Bursa Arena E'Gazete
2021-10-09 00:04:03

Fransa'da Gizli Irkçılık Sürüyor..

ALİ BEKTAN

09 Ekim 2021, 00:04

Fransa’da gizli ırkçılık sürüyor. Müslüman 6 milyondan fazla göçmene sahip ülkede gündem yine onlar oldu. Fransa lideri Macron'un Cezayir'in geçmişi ve Osmanlı İmparatorluğu'yla ilgili açıklamaları Kuzey Afrika-Paris hattında depreme yol açtı. Vize sayısının azaltılmasıyla başlayan gerilimde bugün hava sahalarının askeri uçuşlara kapatılması adımı atıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u 'iç işlerine karışmakla' suçlayan Cezayir hükümeti, Paris Büyükelçisi'ni acil istişareler için geri çağırdı ve Fransız savaş uçakları için hava sahasını kapattı. Fransa Cumhurbaşkanı, 1962'de sona eren Cezayir Savaşı'nda önemli roller üstlenmiş kişilerin soyundan gelen gençlerle bir araya gelmiş, bu görüşme Le Monde gazetesi tarafından haberleştirilmişti.

2. Dünya Savaş’ında ülkesi Almanlar tarafından işgal edilen Fransızlar özgürlükleri için savaştılar. Savaş sonrasında ise sömürgelerine karşı yine zalim ve kanlı politikaları sürdürdüler. Cezayir'de 1.5 Milyon insanın ölümüne neden oldular. Macron da bu katliamları yapanların çocuklarını ve torunlarını ziyaret etmesi ırkçılığın sürdüğünü göstermesi açısından önemlidir.

Gazeteye göre toplantıda Macron, ülkenin 1962'de bağımsızlığını kazanmasının ardından Cezayir'in 'kiralık bir hafıza' üzerine inşa edildiğini ve 'siyasi-askeri bir sistem' tarafından idare edildiğini ifade etti. Le Monde gazetesine göre Macron bu görüşmede Cezayir'in 'yeniden yazılmış bir ülke tarihi' ne sahip olduğunu ve bu tarihin 'gerçeklere değil, Fransa'ya karşı nefret söylemi' üzerine inşa edildiğini ileri sürdü. Bu nefret söyleminin halkta karşılığı bulunmadığına inandığını söyleyen Fransız lider, bunun 'siyasi ve askeri yönetimden' ve 'kiralık hafızadan' geldiğini ileri sürdü. Macron'un bu açıklamaları, Cezayir basınında tepki ile karşılandı. Fransızca yayın yapan Cezayir 24, Emmanuel Macron'un Fransız sömürge mirasının eleştirilmesinden, Cezayir ile Afrika'da işlenen sömürgecilik suçlarının kabul edilmesinden rahatsızlık duyduğunu kaydetti.

OSMANLI İMPARATORLUĞU'NU SUÇLADI

Cezayir basınında Macron'a yöneltilen bir diğer eleştiri de Osmanlı İmparatorluğu konusunda geldi. Le Monde'a göre Fransa Cumhurbaşkanı gençlerle yaptığı aynı toplantıda "Fransız sömürgesinden önce Cezayir'de bir ulus var mıydı?" sorusunu sormuş ve Osmanlı İmparatorluğu'na atfen daha önce de ülkede benzer bir uygulama yaşandığını ileri sürdü. Macron, "Türkiye'nin Cezayir'de oynadığı rolü ve sahip olduğu hakimiyeti tamamen unutturabilme kapasitesini görmek beni büyülüyor" cümlesini kurdu.

CEZAYİR'DEN FRANSA'YA NOTA

Fransa, geçtiğimiz hafta eski Fransız kolonilerini yasa dışı göçmenlerin geri dönmesine izin vermek için yeterli adımları atmamakla suçlayarak Cezayir, Fas ve Tunus'tan gelenlere verilen vize sayısını keskin bir şekilde azaltacağını duyurdu. Paris yönetimi, söz konusu ülkeleri, yasa dışı yollardan ülkeye giren vatandaşlarının iadesi sırasında gerekli izin belgelerini sağlamamakla suçluyor.

Cezayir, bunun üzerine vatandaşlarına vize kısıtlaması getirdiği gerekçesiyle, Fransa'nın Cezayir Büyükelçisi'ni, Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, karara tepki göstermişti. Macron ise vize sayısındaki düşürmenin 'iş insanları ve öğrencileri etkilemeyeceğini' ifade etmişti. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı, buradaki fikrin 'kolayca vize almayı alışkanlık haline getirmiş yönetimdeki kişileri rahatsız etmek' olduğunun altını çizmişti. Paris'in sömürgeci tarihiyle yüzleşme konusunda isteksiz davranması Cezayir'i rahatsız etmiş ve sert açıklamalar gelmişti.

Cezayir Genelkurmay Başkanı General Said Şangariha, Fransa'ya 1960'larda ülkesinin çölünde yürütülen nükleer deneme sahalarının haritalarını radyasyondan temizlenmesi için teslim etme çağrısı yapmıştı. Aynı şekilde Cezayir Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı el-Haşimi Cabub, mecliste katıldığı oturumda Fransa için "ebedi ve geleneksel düşmanımız" ifadesini kullanmıştı.

SÖMÜRGECİ FRANSA

Fransa'nın, Afrika kıtasındaki sömürgeci tarihinin en güncel ve en kanlı örneğini teşkil eden Cezayir, 1954'te bağımsızlık mücadelesine başladı. Cezayir, 8 yıl süren bağımsızlık mücadelesiyle bu uğurda en ağır bedel ödeyen ülkelerden biri kabul edilirken, yaşanan büyük acılar Fransa'nın Afrika'dan çekilirken bıraktığı "kara leke" olarak tarihe yazıldı. Ülkede yıllar süren insanlık dışı savaşta yaklaşık 1,5 milyon Cezayirli hayatını kaybetti, milyonlarca insan yerinden oldu.

Fransa'nın, 1830'dan beri Cezayir'e kültürel anlamda da soykırım uyguladığı belirtiliyor. Cezayir'in kendi mahalli kimliğinin dışında 300 yıllık Osmanlı tarihinin de büyük ölçüde ortadan kaldırılmasına neden olan Fransa, ülkede birçok kültürel ve dini eseri kendi tasarrufunda istediği gibi dönüştü.

Osmanlı Döneminde 400 yıl kalan Kuzey Afrika Ülkelerinde Türkçe zorunlu dil olmazken Fransa sömürgeciliğinde Fransızca 2’ci resmi dil olmuştu. Bugün Afrika da birçok ülke de Fransızca resmi diller arasında yer alıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.