Bursa Arena E'Gazete
2024-08-12 17:56:01

Silikon Vadisi'nin Sırları..

ALİ BEKTAN

12 Ağustos 2024, 17:56

2003 Yılında Amerika’nın Uzay Sırları kitabını yazmıştım. O kitapta ABD’nin Uzaylılardan Bilgi ve Teknoloji aldığını ve bunun çözülmesinin de 40 ile 50 yıllık bir süreyi bulduğunu açıkladım. 2015 yılında ABD’den gelen ve Gizli Deneylerde Uzaylılar ile çalışan Steward Swellov benim yazdıklarımı onayladı.

Dünya’yı dijital hale getirirken perde arkasındaki amaç da insanları kontrol etmekti.

Bu bilgilerin çözümleri "Dünyayı Yöneten Gizli Ailelerin" seçtiği isimler tarafından çözüldü ve kullanıma hazır hale getirildi. Bugün Silikon Vadisi denilen bölgedeki şirketlerin sahipleri ve üst düzey yöneticileri zengin olduktan sonra büyük değişime uğradılar. Paranın getirdiği güç ile fiziki görünüşlerinden yaşamlarına, hatta sosyal projelere kadar ilginç hayatlar yaşamaya başladılar.

Geçtiğimiz günlerde medyada yer alan habere göre, şirketlerini kurdukları zamanki gibi görüntüleri ile şimdiki görüntüleri arasındaki farklar açıklandı. Sonuçta insan zengin olunca değişir mi sorusunun cevabı araştırlımış oldu. Çünkü söz konusu şirketlerin değerleri milyarlarca dolara ulaştılar.

Silikon Vadisi üst yönetimleri önceki yıllardan farklı. CEO’lar sosyal medyada karşılıklı "mention atmaktan" öteye geçip, artık birbirlerine kafes dövüşü teklif ediyorlar. Business Insider bu seviyeyi, “tekno badilik dönemi” olarak isimlendiriyor. Ne kadar modern insan olsalar bile yeri geldiğinde şiddeti düşünüyorlar.

Teknoloji şirketlerinin CEO’larına baktığımızda startup’larını kurdukları yıllardaki hallerini geride bıraktıklarını görüyoruz. Onları böyle gördükten sonra o zamanlar kimse önem vermezdi. Ne zaman başarılı oldular işte o zaman artık toplumun önde gelen iş adamları listesine girdiler. Silikon Vadisi’nin en etkili isimlerinin “öncesine ve sonrasına” göz atınca bu değişim rahatlıkla görülebiliyor.

Mesela tarzı zaman içinde gözle görülür şekilde değişen tek teknoloji CEO’su Mark Zuckerberg değil. Zuckerberg Hawaii Adaları’nda kendisine bir yeraltı şehri yaptırıyor. Son sistem modern evlerin yer aldığı bu teknolojik evinin "kıyamete hazırlık" olduğu da konuşuluyor.

İşte teknolojinin büyük isimlerinin yaşam tarzlarındaki dönüşümler;

Jeff Bezos

Bezos’un, Amazon’u 1994’te Washington’daki evinin garajında kurduğu pek çokları tarafından bilinir. Bezos’un dış görünüşündeki değişim ise, özel antrenör ile yaptığı egzersizlere ve beslenme şekline dayanıyor.

Mark Zuckerberg

Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg’in Facebook’u 2004’te Harvard’daki yurt odasında kurma hikayesinin filmi bile çekildi. Çok genç yaşta bu sektöre adımını atan Zuckerberg’in eski fotoğraflarında zaten çocuksu hali net olarak görülebiliyor. Zuckerberg’in zihinsel gücünü daha önemli kararlara saklamak adına her gün aynı kıyafeti giydiği günler de geride kaldı. Öyle ki tarzını değiştirmesi ve boynuna zincir kolye takmaya başlaması bile günlerce konuşuldu. Bugün onu baskılı bir tişörtle görmek de haber olabiliyor.

