Almanya'da hükümet petrol ve doğalgazla çalışan ısıtma sistemlerini gelecek yıldan itibaren yasaklamayı planlıyor.
Ülkedeki ısıtma sistemlerini dönüştürerek sıfır emisyon hedeflerine ulaşmayı hedefleyen plan, karşıtları tarafından ayrımcı ve uygulanamaz olarak tanımlanıyor.
Almanya'da 41 milyon hanenin yarısı doğalgazla, neredeyse yüzde 25'i ise petrolle ısınıyor.
Yeşiller Partisi'nden Ekonomi Bakanı Robert Habeck tarafından hazırlanan planın haziranda parlamentoya gelmesi bekleniyor.
Tasarının haziranda parlamentodan geçmesi durumunda, 2024'te itibaren petrol veya gazla çalışan ısıtma sistemlerinin kurulumu yasaklanacak. Bu sistemler yerine yüzde 65'i yenilenebilir enerjiyle çalışan ısıtma sistemleri zorunlu hale gelecek. Eski binalarda da ısıtma sistemlerinin değiştirilmesi zorunlu olacak.
Tasarıya göre ev sahipleri yenilenebilir enerji veya elektrikle çalışan ısı pompalarını kullanmaya ve merkezi ısıtma sistemlerini güneş panelleriyle değiştirmeye teşvik edilecek.
Teşvik programı kapsamında yeni ısıtma sistemleri için yüzde 10 ile yüzde 40 arasında teşvik ödemesi yapılacak. 80 yaş üzerindeki ev sahipleri ve sosyal yardım alan kişiler düzenlemeden muaf tutulacak.
Forsa Enstitüsü'nün yaptığı bir ankete göre Almanların yüzde 78'i plana karşı çıkıyor ve yüzde 62'si değişiklikler sonrasında faturalarının artmasını bekliyor.
Planın Almanya hazinesine 2028'e kadar yılda 9,1 milyar euro ek maliyet yaratması, 2029'dan sonra yenilenebilir enerji üretiminin artmasıyla bu rakamın 5 milyar euroya düşmesi bekleniyor.
Düşünce kuruluşu Agora'nın analizine göre yeni yasa ayrıca Almanya'nın gelecek 20 yılda 500 bin kilometreye ulaşan doğalgaz dağıtım şebekesini kapatması anlamına geliyor.
Koalisyon hükümetinde çatlak
Yeşiller'in hazırlandığı radikal değişiklikler öneren plan koalisyon hükümeti içinde anlaşmazlıklar yaratmış durumda.
Sermaye yanlısı koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP), planı Almanya için bir "atom bombası" olarak tanımlarken, planın ülke ekonomisi üzerindeki etkileriyle ilgili endişe duyduklarını açıkladı.
FDP'nin açıklamasında ısıtma sistemlerini değiştirme planının yoksul hanelerin üzerine bindireceği yük ve uygulama aşamasındaki teknik zorluklara da değinildi.
Aynı zamanda Maliye Bakanı olarak da görev yapan FDP Genel Başkanı Chritian Lindner, kabinedeki diğer bakanlara gönderdiği notta, sadece bazı değişiklikler yapılırsa yasayı destekleyeceğini söyledi.
Lindner, yapılacak değişiklikler için gereken bütçenin Almanya'nın sıkı borç kontrol mekanizmalarını yok etmesinden endişe duyduğunu söyledi.
Muhalefetteki Hristiyan Demokrat Parti (CDU) de düzenlemeye karşı olduklarını açıklarken, bu tasarının bu haliyle yasalaşmaması için ellerinden geleni yapacaklarını duyurdu.
Kaynaklar:
Independent Türkçe, The Guardian, Reuters, Şarku'l Avsat