Bursa Arena E'Gazete
2021-11-16 09:54:32

Çin Yeni Biyolojik Silah mı Deniyor

ALİ BEKTAN

16 Kasım 2021, 09:54

Wuhan'daki canlı hayvan pazarında tespit edilen 71 virüsten 18'i 'yüksek risk' kategorisinde, bilim insanları özellikle misk kedisinde bulunan mikroplardan endişe duyuyor. İngiliz medyası 'Bilinmeyen Hastalık-Çin yeni bir salgını tetikleyebilir' başlığıyla virüsleri duyurdu. Korona virüsün dünyaya yayıldığı Çin'in eşine rastlanmayan yasak kararlarının nedeni ortaya çıktı, Aralık 2019'dan bu yana gündemden düşmeyen canlı hayvan pazarından ürkütücü haberler geliyor.

Çin'in Wuhan şehrinde resmi kayıtlara göre ilk kez Kasım 2019'da tespit edilen ancak dünyaya bir ay sonra duyurulan Kovid-19, şimdiye kadar yeryüzünde 250 milyonu aşkın insana bulaştı. 5 milyondan fazla insanın ölümüne yol açan salgın, koronavirüs aşılarıyla nispeten kontrol altına alındı ancak Çin'de bulunan yeni virüsler bir Biyolojik Silah üzerinde mi çalışılıyor sorusuna neden oldu.

İngiliz araştırmacı Dr. Eddie Holmes, Wuhan şehrindeki Huanan deniz ürünleri pazarını beş yıl önce ziyaret ettiğinde Çinli uzmanların hayvanlardan insanlara bulaşan bir virüs riskine dikkat çektiğini söylemişti. Strait Times'ın bildirdiğine göre, şimdi ise uzmanlar Çin'deki pazarlarda satılan ve tüketilen canlı hayvanların, yeni bir salgının tetikleyicisi olabileceği uyarısında bulunuyor.

12 Kasım tarihinde yayımlanan yeni araştırmaya göre, Çin'deki pazarlarda memeli hayvanların taşıdığı 71 yeni virüs tespit edildi. Bu virüslerin 18'i hem insanlarda hem de hayvanlarda tehlikeli olabilir. Bu açıklamanın benzerini 2 yıl önce Covid19 ortaya çıkınca yapan Çin Devleti, şimdi yine yeni bir açıklama yaparak yeni virüsler bulduklarını söylüyor. O zaman siz neden bu pazarları kapatmıyorsunuz? Sağlık Tedbirleri almıyorsunuz? Bu sorulara yanıt vermeyen Çin, Dünya Nüfusunu azaltmak için bu planları mı yapıyor?..

MİSK KEDİSİNDE MİKROP VAR

İngiliz medyası 'Bilinmeyen Hastalık-Çin yeni bir salgını tetikleyebilir' başlığıyla yeni virüsleri duyururken, araştırmacılar özellikle misk kedisinde bulunan mikroplardan endişe duyuyor. Araştırmayı kaleme alan isimlerden, Sydney Üniversitesi'nden biyolog Edward Holmes çalışmanın, canlı hayvan ticareti ve pazarlarının neden bir salgının merkezi olabileceğine dair ışık tuttuğunu kaydediyor; "Araştırma ayrıca insanların diğer hayvanlara sürekli olarak virüs taşıdığını gösterdi. İki yönlü bir virüs trafiği olduğu açık. En çok tedirgin olduğumuz konu ise, karşı türler arasındaki virüs transferi. Özellikle de bir yarasadan bir misk kedisine virüs bulaşmaya başlaması en ciddi tehditlerden birisi. Daha da ötesinde, misk kedisinden insanlara kolayca sıçrayabilir ve yeni büyük bir salgını başlatabilir. Canlı hayvanların pazarda satılmasıyla mikroplar geniş bir alana taşınıyor. Doğru zamanda doğru hayvandaki doğru bir virüs, kolayca küresel bir salgını tetikleyebilir."

Bilim insanları, dünyayı kasıp kavuracak yeni bir salgının 75 milyon insanın ölümüne yol açabileceğini tahmin ediyor ve Covid-19'un halen kaynağının tespit edilemediğini hatırlatıyor. Çünkü Covid19 Wuhan’daki Laboratuvarda üretilen bir biyolojik silah. Bu konudaki savlarımı, dönemin ABD Başkanı Trump’ın aynı meyandaki sözleri de onaylamış oldu.

Dünyaya diz çöktüren koronavirüsün kaynağına ilişkin iki ihtimal öne çıkıyor: Virüs ya Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'nda insanlara bulaştı ya da Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden dışarı sızdı.

