45 ilde deprem bekleniyor. Türkiye'nin diri fay haritası güncellendi

Maden Tetkik ve Arama’nın paylaştığı güncel Türkiye Diri Fay Haritası'nda yer alan verilere göre göre Türkiye genelinde 45 ilde 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyelde 485 diri fay olduğu ortaya çıktı.

Türkiye, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları arasında yer alıyor. Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey kısmındaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlıyor ve Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde kuzeydoğu yönünde sona eriyor.

45 ilde deprem bekleniyor. İşte o iller. Türkiye'nin diri fay haritası güncellendi 3

Doğu Anadolu Fay Hattı, Osmaniyeü, Hatay, Kahramanmaraş Gaziantep, Elazığ, Adıyaman, Bingöl, Muş'a kadar sürüyor. Öte yandan Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor.

Yeniçağ'da yer alan habere göre,  Afet ve Acil Durum (AFAD) verilerinde, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üstünde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 kentin doğrudan şehir merkezinden aktif olarak fay hattı geçiyor. Öte yandan 80'den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde yer alıyor.

45 ilde deprem bekleniyor. İşte o iller. Türkiye'nin diri fay haritası güncellendi 4

Türkiye'nin kuzey kesiminde doğu-batı bölgesine doğru uzanan fay hattı Saros Körfezi'nden başlayarak Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Aras Vadisi’ne kadar uzanıyor. Bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Düzce-Bolu, Adapazarı, Gerede, Suluova, Merzifon, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Varto ve Van, Erzurum üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanıyor. Öte yandan Edremit, Çanakkale, Bursa ve İznik bu kuşak içerisinde kalıyor.

Ege Bölgesi’ndeki, Gediz, Bakırçay, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan bazı diri fay hatları bulunmaktadır. Deprem kuşağı, Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'in içine alıyor. Öte yandan Burdur, Acıgöl havzalarının kenarlarında ve Sultan Dağları’nın kuzey eteklerine de faylar uzanıyor.

MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında yer alıyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay hattı yer almazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.

45 ilde deprem bekleniyor. İşte o iller. Türkiye'nin diri fay haritası güncellendi 5

MTA diri fay haritasına göre birinci derece riskli bölgeler şöyle sıralandı,

Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli, Uşak, Isparta, Bursa, Yalova Bilecik, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.

Yenilenmiş diri fay haritasına göre ikinci derece riskli bölgeler ise şu şekilde sıralandı.

İstanbul, Tekirdağ, Bitlis, Van, Kahramanmaraş, Şırnak, Adıyaman, Afyon, Zonguldak, Samsun, Antalya, Kars, Erzurum, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.