Yüksek enflasyon konut fiyatlarını vurdu: Büyük şehirlerde son durum

Nisan 2024 Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerine göre, konut fiyatları aylık yüzde 2,2 ve yıllık yüzde 48,4 oranında arttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Nisan 2024 Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerine göre, konut fiyatları aylık yüzde 2,2 ve yıllık yüzde 48,4 oranında arttı. Ekim 2021'den bu yana en yavaş artış oranını kaydetti.

NİSAN 2024 VERİLERİ
Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE, Nisan 2024'te bir önceki aya göre yüzde 2,2 artarak 1257,7 seviyesine ulaştı. KFE, 2017 baz alınarak (2017=100) hesaplanıyor.

YILLIK ARTIŞ VE REEL DEĞER
Konut fiyatları yıllık bazda yüzde 48,4 artarken, bu dönemde reel olarak ise yüzde 13,3 oranında azalış kaydedildi. Yüksek enflasyon ve ekonomik belirsizlikler, konut fiyatlarındaki reel değer düşüşünün önemli etkenleri olarak öne çıkıyor.

BÜYÜK ŞEHİRLERDE DURUM
Üç büyük ildeki KFE değişimleri incelendiğinde, Nisan 2024'te İstanbul'da bir önceki aya göre yüzde 2,1, Ankara'da yüzde 3 ve İzmir'de yüzde 1,9 artış görüldü. Geçen yılın aynı ayına göre ise İstanbul'da yüzde 37,6, Ankara'da yüzde 58,9 ve İzmir'de yüzde 45,1 oranında artış kaydedildi. Bu veriler, büyük şehirlerde konut talebinin hala güçlü olduğunu ve fiyatların yüksek seviyelerde seyrettiğini gösteriyor.

Turktime

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.