Avrupa'da en uzun ve sağlıklı yaşayan kişiler Malta'da

Sağlıklı yaşlanma söz konusu olduğunda Malta listenin en üst sırasında yer alıyor.

Eurostat'ın yeni verilerine göre Malta, uzun ve sağlıklı bir yaşam söz konusu olduğunda Avrupa Birliği'nin (AB) en iyi ülkesi olarak öne çıkıyor.

Avrupalılar her zamankinden daha uzun yaşarken ve nüfus hızla yaşlanırken, yaşlılıkta yaşam kalitesi önemli bir endişe kaynağı.

Sağlıklı yaşam beklentisi, ortalama bir insanın günlük yaşamında herhangi bir engel ya da kısıtlama olmaksızın kaç yıl yaşayacağını ölçerek, AB ülkelerinin vatandaşlarının yaşlandıkça sağlıklı kalabilmelerini ne kadar iyi desteklediklerine dair bir fikir vermekte.

2022'nin verilerini inceleyen bir analize göre, Akdeniz ada ülkesi Malta hem erkekler hem de kadınlar için zirvede yer alıyor. Malta'da kadınlar için 70,3 sağlıklı yaşam yılı beklenirken, erkekler içinse bu süre 70,1 yıl.

Malta neredeyse evrensel sağlık kapsamına sahip ve yaşlı yetişkinlerin kronik sağlık sorunlarına sahip olma olasılığı AB'nin diğer yerlerine göre daha düşük.

Kadınlar için sağlıklı yaşam yılı açısından en iyi ülkeler Bulgaristan (68.9), Slovenya (68.5), İtalya (67.8) ve Yunanistan (67.8).

Bu arada, İsveç (67.5), İtalya (67.1), Yunanistan (66.2), Kıbrıs (65.7) ve İrlanda (65.2) erkekler için ilk beşi tamamlıyor.

Yelpazenin diğer tarafında, Danimarka yaşlılığa sağlıklı bir şekilde girmeyi uman kadınlar için en kötü ülke. İskandinav ülkesi güçlü bir kamu sağlığı sistemine sahip olsa da, kanser oranları diğer AB ülkelerine göre daha yüksek.

Danimarkalı kadınlar 54,6 sağlıklı yaşam yılı bekleyebilirken, onları Letonya (55,4), Hollanda (56,3), Finlandiya (56,5), Portekiz (58) ve Slovakya (58) takip ediyor.

Erkekler için Letonya en kötü sırada yer alırken (53 sağlıklı yaşam yılı), onu Slovakya (56.6), Danimarka (57.1), Estonya (58) ve Litvanya (58.2) izliyor.

Kadınlar erkeklerden daha uzun yaşama eğiliminde ve AB genelinde ortalama olarak kadınlar 62.8 yaşına erkekler ise 62.4 yaşına sağlıklı geliyor.

Rapora göre, sağlıklı yaşam yılları kadınların ortalama yaşam süresinin yüzde 75'ini, erkeklerin ortalama yaşam süresinin ise yüzde 80'ini oluşturmakta. Bu da erkeklerin daha kısa yaşama eğiliminde olmalarına rağmen yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde sağlıksız koşullarda daha az zaman geçirdikleri anlamına geliyor.

Öte yandan, bazı ülkelerdeki sağlıklı yaşam yılı sayısının daha fazla olması, genel yaşam beklentisinin daha yüksek olduğu anlamına gelmiyor.

Örneğin, sağlıklı yaşlanma konusunda hem erkekler hem de kadınlar için en iyi ülke olan Bulgaristan, 75.8 yıl ile AB ülkeleri arasında en düşük genel yaşam beklentisine sahip.

Euronews

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.