İran'ın yeni cumhurbaşkanı Pezeşkian: Azerbaycan'daki İsrail gizli üstlerini vuralım!

The Telegraph, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian'ın, İsrail'e doğrudan saldırı yerine, Azerbaycan veya Irak'taki İsrail ile ilgili gizli üsleri hedef almayı önerdiğini iddia etti.

İngiliz The Telegraph gazetesi, İran ve İsrail arasındaki gergin ilişkiler bağlamında Azerbaycan hakkında sansasyonel bir iddiada bulundu.

Yayın, 31 Temmuz'da Hamas lideri İsmail Haniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramasının ardından Tahran yetkililerinin nasıl tepki verecekleri konusunda bölündüğünü yazdı. Pezeşkian'ın misilleme planına değinen yayın, "İslam Devrim Muhafızları Kolordusu'ndaki (IRGC) üst düzey generaller, Tel Aviv ve diğer İsrail şehirlerine doğrudan saldırı yapılmasında ısrar ediyor, sivil kayıpları önlemek için askeri üsler üzerinde odaklanıyorlar. Ancak, yeni seçilen Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian, İran'ın komşu ülkelerindeki gizli İsrail üslerini hedef almayı önerdi" ifadelerini kullandı.

Gazete, İran'ın daha önce Irak'ın kuzeyindeki Mossad, İsrail istihbarat teşkilatı, tarafından kullanılan "casus üslerini" hedef aldığını hatırlatıyor.

İran Devrim Muhafızları, İsrail'e karşı daha agresif bir misilleme çabasında Cumhurbaşkanı Pezeşkian'a karşı koymaya çalışıyor. Pezeşkian'ın yardımcıları The Telegraph'a konuştu.

Pezeşkian'ın ikinci yardımcısı konuya ilişkin,  “Ülkenin batı sınırındaki bu son tatbikatlar sadece Pezeşkian'ı sindirmek için yapılıyor. İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'i hedef almakta çok ısrarcı ve bunun kolay olduğunu düşünüyorlar" açıklamasını yaptı.

Gazeteye konuşan İranlı yetkililer, Mesud Pezeşkian'ın Azerbaycan veya Irak'ı hedef almayı tavsiye ettiğini bildirdi.

Bu iddialar, İran'ın yeni cumhurbaşkanı Pezeşkian adına yapıldığından, Azerbaycan'da doğal olarak endişe ile karşılandı.

Ancak Azerbaycan'daki resmi kaynaklar APA'ya ülke hükümet çevrelerinin, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkian adına yapılan açıklamanın sahte olduğunu düşündüğünü söyledi.

Azerbaycan tarafı genel olarak bunun sahte ve dezenformasyon olduğunu düşünüyor. Azerbaycan hükumetinden bir yetkili, “Bazı çevreler, İran ile Azerbaycan arasındaki son normalleşme sürecinden rahatsız olmaya başladı ve bu süreci bozmak istiyor. Muhtemelen, İran'ın yeni cumhurbaşkanının özellikle Azerbaycan kökenli olması ve Azerbaycan'a karşı sıcak bir tutum sergilemesi nedeniyle, İran içinde ve dışında bu ilişkileri baltalamak isteyen güçler var. İran tarafının bu iddialar hakkında yorum yapması ve onları yalanlayarak şüpheleri ortadan kaldırması en iyisi olacaktır" açıklamasını yaptı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.