Çin Ordu Gazetesi, Türk savunma sanayisine olan yakın takibini sürdürüyor. Gazete, geçen hafta İHA ve İDA'lar ile ilgili yeni bir rapor yayımladı.
Çin, son dönemde Türkiye savunma sanayi kuruluşlarını yakından incelemeyi sürdürüyor. Çin Ordu Gazetesi, 15 Aralık 2023 tarihinde Türkiye'nin İnsansız Hava Araçları (İHA) ve İnsansız Deniz Araçları (İDA) ile ilgili bir rapor yayımladı.
ÇİN'İN GÖZÜ KULAĞI YÜKSELEN TÜRK SAVUNMA SANAYİSİNDE
Gazetenin "Türkiye İHA ve İDA’larla Koordineli Operasyon Düzenliyor" başlıklı raporunda, Türk insansız hava ve deniz araçlarının Ekim 2023 tarihinde ortaklaşa gerçekleştirdiği ortak operasyon ele alındı. Operasyonun dünyada bir ilk olduğu ve geleceğin deniz ve hava savaş alanlarında insansız sistemlerin koordineli operasyonlarının yeni bir yolunu ortaya koyduğu belirtildi.
İHA VE İDA ORTAK OPERASYONLARI
Türk savunma sanayisinin son yıllardaki hızının incelendiği raporda, "(Türkiye'de) son yıllarda insansız ekipmanların gelişimi hızlandı. İHA ve İDA ortak operasyonları, insansız sistemlerin karmaşık görevleri tamamlama yeteneğini geliştirmek amacıyla hava-deniz üç boyutlu işbirlikçi bir sistem oluşturmak için her ikisinin avantajlarını birleştirebilir. Fırkateyn, destroyer ve konvansiyonel denizaltı gibi insanlı gemilerin yokluğunda, drone ve insansız botların etkin işbirliği, istihbarat, gözetleme, keşif, saldırı ve diğer görevleri uzun süre yerine getirebilmektedir" ifadelerine yer verildi.
TÜRKİYE'NİN BAŞARISI ÇİN TARAFINDAN DİKKATLE İZLENİYOR
Öte yandan İHA ve İDA'ların ortaklaşa düzenlediği operasyonların ele alındığı raporda, "Türkiye'nin insansız hava araçları ve insansız botlarla yaptığı koordineli çalışmalar, geleceğin deniz ve hava savaşları için yeni bir yol ortaya koyuyor. Elbette, insansız hava araçları ve insansız botlar arasındaki ortak operasyonlar da bazı pratik sorunlarla karşı karşıya: bu enerji teknolojisinin seviyesiyle sınırlı ve koordineli operasyonların süresi kısıtlı. Yapay zeka ve algoritma yetenekleri kontrol edilebilir insansız sistemlerin, İHA'ların ve insansız botların sayısını sınırlıyor. İnsanlı gemiler arasındaki iletişim, müdahaleye karşı hassastır ve insansız gemiler, tek bir platform üzerinde sadece sınırlı mühimmat taşıyabilir" cümleleri yer aldı.
QHA