KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Biz Kıbrıs Türkü’nün egemenliğinden taviz veremeyiz!

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri'nin teklifi üzerine Rum liderle New York'ta gerçekleştirilecek gayriresmî görüşme için yola çıktı. Tatar görüşmede, KKTC'nin kararlı olduğu siyasetini sürdüreceğini ve Kıbrıs Türkü'nün haklarını savunacağını vurguladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in teklifi üzerine Rum liderle New York'ta bir araya geleceği gayriresmî görüşme için bugün yola çıktı. 

Cumhurbaşkanı Tatar, yolculuk öncesinde Ercan Havalimanı'nda bir konuşma gerçekleştirdi. Tatar, katılacağı yemeğin gayriresmî ve ajandası olmayan bir yemek olduğunu vurguladı. KKTC'nin Türkiye Cumhuriyeti’nin de desteği ile son dört yıldır izlediği yeni siyasetini istikrarlı şekilde sürdürdüğünü vurgulayan Tatar, konuyla ilgili spekülasyonlara önem verilmemesini istedi. 

"Haklı davamızı savunmak için orada olacağız." ifadelerini vurgulayan Tatar, BM Genel Sekreteri'nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar'ın  görevi sırasında ortak zemin bulamadığını, kendisine ortak zeminin ancak Kıbrıs Türkü’nün egemenlik hakkının teyidi ile oluşabileceğini söylediğini kaydetti. 

CUMHURBAŞKANI TATAR: KIBRIS TÜRKÜ KENDİ HAKKINI ARIYOR

Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY)  var olan ambargo ve kısıtlamaları daha da artırdığını belirterek, turizm ve eğitime yönelik hareketlerle, KKTC’nin ekonomik geleceğinin sıkıntıya sokulduğunu vurguladı. Tatar, "Kıbrıs Türkü kendi hakkını arıyor. Bizim kimsenin hakkında gözümüz yok. Eşitlik temelinde bu ülkede varlığımızı sürdürmek için sadece kendi hakkımızı arıyoruz." ifadelerini kullandı. Bu kapsamda Tatar, "direkt uçuş, direkt ticaret ve direkt tema" taleplerinin devam ettiğini yineledi.

"ARKAMDA ELBETTE GÜÇLÜ BİR ANAVATAN VE ANAVATAN’IN SÖYLEDİKLERİ VARDIR"

Yıllardır  federal temelde bir anlaşma için görüşmeler yapıldığını fakat bir sonuca varılmadığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmaya da işaret etti. Tatar, şu ifadeleri kullandı:

Ben New York’a bu anlayışla gidiyorum. Çünkü arkamda elbette güçlü bir anavatan ve anavatanın söyledikleri vardır. Nedir o? Sayın Cumhurbaşkanı’nın da ifade ettiği gibi, artık federasyon defteri kapanmıştır. Neden? Çünkü 50 yıldır yapılan müzakere görüşmelerinde hiçbir netice alınamadı.

Ada'daki haklardan taviz verilmeyeceğini belirten Tatar, "Biz Kıbrıs Türkü’nün asla tekrar göçmen olmasına müsaade etmeyiz. Biz Kıbrıs Türkü’nün egemenliğinden taviz veremeyiz." dedi. Tatar iki devletli çözümü vurguladığı konuşmasını, “İki devletli bir çözüm bizlerin temennisi ve dileğidir. Bu duygularla New York’a hareket ediyorum. Bu yemekte elimden geldiği kadar sorumluluk bilinci içerisinde, tecrübemle bilgi birikimimle verdiğim mücadele ile Kıbrıs Türk halkının haklarını ve millî davasını savunmaya çalışacağım.” ifadeleriyle sonlandırdı. 

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.