Kabızlık, bağırsak hareketlerinin azalması ve boşaltımın yapılmasında güçlük çekme durumudur. Normal bağırsak hareketliliği kişiden kişi ye değişiklik göstermektedir. Tanımı oldukça geniştir ve pek çok nedeni vardır. En zor çözüleni ise bağırsak florasının bozulması nedeniyle ortaya çıkan kabızlıktır.
Kabız kişilerde hazımsızlık ve şişkinlik gibi şikayetlerin yemeklerden yarım saat kadar sonra başlaması bir tesadüf değildir. Çünkü mide çıkışında boşaltımı engelleyen bir hastalık mevcut değil ve mide ileri derecede sarkmamış veya genişlememiş ise hazımsızlık, yemeklerden sonra hissedilen şişkinlik, karnın üst kısımlarında ve göbek çevresindeki gerginlik gibi şikayetlerin pek çoğunun nedeni zannedildiği gibi mideye bağlı değil kabızlık nedeniyledir.
Bu şikayetler genelde yemekle birlikte kalın bağırsak da oluşan yetersiz hareketler sonucu biriken gayta ve gazların sıkışmasıyla ortaya çııkmaktadır. Gizli kabızlık da aynı şikayetlere neden olabilir. Kişi her gün tuvalete çıkmasına rağmen kalın bağırsak yeteri kadar boşalmamakta ve bağırsağın gayta içeriği ve gaz miktarı normalden fazla olmaktadır.
Bağırsak florasının bozulması sonucu ortaya çıkan ve 36 saat veya daha uzun süreyle tuvaletini yapamamak şeklinde kendini gösteren kronik kabızlık ise sağlığımız için son derece tehlikelidir ve çözümü çok daha uzun bir süre alır. Baş ağrısından felce, damar tıkanıklığından kalp yetmezliğine kadar bir dizi sağlık sorununa da neden olabilir.
Her türlü kabızlık problemi için öncelikle sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir. (Bunun için de kitabın beslenme bölümünü detaylı olarak incelemeniz gerekir.)
*Kronik kabızlık" için en etkili çözüm yolu kimyasal hiçbir ilaç kullanmadan lavman yaparak kolonu tamamen temizlemek. Daha sonra da bozulan bağırsak florasının sağlıklı bir şekilde yeniden oluşmasını sağlamaktır. (Detaylı bilgiyi sindirim sistemiyle ilgili bölümde bulabilirsiniz.)
Kabızlık bağırsak florasının bozulması dışında da çok çeşitli nedenlerle olabilir. Seyrek gerçekleşen bu tip kabızlığın çözümü çok daha kolaydır. Yararlı olabileceğine inandığım bazı basit yöntemler aşağıda sıralanmıştır. Kendinize en kolay, en uygun ve en etkili yöntemi seçerek veya zaman zaman değiştirerek kullanabilirsiniz.
*Kabızlık için en basit neden beslenme ve yaşam tarzımıza bağlı olarak sindirim sistemindeki atık malzeme hareketinin yavaşlamasıdır. Bu ihtimali ve gizli kabızlık olabileceğini göz önüne alarak sabahları aç karnına ve gece yatmadan önce içine limon suyu katılmış ılık bal şerbeti içmeyi alışkanlık haline getirin.
Eğer bu uygulamayı kabızlığa çözüm olması için yapmak isterseniz, sabah, öğle ve akşam ılık bal şerbeti, diğer vakitlerde de susadıkça veya acıktıkça ılık su içerek geçirin. (Gün boyu hiçbir şey yemeyin)
*Akşamdan bir veya iki tane kuru inciri doğrayın, küçük bir kapta üzerini kapatacak kadar sıkma zeytinyağı ilave edip sabaha kadar bekletin. Sabah kalktığınızda aç karnına incirleri yiyip, zeytin yağını için. Aynı şekilde sabahtan hazırladığınız karışımı da gece yatmadan önce uygulayın. Bu karışımı hurma veya gün kurusu kayısı ilede yapabilirsiniz.
*Üç günden fazla aralıklarla tuvalete çıktığınız kabızlık problemleri için en uygun yöntem bitkisel yağ kullanmaktır. Hem kabızlığa iyi gelerek hemoroit oluşumunu engeller hemde sindirim yolunda çoğalan patojen bakterileri yok ederek bağırsaklarda gelişebilecek kronik inflamasyonu önler.
