*Geç vakitte yenilen ağır yemekler, tatlılar, içilen asitli içecekler veya çeşitli bahanelerle yenilen abur cuburlar uykusuzluğu tetikler. (Gece sık idrara çıkmak sadece prostat nedeniyle olmaz. Özellikle akşam yenilen tatlılar ve karbonhidratlar idrar sıklığının önemli nedenleri arasındadır.)
*Alkol ve sigara kullanımı. Tütün ürünlerindeki nikotin uykuyu etkileyebilecek başka bir uyarıcıdır. Alkol uykuya dalmaya yardımcı olabilir ancak daha derin uyku aşamalarını önler ve genellikle gece yarısı uyanmaya neden olur.
*Kahve, çay ve kola gibi kafein içeren (uyarıcı etkiye sahip) içeceklerin fazla tüketilmesi. Kafeinli içecekler uyarıcı etkiye sahiptirler. Bu tip içecekleri akşam veya geç saatlerde tüketmek uykuya dalmayı zorlaştırır.
UYKUSUZLUĞUN NEDEN OLDUĞU SAĞLIK SORUNLARI
*Uykusuzluk genel olarak vücudun bağışıklık sistemine zarar vererek birçok hastalığın oluşumu için zemin hazırlar. Yorgunluk, halsizlik, isteksizlik, sinirlilik uykusuzluğun en basit sonuçlarıdır. Kalp damar hastalıklarından psikolojik sorunlara kadar pek çok hastalık uykusuzluk halinde daha da ağırlaşmaktadır.
*Uykusuzluk beynimizin etkinliğini azaltır. Normalde daha kısa sürede daha az efor sarf ederek ulaşabileceği sonuçları daha uzun sürede, daha çok efor harcayarak elde edebilir.
*Yetersiz uyku kısa ve uzun süreli hafıza körelmesine neden olabilir. Yeterince uyumamışsanız unutursunuz ve dikkatinizi toplayamazsınız. Yapılan araştırmalar sonucu 36 saat uykusuz kalan insanlarda karar alma mekanizmasının yavaşladığı plan yapma ve koordine olma kabiliyetinin zayıfladığı görülmüştür.
Yeni yılın yeni bilgiler edinmeye fırsat olması dileğiyle…