Bursa Arena E'Gazete
2024-07-02 00:08:53

Jef Bezos’un Uzay Projesi

ALİ BEKTAN

02 Temmuz 2024, 00:08

Elon Musk ve Jeff Bezos’u uzay çalışmaları ile tanıyoruz. Musk Mars’da koloni kurmak isterken, Bezos’da Ay’da 2030 yılından itibaren kurulacak Ay Üsleri ve Şehirleri projesi Artemis’i yapıyor. 

Konu Dünya'dan uzakta insan yaşamını destekleyen bir dizi fütüristik habitat olunca ilk akla gelen isim Elon Musk. Fakat Bezos’un Musk’ın kızıl gezegen Mars’ta kalıcı bir koloni fikrini bile geride bırakan çok büyük bir hayali var: Uzayda süzülen şehirler kurmak.

Bezos 2023 yılında konuk olduğu Lex Fridman’ın podcast programında bu hayalini şöyle özetliyor:

“Güneş sisteminde milyarlarca insanın uzayda yaşadığını görmeyi çok isterim ve bu vizyona ulaşmanın tek yolu devasa uzay istasyonları kurmak..” 

Bu projeyi biz ilk defa 1966 yılında ABD televizyonlarında gösterilmeye başlayan “Uzay Yolu” Dizisinde gördük. O dizide yer alan teknolojik aletler, cihazlar 20 yıl içinde insanlığın hayatına girdi. 

Bezos insanların Mars gibi gezegenlerde değil, Güneş sisteminde süzülen dev uzay kolonilerinde yaşadığı bir gelecek düşünüyor. “Gezegen yüzeyleri herkesin sığması için çok küçük” diye ekliyor. Ona göre insanlık bu şekilde gezegeninin değerli kaynaklarını tüketmeden gelişebilir. Dünyanın sunduğundan daha fazla kaynağa ve ortama erişmemiz gerektiğini savunuyor.

Aslında Bezos bundan yıllar önce küçük bir izleyici kitlesine ‘Dünya'ya Fayda Sağlamak İçin Uzaya Gitmek’ başlıklı sunum gerçekleştirmiş ve bu vizyonunu anlatırken bazı görseller kullanmıştı. Kabul etmek gerekir ki bunlar şu aşamada fantastik illüstrasyonlardan başka bir şey değil. Ancak pek çok kişiye göre (Musk'ın SpaceX'i gibi) şirketin uzay yarışındaki hırsına işaret ediyor.

Uzmanlardan oluşan bir grup bilim adamı, mimardan astrobiyologa, dört farklı uzman Bezos’un bu hayali hakkındaki açıklamalarda bulundular. Geçtiğimiz günlerde Business Insider’da yayınlanan görüşlere göre henüz katedilmesi gereken çok yol var.

Jeff Bezos'un uzay kolonileri bir silindir gibi görünecek
Bezos'un bu fütüristik yaklaşımında ‘O'Neill silindirleri’ olarak bilinen uzay istasyonları yer alıyor. Bu konsept ilk olarak 1970'lerde Princeton Üniversitesi fizik profesörü Gerard O'Neil tarafından ortaya atılmıştı.

“O'Neill'in vizyonu ilham verici ve kesinlikle devasa” diyen Anthony Longman, yaklaşık 8 bin kişilik uzay habitatları tasarlayan bir mimar. Elbette bu tasarım aynı anda yedi astronotun bulunduğu Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan daha büyük olacak. 

Uzay Kolonileri 32 km uzunluğunda, 6,5 km genişliğinde ve içinde yapay yerçekimi oluşması için dönüyor. O’Neill içeride doğal ekosistemler, su kaynakları ve hatta hava sistemleri kurabileceğimizi; böylece çiftlikler, ulaşım sistemleri ve hareketli şehirler inşa edebileceğimizi düşünüyordu. Longman, O'Neill kolonileri için “İnşa edilemez demiyorum ama bu ölçekte bir şey yapabilmemiz için muhtemelen yüzlerce yıl geçmesi gerekecek” diyor.

 Bezos da insanların hemen bu yüzyılın sonuna kadar O'Neill tarzı uzay kolonilerinde yaşayacağını öne sürmüyor. Fakat bu uzun vadeli vizyon, Blue Origin'in ve genel olarak ticari uzay yarışının bugünkü hedeflerini net bir biçimde şekillendiriyor. 
Elon Musk ve Jef Bezos’un Uzay Projelerinin ne kadarı gerçekleşecek, herkes merak ediyor. En önemlisi Ay ve Mars’da koloniler kurabilecek miyiz?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.