Bursa Arena E'Gazete
2024-07-13 11:59:23

Yeni Adana Gazetesi İmtiyaz Sahibi Çetin Remzi Yüreğir'in Ölümüyle Adana'nın Tarihinde Bir Dönem Kapandı

Prof. Dr. İBRAHİM ORTAŞ

13 Temmuz 2024, 11:59

Adananın Kurtuluşu Tarihinde Önemli Yeri Olan Yeni Adana Gazetesinin İmtiyaz Sahibi Gazeteci Çetin Remzi Yüreğir..

Yeni Adana Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Çetin Remzi Yüreğir’in vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendik. Başımız sağ olsun. Çetin Bey, Adana’nın çok nitelikli bir emektarıydı. Adana’nın kurtuluşuna ve ülkenin bağımsızlığına büyük katkılarda bulunmuş bir aileden gelmesinin verdiği sorumlulukla, Adana ve ülkenin kurtuluş değerlerine her zaman bağlı kaldı. Cumhuriyetin temel değerleri ekseninde, doğrudan bilim, akıl ve gerçeklerin topluma ulaştırılması konusunda tarafsız bir gazetecilik anlayışını benimsedi. Yeni Adana gazetesi, gerçeğin dışında bilgi vermedi, salt reklam için gazetecilik yapmadı. Gazete, Adana’nın dışarıdaki yüz akı olarak kabul edildi.

Çetin Bey’in kalemi güçlüydü ve dil bilgisi ile yazım kurallarına büyük önem verirdi. İşini adeta bir yaşam biçimi gibi yapıyordu. Gazetenin çizgisi ve temel mesajı, Çetin Bey’in duruşunu yansıtıyordu. Birçok insanın yetişmesinde büyük emeği olan bir okul ve ekol olarak kabul edilirdi. Gazetecilik mesleğine her zaman sadık kaldı, mesleğine dürüst davrandı ve ilkesel çizgisini bozmadı. Doğru haber, Yeni Adana’da takip edilirdi.

Yüreğir Ailesi Çukurova Üniversitesinin Kuruluşunda Önemli Görev Aldılar. Çetin Bey, eğitime ve bilime önem veren bir kişiliğe sahipti. Üniversiteye karşı saygılı ve destekleyici bir tutumu vardı. Ağabeyi mühendis, müzik kültürü insanı Prof. Dr. Yalçın Yüreğir ve yengesi Prof. Dr. Güneş Yüreğir’in üniversitenin kuruluşu ve gelişmesinde önemli rolleri olması nedeniyle üniversiteyi ayrı bir önem verirdi. Prof. Dr. Yalçın Yüreğir, 1970’li yıllarda Çukurova Üniversitesi’nin Yapı İşleri Daire Başkanlığı’nı yapmış ve üniversitenin konservatuvarını kurarak dersler vermiştir. Halen üniversitenin binalarının depremlerden az etkilenmiş olmasının etkisi ta o dönemde yapı işlerinin amaca uygun yapıldığını söyleyebiliriz.O dönemde en ufak bir kayırmacılık ve nepotist konusu ne duyuldu ne de konuşuldu.

Öğrenciliğimizin ilk yıllarında kurulan Kültür Müdürlüğü ve Konservatuvarında yoğun kültürel ve sosyal etkinlikler ve müzik dinletilerinden hepimiz yararlandık. Ancak o dönemde bütün o gelişmelerin arka plandaki kişileri ve kültürel birikimleri hakkında bilgimiz yoktu. Hep emeği geçenleri taktir etmek gerekir diye kendi aramızda konuşurduk.

Çetin Bey ve ailesi, bilime verdiği önemi yaşamında her zaman öncelikli kılmışlardır. Gazetenin arşivini üniversite kütüphanesine bağışlamıştı ve üniversitedeki gelişmeleri sürekli olarak merak ederdi. Üniversite arazilerinin korunması mücadelesinde gazetenin tutumu her zaman üniversiteden yanaydı. Yeni Adana Gazetesi, Çukurova Üniversitesi’nin basındaki bir neferi gibiydi.

Çetin Bey ile tanışıklığımız, üniversiteye ve bilime olan ilgisi nedeniyle uzun süre önce yazdığım yazılar vesilesiyle başladı. Gazetenin kuruluş yıldönümlerinde bizleri de davet ederdi. Ne zaman yazı göndersem yayınlatırdı ve şahsıma gazetede köşe verdi. Türker Altan’ın yürütücüsü olduğu Doğal Hayatı Koruma tarafından finanse edilen Çukurova Deltası projesi çerçevesinde, Adana’nın güneyinde köylüleri bilinçlendirme gezileri düzenliyorduk. Üniversiteden akademisyenler olarak bu süreçte çok anlamlı ve eğitici bir dönem geçirdik. Bu esnada bölgede gördüğümüz sorunları derlemek ve toplumu bilgilendirmek için Yeni Adana Gazetesi'ne “Çukurova Deltası” ekini çıkarmak istedik. Çetin Bey ile görüştük ve hemen başlattık. Her sayıda farklı bir konu işledik. Ancak gazetenin yaşadığı maddi imkânsızlıklar nedeniyle yeterli destek bulunamadığı için sürdürülmedi. Ancak çiftçileri ilgilendiren bir ek olarak ilgi gördü.

Çetin Remzi Yüreğir’in kaybı, her yönüyle Adana’nın, Çukurova’nın ve ülkenin kaybıdır. Uzun zamandır rahatsızdı ve gazeteyi götüremeyecek durumdaydı. En son Ocak 2022’de ağabeyi Yalçın Yüreğir’in ölümünde üniversite mezarlığında defin yeri konusunda beni aramıştı. Mezarlıkta ayaküstü görüşmüştük. Sonrasında aile, gazetenin yürütülemeyeceğini düşünerek Yeni Adana Gazetesi'nin kapatılması gerektiğine karar verdi. Çetin Remzi Yüreğir’in vefatıyla Adana’nın kurtuluşunda doğan tarihsel bir külliyatlı gazete sona erdi. Gazeteyi kendi maddi ve manevi gücüyle yaşatan kişi de vefat etti.

Her canlının yaşamında doğal olan ölüm olgusu kaçınılmazdır. Sonsuz yolculuğunda doğanın bütün çiçekleri kabrini süslesin, toprak incitmesin. Mekânı cennet olsun. Rahmet diliyorum. Sonsuz uykusunda ışıklar içinde rahat uyusun. Emeklerine ve desteklerine sağlık.

12 Temmuz 2024, Adana

iortas@cu.edu.tr

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.