Bursa Arena E'Gazete
2022-03-07 00:09:02

Savaş Ekonomik Kriz Getirecek..

ALİ BEKTAN

07 Mart 2022, 00:09

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Ukrayna'daki savaşın küresel ekonominin küçülmesine yol açacağını düşünmek için erken olduğunu söylüyor. BBC'ye konuşan Malpass "Ukrayna'daki savaş dünya için kötü bir zamanda, enflasyonun halihazırda yükselmekte olduğu bir anda geldi" dedi. En büyük endişelerinin savaşın neden olduğu ölümler olduğunu belirten Malpass, savaşın ekonomik etkilerinin Ukrayna sınırlarının çok ötesinde de hissedileceğini, artan enerji fiyatlarının ve enflasyonun en çok yoksulları etkileyeceğini söyledi:

"Artan gıda fiyatları özellikle de yoksul ülkelerdeki insanlar için büyük bir sorun."

Malpass, Ukrayna ve Rusya'nın büyük gıda üreticileri olduğuna dikkat çekiyor. Ukrayna dünyanın en büyük ayçiçek yağı üreticisi. Rusya da ikinci sırada geliyor. İki ülke, küresel üretimin yüzde 60'ını gerçekleştiriyor. JP Morgan verilerine göre küresel buğday ihracatının yüzde 28,9'unu da bu iki ülke sağlıyor. Ukrayna çatışmaların başlamasıyla birlikte ayçiçeği ihracatını durdurdu

Ukrayna çatışmaların başlamasıyla birlikte ayçiçeği ihracatını durdurdu. Rusya, yaptırımlar nedeniyle bu ürünleri ithal etmekte zorlandığı için ihracata da kısıtlama getirdi. Çatışmalar nedeniyle Ukrayna'nın limanları kapanınca Ukrayna'nın ihracatı da durdu.

Malpass "Ukrayna ve Rusya'dan kesilen arzı telafi etmenin hızlı bir yolu yok. O yüzden fiyatlar artıyor" diyor. Aynı şeyin Rus enerji arzı için de geçerli olduğunu, bunun özellikle de Batı Avrupa'ya zarar verdiğini söylüyor. Avrupa Birliği'ndeki elektrik üretiminin yüzde 39'u fosil yakıt kullanarak gerçekleşiyor ve AB en fazla doğal gaz ve petrolü Rusya'dan alıyor.

Malpass, AB'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme çalışmalarına hız verdiğini, bunun sonucunda Putin hükümetinin pazarlarının bir kısmını kalıcı olarak kaybedebileceğini de belirtiyor. Rusya'nın yaşayacağı böylesi bir gelir kaybı ülkedeki hayat kalitesini düşüreceği gibi, Rus rublesinin değerini azaltarak enflasyonun yükselmesine de yol açabilir.

Malpass Ukrayna'daki savaşın küresel ekonominin sorunlarını artırdığını söylüyor. Dünya Bankası 2014'ten bu yana Ukrayna ekonomisine 7,9 milyar dolarlık bir kaynak sağladı. Bu para enerji ve bankacılık sektörlerinde özelleştirme ve tarımda verimliliği artırma gibi ekonomik reformlar için kullanıldı.

Dünya Ekonomisi’ nde bizce en çok etkilenecek ülkeler Avrupa Birliği ülkeleri olacaktır. Rusya’dan doğal gaz, Petrol ve Uranyum, Titanyum gibi madenler alıyorlar. Bunlar kesildiğinde AB Ekonomileri krize girebilir. Pandemi nedeniyle ekonomik kriz aşılmak üzere iken, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ile yeni bir kriz dünyayı bekliyor olacak. İMF ve Dünya Bankası Başkanlarının açıklamalarını takip etmemiz gerekiyor.

Avrupalıların Rusya ile savaşmak hiçbirinin düşünmediği bir konudur. Yapabilecekleri Ukrayna’ya mali yardımdır. Bu noktada Rusya Çin-Hindistan ve Uzak Doğu ekonomilerine yüzünü döndürebilir. Benim tahminim, Ekonomik Ambargoların fazla sürmeyeceğidir. Ukrayna savaşı bitince göreceğiz. Rusya Kiev’i aldığında bu savaş biter barış için masaya oturulunca da Dünya Ekonomisi düzene girer. 2022 ekonomi kavgaları ile geçecek.

Rus zenginlerin Avrupa ve Amerika’daki servetlerine el koymak gerçekte kanunlara aykırıdır. Oligarkların Putin’e destek verdiği biliniyor da onların bu savaş ile ne ilgisi var. Bu kişiler el konulan malikanelerini ve yatlarını hükümetlere dava açarak geriye alabilirler. Bundan sonra bu zenginler servetlerini Avrupa’da tutmayacaklar ki, bu da Avrupalılara ekonomik zarar getirecektir.

Türkiye’nin denge politikası doğrudur.

Ukrayna ve Rusya Savaşı’nda tarafsız olarak kalması ve Montrö Anlaşmasını uygulaması doğru çalışmalardır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün bir Kehanetini yazalım:

“Gelecek’te büyük savaşlar olmayacak. Ekonomi savaşları olacak” demişti. Piyasada satışta olan Atatürk ve Parapsikoloji kitabımızda, bu konular daha detaylı olarak yer almaktadır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.