Bir yandan “erken genel seçim” tartışmaları yapılırken, öte yandan bazı kamuoyu araştırma grupları da boş durmuyor. “Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusu yönetilen seçmenlerin yeni arayış içinde olduğu da ortaya çıkıyor.
İktidar partisindeki oynamalar ve eğilim öyle görünüyor ki yapılacak seçimin sonuçlarını kökten etkileyecek. Çünkü bu parti içindeki kararsızların vereceği oyun rengi çok önemli olacaktır.
AK Parti içinden çıkan Gelecek Partisi ile DEVA Partisi’ndeki yükseliş buna somut bir örnek olarak gösterilebilir.
Her ne kadar yeni partiler tam teşkilatlanmış olsalar da yapılan kamuoyu araştırmalarında bu partilerin giderek bir yükseliş içinde oldukları görülüyor.
Bugüne kadar birçok kamuoyu araştırma grubu anket düzenledi. Ortaya çıkan sonuçlara baktığımızda bir kaç puanlık farklarla partilerdeki durumun değişmediği görülüyor.
MAK Araştırma'nın yaptığı Türkiye'nin Gündemi araştırmasının sonuçları yayınlandı. Araştırmaya göre, “Bugün seçim olsa son seçimde oy verdiğiniz partiye yine oy verir misiniz?” sorusuna “kararsızım” diye yanıt verenlerin oranın en yüksek olduğu seçmen kitlesi AK Parti seçmeni olarak belirlendi.
Ankete göre Gelecek Partisi ve DEVA Partisi oy oranları ise yükselişte. İşte dikkat çeken araştırmanın sonuçlarından ortaya çıkan bir başka çarpıcı gerçek de “kararsızların” yüksek olduğu yönünde.
Mehmet Ali Kulat'ın Başkanlığında 12-17 Haziran tarihleri arasında MAK Araştırma'nın ülke genelinde yaptığı “Türkiye Geneli Gündem Araştırması” anketinin sonuçları açıklandı.
Anket sonuçlarına göre bu pazar seçim olsa 4 parti barajı geçmeyi başarırken, AK Parti'nin oyları kararsızlar dağıtılmadan yüzde 30.6'ya, kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise yüzde 35.5'a kadar geriledi. CHP ise kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 35.5 oy alırken, MHP ve İYİ Parti yüzde 10 barajını geçiyor, HDP ise az farkla baraj altında kalıyor.
Anket sonucuna göre dikkat çeken bir diğer nokta ise Ahmet Davutoğlu'nun Gelecek Partisi ve Ali Babacan'ın DEVA Partisi'nin oy oranının yükselmesi. Araştırmaya göre, Gelecek Partisi'nin oy oranı kararsızlar dağıtılmadan 2,7 olarak hesaplanırken, DEVA Partisi'nin oy oranı 2,6 olarak kayıtlara geçti.
Ankette, "24 Haziran seçimlerinde (Son yapılan Genel Seçimde) Oy verdiğiniz Siyasi Partiye Yarın Seçim Olsa oy verme tercihiminiz değişir mi?" sorusu da soruldu. Soruya verilen yanıtlarda HDP seçmeninin yüzde 85'i, CHP ve İYİ Parti seçmeninin yüzde 80'i, MHP seçmeninin yüzde 75'i ve Saadet Partisi seçmeninin yüzde 70'i 'kararım değişmez' yanıtı verirken AK Parti seçmeni arasında bu oran yüzde 65'e kadar geriliyor.
Buradan çıkan sonuçları değerlendirelim:
AK Parti’deki erime sürüyor. Ekonomideki gidiş, iktidar partisinin gelecekteki konumunu da belirleyecek. Dikkat edilecek olursa AK Parti seçmenindeki kararsızlık da partinin geleceğini belirleyecektir.
CHP’de beklenen yükseliş görülmüyor. Birkaç puanlık yükseliş ana muhalefet partisinin beklenen hamle yapmasını engelleyebilir.
MHP’nin kemikleşmiş seçmen kitlesinin partisine sahip çıktığı görülüyor.
İYİ Parti’de maya tuttu.
HDP’nin oy kaybı, seçmenin yeni partilere eğiliminden kaynaklanabilir. HDP, her ne kadar baraj altında kalıyor gibi bir sonuç çıkıyorsa da genç nüfusun partiye bağlı kalıp, HDP’yi baraj üstüne taşıyabileceği de söyleniyor.
Daha önce yapılan anketlerde Gelecek Partisi ve DEVA Partisi düşük oy alan partiler olarak gösteriliyordu. Şimdi ise bu partilerde gözle görülür bir yükseliş gerçekleşiyor. Liderlerin sahaya çıkması ve gösterecekleri performans bu partilerdeki oy oranlarını etkileyebilir.
Seçimler 2023 yılında yapılacak. Daha önümüzde çok zaman var. Eğer erken genel seçim ortaya çıkarsa bu değerlendirmelerin yeniden yapılması gerekecektir.
Ekonomideki gidiş iyiye eğilim göstermezse erken genel seçimin gündeme gelebileceği iddia ediliyor. Bunun sonuçlarını da şimdiden göremeyiz. Kaldı ki, seçmenin değerlendirmesi sadece ekonomi üzerinde değil, işsizlik, iç ve dış sorunlardaki artış da etkili olacak.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.necdet/buluz