Bursa Arena E'Gazete
2022-10-13 00:19:18

Denizcilik Ve Bodrum.. (1)

CAN PULAK

13 Ekim 2022, 00:19

Bodrum denizciliğin önemli merkez ve adreslerinden biridir. Amatör ve turizm denizciliği dediniz mi, ilk akla gelen Bodrum’dur. Öylesine ki, bir marka haline gelen mavi yolculuğun da doğum yeridir Bodrum.

Tirhandilleriyle, guletleriyle, ayna kıçlarıyla, her tip yelkenlileriyle hem görsel bir şölen yaratır, hem de topluma denizcilik şevk ve heyecanını aşılar bu tekneler. Ayrıca tersaneleri ve ustaları ile de ünlüdür Bodrum. Burada doğan herkesin ömrü, denizle haşır neşir geçer. Rakı-balık-Ayvalık derler ya, doğrusu “rakı-balık bu ne muhteşem kalabalık”tır ve bu söylem Bodrum’undur.

Her tarafından deniz ve deniz sevgisi fışkıran bu güzel antik kentimizin, yıllar sonra bir denizcilik yüksekokulu oldu. Artık alaylı denizcilerimizin yerini mektepliler alacaklar ve mühendisler, kaptanlar burada yetişeceklerdi. Yıllar önce ziyaret etmiştim Muğla Üniversitesine bağlı Denizcilik Yüksek Okulunu. Çok kısıtlı imkânlar içinde çalıştıklarını, daha doğrusu imkânsızlıklar içinde mucizeler yaratmaya çalıştıklarını görmüş, çok üzülmüştüm. Hemen yanında Güzel Sanatlar Fakültesi vardı. Orası daha iyi imkân, yerleşim ve kadrolara sahipti. İleride Denizcilik Yüksek Okulu da o hale gelir diye düşünmüştüm ama tesadüfen rastladığım bir öğrenciden aldığım bilgiler, içimi acıttı. Bu okulumuz mucizeler yaratmayı sürdürüyordu ama imkânsızlıklarla da boğuşuyordu. Anlaşılan rektörler pek denizi sevmiyor olmalılar ki, gerekli yardımı ve desteği esirgiyorlardı okuldan.

2011 yılında kurulan Bodrum Denizcilik yüksekokulu 12 öğrenci ile yola çıkmıştı. Bugün 150 öğrencisi var. Üç yıl önce gemi inşa mühendis adayları da yetiştirmeye başladı. Günümüzde 70 pırıl pırıl, istekli ve heyecanlı adaya sahip. Mavi nesil denizci eğitim ve gemi inşa projeleri hazırlamışlar, bunlara para bulmaya çalışmışlar, oradan buradan topladıkları üç-beş kuruş ve kalkınma ajansından aldıkları bir miktar parayla yola devam etmişler. Gemi İnşa Sanayicileri Birliği iki derslik yaptırmış. Bodrum Belediyesi hangarları üstlenmiş ve küçük bir bina bitirmiş. Deniz Ticaret Odası malzeme yardımında bulunmuş. Ama en büyük yardım ve desteği Muğla Valisi Orhan Tavlı yapmış.

Bunca büyük hedefleri olan, imkânsızlıklar içinde harikalar yaratan okulun çok başarılı bir yöneticisi var. Prof. Tuncay Kaleli yıllardır iğneyle kuyu kazıyor, pes etmiyor, şikâyeti ve çaresizliği aklından bile geçirmiyor. Rektör de, sektör de hep ilgisiz kalmışlar. Koca okul 9 hoca ve 2 personelle dönüyor. Olacak gibi değil, inanılacak gibi değil ama oluyor işte. Bir avuç yürekli öğretim kadrosu ve iki fedakâr personel 150 öğrencinin yetişmesi için geceli-gündüzlü büyük emek sarf ediyorlar. Buradan yat kaptanları, gemi inşa mühendis adayları yetiştiriyorlar başarıyla. Doğru dürüst binaları, laboratuvarları, araştırma araç ve gereçleri filan yok. Buna rağmen, milyonlarca liraya hazırlanacak gulet ve tirhandile coğrafi işaret için gerekli raporu bile ücretsiz hazırlamışlar.

