Donald Trump yönetimi, İsrail'e toplam değeri yaklaşık 7,4 milyar dolar olan, binlerce füze ve mühimmatın yer aldığı yeni silah satışını onayladı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı bünyesindeki Savunma, Güvenlik ve İşbirliği Ajansı tarafından ABD Kongresine gönderilen bildirime göre, Dışişleri Bakanlığı İsrail'e 7,4 milyar dolarlık yeni silah satışına onay verdi.
Bu gelişmeyle birlikte Donald Trump yönetimi, İsrail'e 660 milyon dolarlık 3 bin AGM-114 Hellfire füzesi ile toplam değeri 6,75 milyar dolar olan bomba, mühimmat, güdüm kitleri, füzeler ve mühimmat desteği ve ilgili ekipmanların satılmasına onay vermiş oldu.
İsrail'e 2 bin 166 küçük çaplı bomba, 2 bin 800 genel amaçlı 500 kilogramlık bomba, 13 bin Müşterek Doğrudan Saldırı Mühimmatı (JDAM) güdüm kitinin yanı sıra farklı kategorilerde binlerce bomba ve güdüm kiti teslim edilecek.
Onaylanan silah satışları, hem ABD stoklarından hem de "Boeing", "ATK Tactical Systems" ve "L3Harris" şirketleri dahil olmak üzere yüklenicilerden sağlanacak.
Söz konusu silah satış onayının, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Vaşington'da bulunduğu döneme denk gelmesi ise dikkati çekti.
KONGRE SATIŞLARI ENGELLEME YETKİSİNE SAHİP
ABD yönetiminin onaylayarak Kongreye resmi bildirimde bulunduğu yabancı ülkelere silah satışlarında, NATO üyesi ülkelerle birlikte Güney Kore, Avustralya, Japonya, İsrail ve Yeni Zelanda için 15 günlük yasal itiraz süresi bulunuyor. Bu süre zarfında Kongreden söz konusu satışın engellenmesine yönelik itiraz gelmemesi halinde satışın onay süreci tamamlanmış oluyor.
QHA