Tarihin derinliklerine baktığımızda hemen her dönemde Türkmenlerin çok sıkıntı çektiğini, Türkiye’den ise beklenen desteği alamadığını görmekteyiz. Özellikle son yıllarda Irak ve Suriye’de yaşayan Türkmenlerin sorunlarının çığ gibi büyüdüğünü de söylemliyiz.
Irak’ın Amerika tarafından işgalinden sonra Kuzey Irak’ta Barzani, Türkmenlere her türlü eziyeti yapmış, bölgenin nüfusu ile oynamış, Türkmenlere ait mal varlıklarına el koymuş, Türkmen liderlerini suikast ve tuzaklarla yok etmeyi sürdürmüştür. Bugün de bu zulüm bölgede bütün şiddeti ile devam ediyor.
Irak’ta son yapılan seçimlerde bölgede ve Türkmenler üzerinde nasıl oyunlar oynandığını ve Türkmenlerin nasıl bir baskı içinde bulunduğunu hepimiz yakından gördük. Seçimlerdeki hilenin ortaya çıkarılmasına rağmen Türkmenler bu konuda da yalnız bırakıldı.
Suriye’deki iç çatışmalar ve bölgedeki sıkıntıların da en fazla Türkmenleri etkilediğini yıllardır görmekteyiz. Irak’ta olduğu kadar Suriyeli Türkmenlerin de bulundukları ortamdan memnun olduklarını söyleyemeyiz.
Soru şu: Türkmen kardeşlerimize sahip çıkabiliyor muyuz?
Bu soruya yanıt ararken, ITC Başkanı Erşad Salihi’nin son açıklamaları geldi. Salihi’nin açıklamalarından bir bölüm vereceğiz. Bu bölümü okuduktan sonra Türkmenlere sahip çıkıp çıkmadığımızın sorusu da yanıt bulacaktır.
ITC Başkanı Erşad Salihi, Türkiye'de eğitim görmek için başvuruda bulunan Türkmen gençlerden hiçbirinin burs alamadığını ve Türkiye'de eğitim gören Türkmenlerin sayısının giderek azaldığını söyledi.
Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, "Türkmenlerden vazgeçmeyin" diyerek Türkiye'ye çağrıda bulundu.
Salihi, Türkiye'de eğitim görmek umuduyla başvuruda bulunan Türkmen gençlerinin bazılarının mülakatlara çağrıldığını ancak hiçbirinin burslu eğitime kabul edilmediğini söyledi.
Türkmeneli Cephesi Salihii’nin açıklamalarını şöyle yansıtıyor:
"Pek çok Türkmen kardeşim Türkiye’de eğitim görmek hayali ile Türkiye Burslarına başvuru yapmıştır. Bu kardeşlerimizden bir kısmının mülakata çağrıldığını öğrenmiş olmakla birlikte şimdiye kadar hiçbir Türkmen gencinin Türkiye Burslarına kabul edilmediğini biliyoruz. 1990'lardan itibaren Türkmenlere Türkiye’de tanınan eğitim ayrıcalığı, yurt dışından öğrencilerin Türkiye’deki eğitim organizasyonunun düzenlenmesinin Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na geçmesi ile son bulmuş ve diğer tüm ülke vatandaşları ile aynı statüde değerlendirilmiştir. Bu durum itibariyle Türkiye’de eğitim gören Türkmen sayısı giderek azalmaya başlamıştır. Bu konuda Türkiye’deki yetkililerle birçok görüşme yapmamıza rağmen bir sonuç alabilmiş değiliz. Bugün yaşananlar ve çıkan Sonuçlar da bunu göstermektedir. Irak Türkmenleri yıllardır Irak’taki baskıcı rejimlerin zulmü altında kalmış ve her türlü hakkı elinden alınmıştır. 2003’ten sonra da ülkedeki zorlu şartlar nedeniyle Türkmenlerin bu hakları iade edilememiştir. Türkmen hakları için mücadelemizi bugüne kadar verdik ve kanımızın son damlasına kadar vermeye devam edeceğiz. Ancak bu konuda desteğe ihtiyacımız olduğu göz ardı edilemez. Irak’taki her topluluğun sırtını dayadığı bir ülke ya da ülkeler var. Biz de önce Irak vatandaşları olarak en önemli sınır komşumuz olan ve Türkmenler olarak soy bağımızın bulunduğu Türkiye’nin yardımı ve desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Türkmenlerin Irak’ta gelişiminin desteklenmesi Irak’ın da istikrarını katkı yapacaktır. Bu vesile ile Türkiye’deki yetkililere sesleniyorum. Türkmenlerden vazgeçmeyin. Irak topraklarında hakkı yenilen, ezilen, zulme uğrayan soydaşlarınıza el uzatın. Bizim olduğu gibi bölgenin umudunun da Türkiye olduğu unutmayın."
Bu noktada söylemek istediklerimiz var:
Türkiye’de sayıları 4 milyona dayanan Suriyeli sığınmacı var. Bunların büyük bölümü eğitimlerini sınavsız ve devlet desteği ile sürdürüyor. Çoklarına ev ve barınma imkânları verildi. Geçimlerini sağlamak amacı ile mali destek alanların olduğu da söyleniyor.
Sığınmacı olarak ülkemize gelen, hemen her şeyden istifade eden Suriyelilerin yanında Türkmenlere ilgi gösterilmemesi tartışmaları da beraberinde getiriyor. B u da toplumda rahatsızlıkların olmasının önünü açıyor.
Erşad Salihi’nin açıklamaları da Türkmenlerin mağduriyetini, ezilmişliğini, tükenmekte olduğunu gösteriyor.
Önümüzde yeni bir yönetim sistemi var. Temennimiz bu sistemde Türkmenlere gereken önemin verilmesidir. Özellikle eğitim konusunda Türkmen kardeşlerimizin beklentilerinin yerine getirilmesi bölge açısından da önemlidir. Bunun göz ardı edilmemesi gerektiği görüşündeyiz.
Türkmenler konusu bizi çok yakından ilgilendiriyor. Bölgenin geleceği açısından da önem kazanıyor. Bu konuda yazmayı sürdüreceğiz.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz
.