynalı meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu duyuruyor ve Rusya’nın işgalini kınıyoruz. Sizleri de bu videoları paylaşarak meslektaşlarımızla dayanışmaya davet ediyoruz.
QHA