Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM)'nden Rusya'ya şok karar: Şoygu ve Gerasimov için tutuklama emri!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in mart ayında gerçekleştirdiği  seçimler sonrasında görevden aldığı Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), 25 Haziran 2024 tarihinde yayımladığı karar ile Rusya'nın eski Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile eski Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov hakkında tutuklama emri çıkardı. Mahkeme, Şoygu ve Gerasimov'u "savaş suçları" ve "insanlığa karşı insanlık dışı eylemlerde bulunmakla" suçladı.

UCM kararında, Ukraynalı sivil hedeflere yönelik saldırıları vurgularken, "Şüphelilerin kasıtlı olarak büyük acılara veya ciddi bedensel zarara ya da zihinsel veya fiziksel yaralanmaya neden olduklarına ve böylece insanlığa karşı işlenen bir suçtan dolayı cezai sorumluluk taşıdıklarına inanmak için makul gerekçeler var." ifadelerine yer verildi.

ŞOYGU, PUTİN'İN EN YAKIN MÜTTEFİKLERİNDEN BİRİYDİ

Şoygu, Putin'in en yakın müttefiklerinden biri olarak görülüyordu ve Putin, Ukrayna'ya yönelik olarak yürütülen topyekûn saldırılar ile işgal girişimindeki rolüne yönelik getirilen eleştirilere karşın hep Şoygu'nun yanında durmuştu.

ŞOYGU VE GERASİMOV, ROMA STATÜSÜNE TARAF OLAN HERHANGİ BİR ÜLKEYE GİDEMEYECEK

Şoygu ve Gerasimov hakkında alınan kararı Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendiren Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar, UCM'nin almış olduğu kararın daha evvel Putin ve birkaç Rusya vatandaşı hakkında daha alınan kararın bir devamı olduğunu belirtti.

Söz konusu kararın sonucuna ilişkin olarak Bayar, "Tıpkı Putin gibi, Uluslararası Ceza Mahkemesinin kuruluşlarıyla ilgili Roma statüsüne taraf olan herhangi bir ülkeye gittikleri zaman tutuklanmak zorunda. Karar, iki ismin Rusya dışında seyahatlerini oldukça engelliyor. Yahut bir şekilde bunların tutuklanma imkanları artık var." dedi.

RUS SALDIRILARININ CEZASIZ KALMAYACAĞININ BİR GÖSTERGESİ

"Bu Rusya'nın Ukrayna'da yürütmekte olduğu savaşta hayatını kaybeden siviller hakkında açılmış olan bir dava ve bu saldırıların karşısında cezalarını elbet bir gün göreceklerinin bir göstergesi" diyen Bayar, aynı zamanda söz konusu davanın şu aşamada Rusya'nın aleyhinde gittiğinin ve büyük ihtimalle de Rusya aleyhine sonuçlanacağının da bir göstergesi olduğu değerlendirmesinde bulundu.

UCM'nin çok nadir olarak bu tip tutuklama kararları aldığının altını çizen Bayar, "Tutuklama kararı verebilmesi için gerçekten sağlam, güçlü ve sabit deliller gerekiyor." şeklinde konuştu. Bayar bu doğrultuda kararın aynı zamanda "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürütmekte olduğu savaşın, uluslararası ceza hukuku önünde ne kadar haksız ve vahşice bir savaş olduğunun bir göstergesi" olduğunu söyledi.

ZELENSKIY: ADALETİN YERİNİ BULACAĞINI BİLMELİSİNİZ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy (Vladimir Zelenskiy) de UCM'nin tutuklama kararına ilişkin açıklamasında, "Bu saldırıların planlanmasında ve gerçekleştirilmesinde dahli bulunan her suçlu, adaletin yerini bulacağını bilmedi. Biz de onları parmaklıklar arkasında görmeyi umuyoruz." dedi. Zelenskiy, Rusya'yı "dokunulmazlık hissinden mahrum bırakmak için daha fazla benzer tutuklama kararının çıkarılmasını beklediklerini" söyledi. 

MAHKEME DAHA ÖNCE PUTİN HAKKINDA DA YAKALAMA KARARI ÇIKARMIŞTI

UCM, Mart 2023'te, Ukrayna'da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında savaş suçu işledikleri gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurmuştu.

UCM, Mart 2024’te ise Rus ordusunda Hava-Uzay Kuvvetleri Uzun Menzilli Hava Kuvvetlerinde Korgeneral rütbeli Sergey İvanoviç Kobilaş ve Rus Donanmasında Karadeniz Filosu Komutanı Amiral Viktor Nikolayeviç Sokolov hakkında yakalama kararı çıkarıldığını açıklamıştı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.