İşin en acıklı yönü, okulun parası olmadığı için sarf malzemelerini, kırtasiyeyi, makine tesisat bakım ve onarımını öğrenciler yapıyorlar. Üzülmemek, tepki göstermemek mümkün değil. Muğla Üniversitesi nedense bu okulumuzla ilgilenmiyor, sıcak bakmıyor ve gerekli bütçeyi vermemekte ısrar ediyor. Allah’tan rektör değişti, belki yeni rektör insafa gelir de, Bodrum’daki mucize eğitime gerekli desteği verir, yardımı yapar. Öncelikle yapılan işe, kapasiteye ve başarılara bakıp, bu yüksekokulu Denizcilik Fakültesi haline getirmek lazım. İzmir ve Antalya Denizcilik Yüksekokullarında gemi inşa bölümü yok. Ama Bodrum’da var, zaten bu yüzden fakülte haline gelmesi şart.

Devletimizin işlerine akıl sır ermiyor. Her sokağa Üniversite açıyoruz. İşe yaramayan bölümlere öğrenciler alıyoruz, bu bölümlere milyonlar sarf ediyoruz, güçlü eğitim kadroları veriyoruz. Mezunlarına ise iş bulamıyoruz. Öyle devlet Üniversitelerimiz var ki, o bölümlere öğrenci bulamıyor ama eğitim kadrolarını işsiz-güçsüz muhafaza ediyoruz. Böyle bir garabet içinde, işini gücünü doğru dürüst yapan ve sektöre iyi yetişmiş uzman ve eleman yetiştiren okullara destek olmalıyız. Bodrum Denizcilik Yüksek Okulu bunlardan biridir. Öncelikle bu okulumuza gecekondu görünümlü, şekilsiz ve plansız küçük yapılar yerine, doğru dürüst ve ciddi bir eğitim binası yapmalıyız. Bu binaya modern ve akıllı sınıflar, laboratuvarlar, hangarlar koymalı, öğrencilerine denizciliğe uygun kıyafetler giydirmeli, Bodrum Okul gemisini eğitim için bu okulumuza tahsis etmeliyiz.

Varlık içinde yokluk çekiyoruz. Bunu anlayamıyorum işte. Okul var, öğrenci var, öğretim kadrosu var ama para yok, imkân yok. Her yere paraları savuran, itibardan tasarruf olmaz diyen devletimiz, Bodrum’daki okuluna kuruş koklatmıyor. Öyleyse bizler bir şeyler yapmalıyız. Denize gönül verenler, deniz sevdalıları kolları sıvayarak bu okulumuza kol kanat germeli, gerekli ödeneği aramızda toplamaya çalışmalıyız. Bodrum zengin yatlara, büyük ve çok değerli motorbotlara sahip. Hiç değilse bunların sahipleri, Bodrum Denizcilik Okuluna ilgi göstermeli; güçlerine yakışır bir para, malzeme, araç ve gereç yardımı yapmalılar. Bodrum’da yaşayan büyük ve zengin işadamları da bu kampanyaya katılmalılar. Örneğin iyi denizci Rahmi Koç’a bu çok yakışır. Hem Bodrum’da yatırımları, oteli, hastanesi, lokantası filan var. Başı o çekmeli, diğerleri arkasından gelmeliler. Yatlarda keyif yapmak, koylardan yararlanmak, denizin tadını çıkarmak iyi güzel de, denizlerimize kaliteli eleman, personel, kaptan ve mühendis yetiştiren eğitim kurumlarına da destek olmak gerekmez mi?

Sabancılar, Yazıcılar, Eczacıbaşıları, Yaşarlar, Sankocular, Boydakçılar ve daha niceleri.. Hepsinin Bodrum’da yatırımları var. Son 7 yılda Türkiye’deki Holding sayısı 628’den 993’e yükselmiş. Çoğunun sahipleri Bodrum hayranı, evleri var, tekneleri var, site yapanları var, yaptığı villaları milyon dolarlara satanları var. Bodrum’dan bir şeyler alanların, buraya bir şeyler vermeleri de gerekmez mi? Ünlü turizmciler, ünlü yeni zenginler örneğin… Fettah Tamince Bodrum Denizcilik Fakültesinin binasını yapıp, devlete hediye edemez mi? Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, kendi adını taşıyan bir laboratuar binası yapamaz mı yani? Opetçi Fikret Öztürk, bu okulumuza destek olamaz mı? Paraları öbür dünyaya götürmek mümkün değil. Gelin bu dünyada eğitim kurumlarına destek olalım, yardım yapalım. Örneğin Bodrum Denizcilik Yüksek Okulumuza…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.