Bursa Arena E'Gazete
2024-06-11 01:50:34

Rusya Avrupa’ya Saldırır mı?

ALİ BEKTAN

11 Haziran 2024, 01:50

Son aylarda Rus Ordusunun Ukrayna topraklarında ilerlemesi Avrupa ülkelerinin gözünü korkuttu. Almanya-Fransa ve İngiltere silahlanma yarışına başladılar. Almanlar ilk etapta ABD’den 100 adet F-35 Savaş Uçağı siparişi verdi. Bu savaş kışkırtması 2014 yılında Almanya’da başladı. Rusya’yı Avrupa için tehlike göstermeye medya üzerinden başladı. Bazı gazeteciler ve köşe yazarları Rusya’nın 2. Dünya Savaşı gibi yeniden Almanya’ya saldıracağını yazarak algı operasyonu başlattılar.

O dönem Başbakan Merkel’in savaş konusu umurunda değildi. Çünkü Rusya’dan doğal gaz, çeşitli madenler, petrol alan, Almanya Rusya ile 36 ticaret anlaşması da imzalamıştı.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, 19 Ocak 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Rusya’nın 5-8 yıl içinde NATO’ya saldırabileceği ve bu bağlamda Avrupa Birliği’nin savaşa hazırlanması gerektiği uyarısında bulunmuştu. On yılın sonuna doğru Rus tehditlerinin artacağı uyarısında bulunan Alman Bakan, Avrupa ülkelerini savunma sanayilerini güçlendirmeye ve jeopolitik değişimlere uyum sağlamaya çağırmıştı. Avrupa Birliği ülkelerinin ve özellikle ABD’nin kıtaya olan ilgisinin azaldığına dikkat çeken Pistorius, “Rusya’nın Baltık ülkelerine, Gürcistan’a ve Moldova’ya yönelik tehditlerinin çok ciddiye alınması” gerektiğini söylemişti.

Almanya, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından oluşturulan 100 milyar avroluk özel fondan yararlanarak silahlı kuvvetlerini yeniden inşa etme çabalarını yoğunlaştırmıştır.

Almanya’nın yanı sıra Birleşik Krallık Genelkurmay Başkanı General Sir Patrick Sanders, ülkesinin Rusya’yla savaşa girmesi durumunda Britanyalıların silahlı kuvvetlerde savaşmaya çağrılabileceği konusunda uyarmıştır. İngiliz Ordusu’nun komutanı, NATO’nun Rusya’yla savaşa girmesi halinde Britanyalı kadın ve erkeklerin göreve hazır olmaları gerektiğini belirtmiştir.

İngiliz General’in sözlerinden birkaç gün önce, 17 Ocak 2024 tarihinde NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Rob Bauer, askeri ittifakın önümüzdeki 20 yıl içinde Vladimir Putin’in güçleriyle çatışmaya hazırlanması gerektiğini söylemiştir.

Rus ordusunun Avrupa'ya doğru yürümesi ihtimaline karşı NATO ülkeleri ABD askerleri için üç taraftan özel koridor hattı oluşturuyor.

Amerikan askerlerine özel koridor rotalar hazırlandı: Kuzey, güney ve batıdan savaş için gelecekler iki buçuk yıldır devam eden Avrupa'daki savaşta Rusya son aylarda Ukrayna topraklarında büyük bir ilerleme kaydetti, ABD ise bu ilerlemeyi gönderdikleri silahların Rusya'yı vurmasına izin vererek engellemeye çalışıyor. Telegraph gazetesine göre ise NATO ülkeleri Rusya'nın herhangi bir Avrupa ülkesine karşı saldırı ihtimaline karşı ABD için özel 'kara koridorları' inşa ediyor. Yetkililer The Telegraph'a verdiği demeçte, Amerikan askerlerinin Moskova'nın olası bir saldırısına karşı koymak için beş limandan birine ineceklerini ve önceden planlanmış lojistik rotalara yönlendirileceklerini söyledi.

İsmini vermek istemeyen bir yetkili, önümüzdeki 20 yıl içinde Rusya ile ABD askerlerinin bölgede karşı karşıya gelme ihtimalinin çok yüksek olduğunu belitti. Mevcut planlarda ABD birliklerinin, kendilerini Almanya üzerinden Polonya'ya taşıyacak trenlere binmeden önce Hollanda limanlarına çıkarma yapması öngörülüyor. Rus ordusunun herhangi bir NATO ülkesine saldırmasından sonra ABD birlikleri Hollanda'daki Rotterdam limanı üzerinden bölgeye gönderilecek. Destek için gelen NATO kuvvetlerinin Ruslar tarafından etkisiz hale getirilmesi durumunda ise lojistik destek İtalya, Yunanistan ve Türkiye üzerinden sağlanacak. Telegraph'a göre ABD askerleri ayrıca İtalya-Slovenya ve Hırvatistan'dan kara yolu ile desteğe gelecek yine aynı şekilde Türk ve Yunan limanlarına gelen ABD kuvvetleri destek için daha sonra Bulgaristan ve Romanya üzerinden hareket edecek.

Kuzey’deki Planlar

NATO'nun güney ve doğu ittifakındaki planların yanı sıra Baltık ülkeleri üzerinden de bir sevkiyat söz konusu çünkü Almanya, İsveç ve Finlandiya için NATO yetkilileri özel bir endişe duyuyor. NATO'da görev alan Teğmen Sollfrank konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede hava savunmasının kritik olduğunu ve Rus bombardımanına karşı olası bir savaşta kilit rol oynayacağını belirtip şöyle diyor.

"Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını gözlemlerken lojistik noktalarını vurduklarını gördük. Hava savunmasına gelince… Yeterli hava savunmanızın olmadığı bir durumu hayal edemiyorum"

Rus Devlet Televizyonunda Nato Ülkesine Saldırı Planı

Öte yandan Rusya'nın devlet televizyonunda savaş uzmanı ve eski general Konstantin Sivkov Polonya'yı nükleer saldırı ile tehdit edip soykırım çağrısında bulundu. Polonya'nın yaklaşık 20 şehri olduğunu hatırlatan Sivkov, nükleer başlıklı 2 adet İskender füzesiyle ülkenin tamamen etkisiz hale getirileceğini öne sürdü. Sivkov ayrıca bu füzeler nedeniyle milyonlarca Polonyalının 15 dakika içinde öleceğini belirterek Avrupa'nın diğer ülkelerine de gözdağı verdi.

Ukrayna Savaşı başladığın da Putin “gerekirse nükleer’e başvurabiliriz” demişti. Sonra oyunun farkına vardı ve şu açıklamayı yaptı: “Rusya’ya saldırı olmadıkça kullanmayacağız”..

NATO önce Ruslar önümüzdeki 5-8 yıl içinde Avrupa’ya saldırabilir derken, birileri de bu sürecin 20 yıl içinde olacağını söylemesi dikkat çekicidir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.