Zuckerberg’in fiziksel dönüşümünün ardında Brezilya jiu-jitsusu ve MMA dövüşü gibi hobileri de yer alıyor.

Michael Dell

Dell şirketinin kurucusu ve CEO’su 59 yaşındaki iş insanı da üniversiteyi bırakıp teknoloji kulübüne katılan isimlerden. Michael Dell, şirketini 1984 yılında PC’s Limited ismiyle kurduğunda üniversitede okuyordu.

Larry Page ve Sergey Brin

Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, en yaygın arama motorlarından biri konumuna gelecek startup'larını 1998’de kurmuşlardı. İkili şirketi yıllar içinde öyle büyüttüler ki Google, geçtiğimiz günlerde ABD Adalet Bakanlığı'nın açtığı dev antitröst davasında yargılandı ve davayı kaybetti.

Elon Musk

Elon Musk, 19 Mart 2004’te Los Angeles’daki ofisinde çalışıyor. O yıllar yönetmen Jon Favreau’nun Iron Man’deki Tony Stark karakterini Musk’tan esinlenerek yazdığı yıllar.

Mars Projesi ve Uzay Çalışmaları ile gündemde olan Musk, ilginç hayat hikayesi ile de dikkat çekiyor.

Tesla ve SpaceX’in kurucusu, son olarak sosyal medya platformu Twitter’ı da satın alıp sitenin ismini X yapmasıyla ve her gün onlarca tweet atmasıyla, artık günlük hayatımızın “sıradan” isimlerinden biri gibi.

Her gün farklı bir konuyla gündeme gelen Musk, Silikon Vadisi’nde son zamanlarda Zuckerberg’i kafes dövüşüne davet etmesiyle gündemde. Meta'nın CEO'sunun aksine Musk'ın sporla ilgisinin olmadığı biliniyor, hatta Musk “neredeyse hiç” egzersiz yapmadığını söylüyor.

Sosyal medyada dış görünüşüyle ilgili pek çok “müdahale” spekülasyonları dönen Musk, kilosunu ise “oruca, kilo verme haplarına ve ‘hiç lezzetli yemek yememeye” borçlu olduğunu belirtiyor.

Bill Gates

Bir başka garajda teknoloji devi kuran ortak da Bill Gates ve Paul Allen ikilisi. Allen ile 1977’de Microsoft’u kuran Gates’in soldaki fotoğrafının hikayesi ise biraz komik. Fotoğraf, Gates 1975’te 22 yaşındayken ve henüz ehliyeti yokken kesilen hız cezasına ait.

Jack Dorsey

Twitter (şimdiki adıyla X) 2006’da kuruldu. Kurucu ortağı Dorsey'nin dış görünüşü ise o yıllardan bu yana aktif olarak Twitter kullananları şaşırtıyor. Dorsey, CEO'luktan ayrıldıktan ve enerjisini daha çok Block (eski adıyla Square) bünyesinde kripto para üzerine yoğunlaştırmaya başladıktan beri sık sık uzun sakallı şekilde görülüyor.

Richard Branson

Tam adıyla Sir Richard Charles Nicholas Branson, Virgin markasını 1970’te bir mail order plak şirketi olarak kurmuştu. 73 yaşındaki Branson günlük yaşantısında tenis, bisiklet ve rüzgar sörfü gibi spor dallarıyla yakından ilgileniyor.

Anne Wojcicki

Anne Wojcicki, DNA testi şirketi 23andMe’yi 2006’da kurdu. 51 yaşındaki Wojcicki aynı zamanda YouTube’un eski CEO’su Susan Wojcicki’nin kız kardeşi ve Google’ın kurucularından Sergey Brin’in eski eşi.

Evan Spiegel

Snapchat’i bünyesinde bulunduran Snap’in kurucu ortaklarından Evan Spiegel, 2015’te 25 yaşındayken en genç milyarder unvanını aldı.

Silikon Vadisinin zenginleri yaşamları ile sadece ABD’nin değil Dünya’nın diğer insanlarının da dikkatini çekiyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.