Bursa Arena E'Gazete
2024-10-22 00:10:06

Küba'daki Elektrik Kesintisinin Sırrı..

ALİ BEKTAN

22 Ekim 2024, 00:10

Küba ilginç bir durum yaşıyor; Elektrik kesintisi 4. gününde, Oscar fırtınası etkili oluyor. ABD’nin Ekonomik Ambargosu altındaki Küba’da Cuma günü başlayan elektrik kesintileri 4. gününde devam ederken, Oscar tropik fırtınası ülkenin doğu illerinde etkili oluyor.

Küba Devlet Başkanı ve Küba Komünist Partisi Merkez Komitesi Birinci Sekreteri Miguel Díaz-Canel Bermúdez, elektrik kesintisi ve doğu illerinde etkili olan Oscar tropik fırtınası nedeniyle Küba’nın “olağanüstü bir durum” yaşadığını belirtti.

Granma’nın haberine göre elektrik işçilerinin sorunu çözmedeki kararlılığının ve halkın bu durum karşısındaki anlayışının altını çizen Díaz-Canel Bermúdez, devrim'in vatandaşların huzurunu bozan eylemlere asla tolerans göstermeyeceğini belirtti.

Olayın, ABD Hükümeti'nin Küba’ya karşı yürüttüğü ekonomik savaşla daha da artan bir gerçek olan yakıtın bulunmamasından başladığını söyleyen Díaz-Canel “Buna finansal ve enerji zulmü de dahildir. Sistemin tam kapasiteyle ve tüm kararlılığıyla çalışabilmesi için istikrarlı yakıt tedarikimiz yoktu” dedi.

Küba’da Ulusal Elektrik Sistemi’ni (SEN) besleyen ana santrallerden Matanzas kentindeki Antonio Guiteras Elektrik Santrali’nde 18 Ekim’de meydana gelen arızanın ardından ada genelinde elektrik kesintisi başlamıştı.

İlk müdahalenin ardından yeniden belirli bölgelere elektrik verilmeye başlanmış ancak Cumartesi günü adanın tamamında yeniden elektrik kesintisi yaşanmıştı. Pazar günü ise yoğun çabaların ardından başkent Havana başta olmak üzere bazı bölgelerde elektrik verilmeye başlandı.

Küba devlet elektrik şirketi Union Electrica (UNE) Pazartesi itibariyle başkent Havana’da yaşayanların yüzde 50’sinin elektriğe ulaşabildiğini duyurdu. UNE’den yapılan açıklamada Ulusal Elektrik Sistemi’ni yeniden işler hale getirmek için yoğun bir çalışmanın sürdüğü kaydedildi.

Pazar günü Kübalı yetkililerce yapılan açıklamada krize müdahale için mevcut stratejinin Ulusal Elektrik Sistemi’nin üç bölgede yeniden organize edilmesi olduğu duyuruldu. Böylelikle, farklı üretim birimlerinin devreye alınmasını kolaylaştırmak ve adanın yaklaşık on milyon sakinine hizmetin kademeli olarak yeniden sağlanması amaçlanıyor.

Küba Enerji Bakanı Vicente de la O Levy Salı günü itibariyle ülkede tümüyle elektrik verilmeye başlanmasının beklendiğini belirtti.

Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel Bermúdez, sistemin istikrara kavuşmasına ve önümüzdeki haftalarda daha iyi durumda çalışmaların yapılmasını sağlayacak yakıt tedarikine ulaşmaya odaklandıklarını açıkladı.

Küba’da Ulusal Elektrik Sistemi’nin kurtarılması çalışmaları ve ülkenin doğu illerine ulaşan Oscar tropik fırtınası nedeniyle eğitime ve idari faaliyetlere 3 gün ara verildi.

Küba’daki bu elektrik kesintilerinin arkasında Dünya İlaç Devleri’nin olması bir Komplo Teorisi olarak konuşulmaya başlandı. Küba başta kanser olmak üzere bir çok hastalığı iyileştirebiliyor. Dünya’nın bir çok ülkesinden gelenler tedavi olup sağlıklarına kavuşuyorlar. Bu durumdan ilaç şirketlerinin rahatsız olması normal değil mi?

Küba’daki santrallerin eski olması nedeniyle, çok kolay bir şekilde devre dışı bırakılmasını sağlamak kolay olurken, bunları çalıştıracak yakıtı aldıkları Rusya ve Meksika gibi ülkeler, neden yeni santraller inşa etmek için devreye girmiyorlar. Bence sorulacak soru budur. Sosyal medya’daki algi operasyonu elektrik kesintileri dünya genelinde olacak denilriken, Küba’nın seçilmesi bizce düşünülmesi gereken konudur. Küba Devleti, Turimz ve Sağlık Hizmetleri işlerinden büyük paralar kazanaırken, elektriksiz bu işlerin olmayacağı’da biliniyor. Küba bu işten ders çıkarmak ve tedbirleri almak zorundadır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.