Alış-verişlerde "Fiş Alamayan" müşterilere de para cezası verilecek

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan yasa tasarısına göre, fatura veya makbuz almayan müşterilere 5 bin lira para cezası verilecek.

Müşteriler bu beş günlük sürenin ardından vergi dairesine başvursalar bile artık ceza ödemekten kaçınamayacaklar.

Taslakta yeni düzenlemenin netleştirilmesi için örnek senaryolara da yer veriliyor.

Bu örneklerden birinde, taslakta, bir vergi mükellefinin çocuğu için bir hediye satın alması ve daha sonra makbuz almadığını fark etmesi halinde, hediyenin vergi yükümlülükleriyle ilgili olmamasına rağmen 5.000 lira para cezasına çarptırılacağı açıklanıyor. Satıcı da makbuz vermediği için ayrı bir para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Başka bir örnekte, taslak, bir denetimin bir müşterinin bir firmadan yaptığı alışverişler için makbuz almadığını ortaya çıkardığı bir durumu anlatıyor. Bu durumda, müşteriye 5.000 lira para cezası verilecek. Ancak, denetim ayrıca firmanın bir yıl içinde dördüncü kez makbuz vermediğini tespit ederse, firma 40.000 liralık önemli bir para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Yeni düzenlemeyle, fatura ve fiş düzenlemeyen kişi ve işletmelere uygulanacak cezaların iki katına çıkarılması öngörülüyor.

Yeni yasaya göre, satıcılara, konuyla ilgili ikinci kez usulsüzlük tespitinde 20 bin lira, üçüncü kez usulsüzlük tespitinde 30 bin lira, dördüncü kez usulsüzlük tespitinde 40 bin lira, beşinci kez usulsüzlük tespitinde 50 bin lira, altıncı kez usulsüzlük tespitinde ise 100 bin lira para cezası verilecek. (hurriyet-daily news)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.