Bursa Arena E'Gazete
2021-04-29 00:11:14

Dinleme Sanatı..

FUNDA ALTINOK

29 Nisan 2021, 00:11

“Dinlemek” aslında hiç birimizin bilmediği bir şey ama doğru iletişimde vazgeçilmez bir niteliktir. Doğru iletişimde dinlemek ilk adımdır. Etkili bir şekilde dinleyemeyen birey etkili bir şekilde konuşamaz da...

Günümüzün insanı bu basit gerçeği neredeyse unutmuş. Bunun nedeni ne olabilir?

Dinlemek deyince dinlediğiniz kişiye bir teslimiyet söz konusudur, yani bireyin karşısındakine kendini vermesidir. Ama herkes kendisi ile ilgili konuşmak istediği için bu akla bile gelmiyor.

Aslında her birimize çocukluktan beri öğretilen şey, kimseye teslim olmamak ve asla kendini vermemektir. Dinlemek yerine konuşmak ise “ego” temellidir, konuşan kişi sürekli dikkati üzerine çeker, bu da o insanı merkezîleştirir.

İşte günümüz toplumunda veba gibi yayılan “ben merkezim”, “ben her şeyim” yanılgısı dinleyememekten kaynaklanmaktadır. Fakat insan bir kere dinlemeyi öğrense, konuşmanın ne kadar gereksiz olduğunu da anlayacaktır.

Bunu aslında bazılarımız deneyimlemiş olabilir. Aklımızda olan, söylemek üzere olduğumuz şeyi, bir nedenle söyleyemeyip susup karşı tarafı dinlediğimizde, o aklımızdaki fikirleri söylemeye gerek kalmadığını yaşamışızdır. Çünkü aslında o başka bir şeyden bahsediyor, sandığımız şeyden değil. O zaman her şey çözülmüş oluyor, yanlış anlamalara ve fazladan konuşmalara gerek kalmıyor.

Dünya Değişim Akademisi bir Değişim Programı ile daha karşınızda bu konuda: “Dinleme Sanatı”

Bu değişim programında aslında dinlemenin bir nimet olduğunu ve dinleme sanatının inceliklerini öğreniyoruz.

Değişim Programı bir ayda tamamlanan 8 seanstan oluşuyor ve her bir çalışma 45 dakika sürüyor. Her bir çalışmada önce teorik sonra pratik uygulamalar yapılıyor ve her bir çalışmanın teması farklı.

Programdan sonra, dinleme yeteneğiniz gelişiyor, iyi bir dinleyici olmanın iletişime, sorunların çözümüne, başarıya nasıl katkısı olduğunu deneyimliyorsunuz. Nasıl söylendiğini değil, ne söylendiğini dinlemeyi öğreniyorsunuz. Ayrıca karşıdaki insanı dinlemenin alçak gönüllülük olduğunu ve fark yaratmak için dinlemenin önemini anlıyorsunuz.

Peki, bu programı kimler uygulamalı? Sizin için gerekli mi ve bunu nasıl anlayabiliriz?

O zaman şu özelliklere bir göz atalım:

Eğer iletişim sorunları yaşıyorsanız; insanları tanıyamadığınızı düşünüyorsanız; kafanızdaki ses hiç susmuyorsa; çok konuştuğunuzu düşünüyorsanız ve çevreden bu konuda uyarılar alıyorsanız; dikkatinizi dinlediğiniz kişiye vermekte zorlanıyorsanız; dinlerken önemli noktaları kaçırdığınızı veya konuşulan konuları yeterince iyi anlamadığınızı, konuşan kişinin niyetini tam anlayamadığınızı ya da yanlış anladığınızı düşünüyorsanız; dinlerken sabırsızlık yaşıyorsanız…


Dinleme Sanatı programı tam da size göre!

Dinleme Sanatının inceliklerine bakalım nelermiş:

Karşıdakinin sözünü kesen insanlar kendilerinin daha zeki ve etkileyici olduğunu gösterme çabası içindedirler. Egosu güçlü kişiler kendilerini daha üstün gördükleri için karşıdakini dinlemezler. Çoğu zaman iyi bir dinleyici olmak için bilinçli çaba göstermek gerekir. Özellikle de sizin çok iyi bildiğiniz bir işi karşınızdaki insan yapamadığında bile sessiz kalıp onu dinlemek bir erdemdir. Dinleyerek karşıda kişiye değer verdiğinizi, saygı duyduğunuzu göstermiş olursunuz. Dinlemek karşınızdaki kişiyi tanımak için en iyi yoldur, tüm dikkatinizi verdiğiniz kişiyi dinlerken gözlemlersiniz de… Böylece konuşurken takındığı tutum, duygular, beden dili o kişi hakkında size çok şey söyler. İyi bir dinleyici olmak için sadece susmak değil, düşünmemek de gerekir. Aksi halde kafanızın içindeki küçük ses yargılayarak, eleştirerek, değerlendirerek, analiz ederek ve hatta bazen tartışarak büyük bir gürültü yaratır ve karşıdakini duymanızı engeller. Dinlerken tarafsız kalın ve ön yargılı olmayın. Dinlemek alçak gönüllülük belirtisidir. Dinlerken sıranın size gelmesini beklemeyin, karşınızdakine cevaplar hazırlamayın. Kendinizi tamamen karşıdaki kişiye verin, teslim olun. Aktif bir dinleyici olun, yani gerektiği yerlerde karşıdaki kişiye sorular sorun. İyi bir dinleyici konuşan kişinin mutlaka dikkatini çeker ve konuşmacı ona doğru konuşmaya başlar. Dikkatini çekmek istediğiniz konuşmacıları bu şekilde etkileyebilirsiniz. Konuşulanları zaten bildiğinizi düşünmeyin, sözler konuşmacının ona verdiği anlam, ima, duygu ile öznelleşir. İki kişi tamamen aynı kelimeleri kullanarak konuştuğunda dahi ikisi de farklı şeyler anlatabilir.

Bu değişim programına herkesin ihtiyacı var sanırım. Bunları başarmak için Dünya Değişim Akademisi’nde sunulan Dinleme Sanatı Değişim programıuygulamalarını yaparak, hayatımızda kalıcı ve kökten bir değişim sağlayabiliriz. Ayrıca programın etkisi ömür boyu devam ediyor, yeter ki değişim bir kez başlasın.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.