ÇİN’DEN YASAKLAR

Çin son günlerde koronavirüs salgınına karşı aldığı olağanüstü tedbirlerle dünya gündeminde. Ekim ayının sonunda Şanghay Disneyland'e gelen binlerce ziyaretçi hız trenleri için sıraya girip, masal kalesinin üzerinde havai fişekleri izlerken, personel eğlence parkını sessizce kapattı ve koruyucu giysili insanlar kapılardan içeri akın etti.

Disneyland'deki yaklaşık 34 bin kişiye, parktaki şenliklerin bitmesinden çok sonra gece yarısına yakın test yapıldı. 220 özel otobüsle evlerine bırakılan insanların hepsinin negatif olduğu açıklandı. Ancak yine de iki gün evde izole edilmeleri ve iki hafta içinde koronavirüs için yeniden test edilmeleri gerekiyor.

Walt Disney Co.'nun en kazançlı parklarından birinin kapatılması, hafta sonu yakınlardaki Hangzhou'dan Şanghay'a seyahat eden bir kadında görülen pozitif vakanın ardından geldi. Yetkililer henüz kadının Disneyland'i ziyaret edip etmediğini doğrulamasa da, bu durum Çin'in agresif bir şekilde sert tedbirler almasını engellemedi. Pekin yönetimi tedbirleri yavaş yavaş gevşetmek yerine, ikiye katladı. Ani karantina kararları ve geçici iç seyahat kısıtlamaları giderek daha fazla uygulanırken, bazı yetkililer Kovid'i dışarıda tutma çabalarında daha da ileri gidiyor.

Geçen Nisan ayında Wuhan'daki ilk salgını kontrol altına aldığından beri Çin, yalnızca virüsü bastırmakla kalmayıp ortadan kaldırmaya da çalıştı. Bunu yapmak için, salgın iyice yayılmadan önce vakaların peşine düşmekten sınır kısıtlamalarına, zorunlu karantinalardan yerel karantinalara ve toplu testlere kadar bir dizi önlem uyguladı.

Delta varyantı ortaya çıkana kadar, Çin'in uygulamaları Singapur ve Tayvan'dan Avustralya ve Yeni Zelanda'ya kadar Asya-Pasifik bölgesinin diğer bölgelerinde başarıyla kullanılan bir stratejiydi.

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin eski epidemiyoloji baş bilimcisi Zeng Guang, Ağustos ayında yerel basına ülkenin bu aşırı tedbirleri almasının sebebinin, Çin aşılarının güçlü olmaması ve 'güncellenmiş' Kovid aşılarına duyulan ihtiyaçtan kaynaklandığını söyledi. Şimdiye kadar ülke, 1,4 milyar insanının yüzde 75'inden fazlasına kendi ürettikleri aşıyı yaptı.

DSÖ MART AYINDA REDDETMİŞTİ

Bununla birlikte geçtiğimiz Mart ayında DSÖ, Çinli bilim insanları ile işbirliği içinde, corona virüsün muhtemelen yarasalarda ortaya çıktığını ve insanlara yayılmadan önce bir ara hayvana yayıldığını söyleyen raporlarını yayınladı. Ayrıca virüsün Çin'deki bir laboratuvardan sızdığına dair iddiaları da reddetti.

DSÖ, WUHAN'A GİTMİŞTİ

Daha önce virüsün kökenine ilişkin soruşturma başlatılması taleplerini reddeden Çin, uluslararası baskıların artmasıyla DSÖ heyetinin Vuhan’da incelemeler yapmasına izin vermişti. DSÖ, ilk vakaların ortaya çıktığı Çin'in Vuhan kentine uluslararası bilim insanlarından oluşan bir heyet göndermişti. İnceleme sürecinde bazı heyet üyeleri, Çinli yetkililerin salgının başındaki ilk vakalarla ilgili kendi hazırladıkları özetleri ve veri analizlerini kendilerine verdiğini ancak ham bilgileri paylaşmayı reddettiğini açıklamıştı. Heyet, 29 Ocak'ta başladığı saha çalışmalarında, ilk vakaların görüldüğü Vuhan Deniz Ürünleri Gıda Pazarı'nın yanı sıra virüsün bir kaza sonucu dışarı çıktığı iddialarına konu olan Vuhan Viroloji Enstitüsünde de incelemeler yapmıştı.

Sonuç olarak, temizlenen laboratuvarda inceleme bir kandırmaca olurken ve burada Biyolojik Silah Deneylerinin yapıldığı artık birçok ülke ve bilim insanları tarafından kabul edilirken, geçtiğimiz günlerde Bill Gates 5 yıl sonra yeni bir salgından bahsediyorsa insanlığını işi Allah’a kalmış demektir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.