Gerekli mazlzemeler:
Kantaron yağı, keten tohumu yağı, susam yağı, hint yağı ( en etkilisi olmasına rağmen ülkemizde satışı yasaklandı), karanfil yağı, zencefil yağı, papatya yağı veya nane yağı.
Uygulanması:
Hint yağı dışındakileri eşit miktarda alıp karıştırın. Bu karışıma diğer yağlardan herhangi birinin dörtte biri oranında hint yağı ilave edin. Probleminiz çözülünceye kadar sabah, öğlen ve akşam yemek öncesi aç karnına bir çorba kaşığı için. (Bence öğle yemeği tamamen gereksiz.)
*Sabahları aç karnına iki tane elmayı kabukları, koçanı ve çekirdekleriyle birlikte yiyin. Hem beslenmenize destek olacak hemde bağırsak hareketlerinizi kolaylaştıracaktır.
*Yatmadan önce iki tane portakalın (mevsiminde) sadece en üstündeki sarı kısmı incecik soyun. Meyveyi üzerinde kalan beyaz kısmı ile birlikte tüketin.
*Küçük bir tencereye üç yemek kaşığı ezilmiş kepeği koyup üzerine iki su bardağı kaynamış içme suyunu dökün. Çabuk soğumaması için herhangi bir bezle sararak bir gece bekletin. Ertesi sabah kepeği aç karnına tüketin. Bu uygulamayı 10 gün devam edin.
*Beş – altı tane kurutulmuş mürdüm eriğini sabahtan bir bardak kefirin içine koyup akşama kadar bekletin ve yatmadan önce kefiri içip, kuru erikleri yiyin. Probleminiz çözülene kadar uygulamaya devam edin.
*Bir tatlı kaşığı chia tohumunun üzerine bir bardak kaynar su dökün. Birkaç saat beklettikten sonra yatmadan önce chia tohumları ile birlikte için.
*Her türlü erik ve gün kurusu kayısı hoşafı bağırsak haareketlerini hızlandırır.
*Ayrıca sabahları içilecek ananas, havuç ve bir parça kırmızı pancar suyu karışımından oluşan meyve suyu kokteyli mide asidi ve pankreas enzimleri üretimini tetikleyerek sindirim sistemini gelecek yiyeceklere hazır hale getirir. Lahana, kereviz ve ekşi elma suyu sindirim enzimi üretimini tetiklemenin yanında böbreklerimizin temizlenmesine de destek olur.
*Ispanak, marul maydanoz, dere otu, kereviz, havuç ve pancar sapları gibi yeşil yapraklı sebzeler, birazcık domates, sıkma zeytinyağı, limon veya ev yapımı sirke ilavesi ile harika bir antioksidan salata olmanın yanı sıra, hem sindirim sisteminin çalışmasına destek olur hemde sağlığımız için gerekli vitamin ve minerallerin pek çoğunu temin edebilir..
*Kalın bağırsağınızı temizlemek amacıyla kefir, elma suyu ve sebze salatası kullanımı:
Birinci gün: Sadece kefir için. 2,5 litre kefiri altı öğünde tüketin. Bütün gün kefir ve tam tahıl ve hakiki tereyağından yapılmış pilavdan başka bir şey yemeyin. Gerektiğinde sadece azar azar ılık su için.
İkinci gün: Birbuçuk iki litre elma suyunu altı öğünde tüketin ve gün boyunca tam tahıl ve hakiki tereyağından yapılmış pilavdan başka bir şey yemeyin. Gerektiğinde sadece azar azar ılık su için. Elma suyu ekşi ve tatlı elmalardan taze sıkılmış olmalıdır.
Üçüncü gün: Gün boyunca (miktarını abartmadan) sadece sebze salatası tüketin. Salatanın içerisinde salatalık turşusu, lahana turşusu, soğan, sarımsak sirke, limon ve sıkma zeytinyağı bulunmasına özen gösterin. Ayrıca sıkma zeytinyağı eklenmiş, pişmiş kırmızı pancar, havuç ve patatesten yapılmış salatayıda çeşni olarak tüketebilirsiniz.
Bu uygulamayı ayda bir tekrarlamanız halinde, sindirim problemlerinizin en başından önlenmesine destek olursunuz.