Onlar destan yazdı: Şanlı Erenköy Direnişi'nin üzerinden 60 yıl geçti

Bundan tam 60 yıl önce Kıbrıs Adası'nda Rumların vahşetine karşı savunmaya gerçekleştiren Erenköy halkı, Türkiye Cumhuriyeti'nin destekleriyle tarihi bir mücadele sarf etti.

Türkün varlığına darbe vurmaya çalışan Rum ordusunun Erenköy'de gerçekleştirmeye çalıştığı katliam; Türkiye Cumhuriyeti, Erenköy halkı ve Kıbrıs Türkü öğrencilerin müdahalesiyle destansı bir direnişe neden oldu. Yüzbaşı Cengiz Topel'in esir alınarak şehit edildiği ancak Erenköy'ün teslim olmadığı şanlı direnişin bugün 60. yıl dönümü kaydediliyor.

ŞANLI ERENKÖY DİRENİŞİ

Türk varlığını yok etmek amacıyla tarihe kanlı izler bırakan Rumlar, Kıbrıs Adası'ndaki vahşetini Erenköy'de göstermeye başlamıştı. Rum ordusunun 21 Aralık 1963 tarihinde başlattığı korkunç katliam Türkiye Cumhuriyeti'nin müdalahesi ile kısa bir süre olsa da durmuştu. Ancak 1964 yılında da saldırılarını sürdüren Rum ordusu Erenköy mevkiinde Türkleri katletmeye devam etmişti. İngiltere ve Türkiye'de eğitim gören Kıbrıs Türkü öğrenciler tahsilini yarım bırakarak 1 haftada aldıkları eğitimle Erenköy'ü savunmaya and içti. 8 Ağustos 1964 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti, Erenköy halkı ve Kıbrıs Türkü öğrencilerin savunmasıyla Ada'daki direniş destan haline gelmiş, Erenköy ayakta kalmıştı. 

Erenköy Direnişi'nin Kıbrıs Türk mücadele tarihinde çok önemli bir yeri  var” | Güncel Kıbrıs

CENGİZ TOPEL İŞKENCELERLE ŞEHİT EDİLDİ

Türkiye'den gelen filonun komutanlığını üstlenen Yüzbaşı Cengiz Topel söz konusu savunmaya büyük bir katkıda bulunmuştu. Ancak Rum ordusu tarafından esir alınan Yüzbaşı Topel, işkencelerle şehit edilmişti. Böylelikle Şehit Cengiz Topel, Cumhuriyet döneminin ilk hava harp şehidi olarak tarihte yerini aldı.

Bu destansı mücadele ise tarihe Şanlı Erenköy Direnişi olarak yazıldı.

 MSB Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'i andı - Son Dakika Haberleri

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.