Türkiye'deki yedi üreticiye ait 33 farklı ton balığı markasında yapılan araştırmada, tüm örneklerde en az bir mikroplastik partikülüne rastlandı.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Yeşil Gazete yazarı Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, işlenmiş deniz ürünlerindeki mikroplastiklerin varlığını saptamak için Türkiye pazarında yer alan yedi üretici firmaya ait 33 farklı ton balığı markasını incelemeye aldı.
Laboratuvar ortamında ışık mikroskobu ve mikro-raman mikroskobu kullanarak yapılan incelemede her bir kutuda en az bir tane mikroplastik tespit edildi.
‘Paketlemeden kaynaklanıyor’
Tespit edilen plastik kirliliğinin çoğunlukla paketlemeden kaynaklandığına dikkat çeken Gündoğdu, “Mikroplastiklerin yapısının, özellikle metal ambalajların iç yüzeyinin kaplanmasında kullanılan malzeme ile aynı yapıda olduğunu gördük. Ambalajda plastikten uzaklaşmak, çevre ve insan sağlığına zararı olmayan malzemeler kullanılmak gerektiğini bir kere daha ortaya koyan bir çalışma oldu” dedi.
Plastiklerin aynı zamanda hormon bozucu ve kanserojen etki yapan kimyasallar içerdiğini vurgulayan Doç. Dr. Gündoğdu, bu durumun da insan sağlığı üzerinde çeşitli olumsuz sonuçları olabileceğini kaydetti. (Kaynak: Yeşil Gazete)