Suriye’de İŞID tehlikesi geçti mi? Amerika ile yapılan mutabakat sonrası Suriye’deki hapishanelerdeki ve dışarıdaki militanların Türkiye’nin sorumluluğunda olduğuna karar verilişti.
Suriye’de IŞİD ile mücadele sürerken, gözler şimdi Irak’a çevrildi.
IŞİD’ın varlığı sadece Suriye ile sınırlı değil. Bölgeye yayılmış olan bu militan grubun halen etkili olduğu da bir gerçek. Bunu Amerikan istihbarat raporlarında da görebilmekteyiz.
IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin ölümünden sonra örgüt militanlarının Kuzey Irak’ta faaliyetlerini arttırdığı görülüyor. IŞİD’in sivilleri kaçırması ve ölümle tehdit etmesi yüzünden birçokları evlerini terk etmek zorunda bıraldığı da gelen haberler arasında.
Konu ile ilgili gelişmeler göz atalım:
Kuzey Irak’ta yaşayan Cevad Davudi, IŞİD terör örgütünün saldırılarını önlemek için yerel halkın kurduğu gönüllü devriye ekibinde çalışıyor.
İki hafta önce, bu köyün yakınlarında bir IŞİD lideri öldürülmüş. O zamandan beri intikam peşinde koşan IŞİD militanları, Cevad ve diğer köylüleri tehdit ediyor.
Davudi, “Geçtiğimiz günlerde bir telefon geldi. Tanımadığım biri bana Arapça ‘Sen bir IŞİD askerini öldürdün ve onun kanı yerde kalmayacak’ dedi. Bunu duyunca ailem için çok korktum çünkü bölgede Peşmerge gücü yok” diye durumunu anlatıyor.
Bölge resmi olarak, Irak güçleri ve yerel Kürt Peşmergesi’nin kontrolünde. Ancak geceleri, IŞİD’in devlet koruması altında olmayan alanlarda saldırılar düzenlemesi, birçok sivili evlerini terk etmeye zorladığına da vurgu yapılıyor.
Iraklı yerel yetkililer, IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin geçen ay Suriye’de öldürülmesinin ardından, örgütün bölgedeki eylemlerinde artış gördüklerini söylüyor.
Askeri yetkili Simko Ali, “IŞİD, Bağdadi’nin ölümünden önce de bu bölgede varlık gösteriyordu. Ama sayıları azdı. Şimdi sayılarında ciddi bir artış söz konusu” diyor.
IŞİD militanları, bölgeye mayın ve diğer patlayıcı maddeler döşemenin yanı sıra, gasp ve fidye için adam kaçırma gibi eylemlere de başvuruyor.
Bölge sakinleri, işbirliği yapmayı reddedenlerin, terör örgütü tarafından rehin tutulduğunu söylüyor.
Yerel yetkili Muhammed Omar, ellerinde IŞİD’in, Tuzhurmatu ve Hamrin Dağı yakınlarında iki hapishane inşa ettiğine dair istihbarat olduğunu belirtiyor.
Yerel yetkililer, bölgedeki terör tehdidine son vermek için, Irak ve Kürt güçleri arasındaki koordinasyonu arttırmaya çalıştıklarını söylüyor.
Şimdi asıl konuya ve gelebilecek tehlikeye bakalım:
Eğer IŞİD belirlendiği gibi Irak’ta güçleniyorsa bunun Suriye yansımaları da beklenmelidir. Çünkü, Irak ve Kürt güçlerinin bu militan gruplarla başa çıkması şu an için mümkün değil.
Bölgedeki etkinliği artırmak isteyen Amerika, IŞİD’ın güçlenmesine seyirci kalabilir. IŞİD’ın varlığı bugüne kadar Amerika için bölgedeki varlığını güçlendirdi. Yapılan açıklamalarda da “Halen IŞİD ile mücadele ediyoruz” deniliyor.
Amerika, IŞİD’ın tamimiyle ortadan kaldırılmasını istemiyor olabilir. İstemiş olsa, bu örgütü en kısa zamanda ortadan kaldırabilecek güce sahip. IŞİD’ın varlığı bir yerde Amerikan projesi olduğu daha önce açıklanmadı mı?
IŞİD konusu bizi de çok yakından ilgilendiriyor.
Türkiye’de bile uykuda bulunan IŞİD varlığından söz ediliyor. En üst düzeydeki makamlardan bile bunları duyduk. Her ne kadar IŞİD ile mücadelede güvenlik güçlerimiz etkili oluyorlarsa da bu tehlikenin kolay biçimde geçiştirilemeyeceği de uzmanlarca dile getiriliyor.
Dikkat edin, yüzlerce IŞİD’cı yakalanmasına rağmen halen bu işin bitme noktasına geldiğini söyleyemiyoruz. Kendilerini gizleyenlerin sayısının da yüksek olabileceği söyleniyor.
Sözü fazla uzatmayalım:
IŞİD tehlikesi bugün için ortadan kalkmış gibi görünüyorsa da hiç beklenilmeyen anda bu tehlike yeniden hortlayıp ortaya çıkabilir.
Irak’taki gelişmeler bu açıdan önemlidir.
.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz