Avrupa Parlamentosu Uygur Yasasını kabul etti

Avrupa Parlamentosu, "Uygur Zorunlu İşçiliği ile Üretilen Malların Yasaklanması" konulu yasa tasarısını oy çokluğu ile kabul etti.

Avrupa Parlamentosunun 23 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirdiği oturumda, "Uygur Zorunlu İşçiliği ile Üretilen Malların Yasaklanması" başlıklı yasa oylamaya sunuldu. Oylamaya sunulan yasa ezici bir çoğunlukla kabul edildi. Çin Uygur Türklerini zorla çalıştırarak ürettiği malların ithalatını ve dağıtımını önleyen yasa 45 çekimser, 6 ret oyuna karşı 555 oyla onaylandı.

ÇİN MALLARINA EL KONULACAK

Kabul edilen yasa kapsamında Avrupa pazarlarında, Çin'den ithal edilen Uygur zorunlu işçiler tarafından üretilmiş ürünlere ambargo uygulanacak. Giysi, araba gibi ürünlerin internet üzerinden yapılan ticaret dahil olmak üzere AB'de satılması yasaklanacak. Ayrıca satılan mallara sınırda el konulacak. Öte yandan yasa, Uygur Türklerinin emeğini sömürerek üretilen malların Avrupa'da tüketilmesini engelleyen bir dizi kararı da içeriyor.

"ÇİNLİ ŞİRKETLERE DE GÜÇLÜ BİR MESAJ GÖNDERİYOR"

Dünya Uygur Kurultayı (WUC) Başkanı Dolkun İsa ise konuya ilişkin, "Bu yasanın kabul edilmesi, Avrupa'da iş yapan ve defalarca yapılan uyarılara rağmen Uygurların zorunlu çalıştırılmasından sürekli olarak yararlanan Çinli şirketlere de güçlü bir mesaj gönderiyor" ifadelerini kullandı. 

"UYGURLARA YÖNELİK SOYKIRIMIN DEVAM ETTİĞİNİ KABUL EDİYORUZ"

Avrupa Parlamentosunun kabul ettiği yasanın bir benzeri daha önce Fransa Kongresi tarafından kabul edimişti. Fransa Kongre Üyesi Melanie Vogel kabul edilen tasarı ile ilgili, "Uygurlara yönelik soykırımın devam ettiğini kabul ediyoruz. Bu plan eyleme dönüştürülmeli. Bu insan haklarının uluslararası düzeyde korunması yolunda çok önemli bir adım. Fransız hükumeti ve Avrupa Parlamentosu tarafından Çin'e çok güçlü ve net bir mesaj verildi. Mesajımız, Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası ile aynı mekanizmayı uygulamamız gerektiğidir" ifadelerini kullanmıştı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.