Başlığa aldığımız cümle sıklıkla sorulan bir soru haline geldi. Bu sorunun yanıtını vermek şu an için çok zor. Ancak, Alman Robert Koch Enstitüsü’nün yıllar önce bu konuda hazırladığı bir rapor, virüs hakkında geniş bilgiler veriyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Alman Meclisi'ne tam 8 yıl önce sunulan Robert Koch Enstitüsü ve çok sayıda bilim kurulunun hazırladığı raporun ayrıntıları ortaya çıktı.
Dünyayı saran coronavirüs belası konusunda merak edilen tüm ayrıntıların ele alındığı bu rapordan bazı alıntıları sizlerle paylaşıyoruz.
Raporda, "Mutasyona uğramış, yeni SARS-CoronaVirüs, Güneydoğu Asya’daki bir hayvan pazarından çıkacak. Tüm dünyayı saracak. Ülke olarak hazırlıklı olmalıyız. Üç yıl sürecek. İki kez mutasyona uğrayacak. Aşısı üç yılda ancak bulunacak. Bir kez hastalanan, iyileşmiş olsa bile mutasyona uğramış yeni virüsten yine etkilenebilecek" ifadeleri yer aldı.
Almanya’da Robert Koch Enstitüsü Başkanlığı’nda hazırlanan “Risk Analizi ve Halkı Koruma” başlıklı raporda ‘SARS CoV’ virüsünün mutasyona uğrayıp ‘pandemi’ olacağı, tüm dünyayı etkileyeceği ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olacağı belirtiliyor.
Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre; Alman Meclisi'ne sunulan, 10.12.2012 tarihli ve 17/12051 sayılı raporda dikkat çeken bulgular ve bilgiler içeriyor. Sekiz yıl önce yapılan salgın tahminine göre, yaşlıların yüzde 10'u bu virüsten etkilenecek ve virüs üç ayrı dalga halinde yayılacak.
İşte Almanya’nın 10.12.2012 tarihli raporu…
Robert Koch Enstitüsü başkanlığında Alman İnşaat ve Yerleşim Planı Müsteşarlığı, Halkı Koruma ve Doğal Felaketlere Yardım Müsteşarlığı, güvenlik ve bilgilendirme bölümüne bakan müsteşarlık, tarım ve beslenmeyle ilgili müsteşarlık, Teknik Yardım Ulaştırma Birimi Başkanlığı, Özel Komando Birlikleri, Alman Ordusu uzmanları ve Paul Ehrlich Enstitüsü ile birlikte hazırlanan rapor, 8 yıl önce Alman Meclisi'ne sunuldu.
Alman hükümetinin o rapora dayanarak ülkedeki sağlık sistemini güçlendirip tüm önlemleri aldığı belirtildi. Öte yandan, bugün, Merkel’in açıkladığı tüm önlemlerin o günkü raporda aynen yer aldığı da ifade edildi.
Raporda, ‘SARS CoV’un ‘mutasyona uğrayıp’ salgın haline geleceği belirtilirken, buna ilişkin öngörüler yer alıyor. Raporda hazırlık önerileri, çeşitli durumlara göre iyi-kötü durum senaryolarının hazırlandığı görülüyor.
İşte “Salgın-Pandemi ve Risk Analizi, MODİ-SARS’ın Mutasyona Uğramış Hali“ başlıklı rapordan bölümler:
- SARS Cov’un mutasyona uğramış hali olan yeni bir virüs gelecek ve insanların bağışıklık sistemini hızla çökertecek.
- 2003 yılındaki SARS CoV'dan çok farklı olan bu virüs hızla yayılacak.
- Bu yeni bir tür virüs olacak ve SARS CoronaVirüs, H5N1-Influenza'dan daha ağır sonuçlar doğuracak.
Senaryoda, Çin'den gelen Çinliler veya Çin'e giden 6 ile 10 Almanın bu hastalığı yayabileceği ve herkesin hastalığı 10 kişiye kadar bulaştıracağı belirtiliyor.
Hazırlanan raporda, neler olabileceği şu şekilde ifade ediliyor:
- Burada, yeni bir salgına neden olacak virüsten bahsediyoruz.
- Her ne kadar Modi-SARS desek de, bu yeni virüs yeni bulgularla ortaya çıkacak.
- Bu yeni virüs, SARS CoV'un farklı bir mutasyonu.
- SARS CoV'dan farklı olarak insanlara çok daha hızlı yayılacak.
- Adını henüz koyamadığımız bu virüs, çok yüksek oranda ölümlere yol açacak.
- Kontrolü, AIDS'e neden olan HIV'den daha zor olacak.
- Belirtileri açısından Modi-SARS ile SARS CoV birbirine çok benzeyecek.
- Bir insandan diğerine bulaşması 5 gün olacak.
- Virüs kapan kişide de semptomları 2 ile 14 gün arasında ortaya çıkacak.
2012 tarihli raporda “Yeni virüsün belirtileri, yüksek ateş, kuru öksürük, hastaların çoğunda nefes darlığı, röntgen çekildiğinde akciğerlerde çeşitli bulgular, üşüme-titreme nöbetleri, bazen kusma hissi, baş dönmesi, kas ağrıları şeklinde olacak. Ayrıca ishal, baş ağrısı ya da vücutta çeşitli yerlerde egzama benzeri kızarıklıklar olabilir” ifadeleri yer aldı.
.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz